Dodaj do ulubionych

Cholesterol,a kamica żółciowa

IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 01.01.03, 22:34
Na tym forum wypowiadano się o cholesterolu i kamicy żółciowej.Z tej dyskusji
zrozumiałem,że nadmiar cholesterolu z organizmu jest wydalany przewodami
żółciowymi.W takim razie mam pytanie.Czy kamica żółciowa może być przyczyną
zwiększonego poziomu cholesterolu we krwi?.
To dla mnie ważne.
Proszę o odpowiedż znających zagadnienie lub mających doświadczenie w tym
temacie.
Obserwuj wątek
    • Gość: lidia Re: Cholesterol,a kamica żółciowa IP: proxy / 217.8.186.* 02.01.03, 10:58
      Otóż ja mam wysoki poziom cholesterolu i kamicę woreczka żółciowego. lekarze
      powiedzieli mi że przyczyną kamicy jest wysoki poziom cholesterolu. W
      internecie wyczytałam, że złogi mogą się składać z samego cholesterolu (podobno
      można je wtedy rozpuścić), moje są niestety uwapnione i czeka mnie zabieg
      chirurgiczny. Zdrowia życzę!
      • Gość: Bogdan Re: Cholesterol,a kamica żółciowa IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 02.01.03, 16:51
        Dziwna jest logika w medycynie.Z cholesterolu powstają kamienie wapniowe,a
        kamienie cholesterolowe z wapnia.Podejrzanie mnie to wygląda.
        • Gość: Sowa Re: Cholesterol,a kamica żółciowa IP: *.carlnfd1.nsw.optusnet.com.au 02.01.03, 22:41
          Gość portalu: Bogdan napisał(a):

> Dziwna jest logika w medycynie.Z cholesterolu powstają kamienie wapniowe,a
          > kamienie cholesterolowe z wapnia.Podejrzanie mnie to wygląda.

:-))))) Swietne !

Sowa
      • Gość: Sowa Re: Cholesterol,a kamica żółciowa IP: *.carlnfd1.nsw.optusnet.com.au 02.01.03, 22:48
        Gość portalu: lidia napisał(a):

> Otóż ja mam wysoki poziom cholesterolu i kamicę woreczka żółciowego. lekarze
        > powiedzieli mi że przyczyną kamicy jest wysoki poziom cholesterolu.

Ale "kino".. :-))))to zapytaj ich dlaczego na to zapadaja ci, ktorzy spozywaja
        baaaardzo malo cholesterolu lub maja niskie jego poziomy we krwi...
        Czy slyszeli o tym, ze sole zolciowe wytracaja sie najlepiej kiedy sa
        pozostawione " w spokoju" .. tzn, kiedy sie je tak jak nam radza : bez
        tluszczu. Jedzac tluszcz powodujemy systematyczne obkurczanie pecherzyka
        zolciowego, co powoduje ruch zolci w kanalach zolciowych.. kamienie nie moga
        powstac.

> W
        > internecie wyczytałam, że złogi mogą się składać z samego cholesterolu

zlogi ( kamienie ) w wiekszosci skladaja sie z cholesterolu, ale nie zawsze i
        nie tylko.

>(podobno
        >
        > można je wtedy rozpuścić), moje są niestety uwapnione i czeka mnie zabieg
        > chirurgiczny.

z tym zabiegiem to wcale bym sie tak nie spieszyl, bo moze nie byc potrzeby
        tylko zaczal bym od diety.. Jesli nie zmienisz diety, to po zabiegu ponownie
        powstana kamienie.

>Zdrowia życzę!

Tego tez Ci zycze, ale .. bez koniecznosci zabiegu...

Sowa
        • Gość: lidia Re: do Sowy IP: proxy / 217.17.46.* 03.01.03, 11:22
          ale mi namieszałeś, ja już byłam u chirurga, złóg jest duży i zajmuje 3/4
          woreczka, mam ataki. A z tą dietą to już nie wiem jaką mam stosować,
          tymbardziej, że już cienia prawie nie daję. Więc przez swieta się wkurzyłam i
          jadłam:boczek pieczony,kaszankę na gorąco, smalec z cebulą domowej
          roboty,wiejską kiełbasę i tłusty rosół - wszystko to pycha i nic mnie nie
          bolało. Pomyślałam sobie, albo wóz albo przewóz i nawet wypiłam parę
          kieliszeczków wódeczki.
          • Gość: Sowa Re: do Sowy IP: *.carlnfd1.nsw.optusnet.com.au 03.01.03, 12:45
            Gość portalu: lidia napisał(a):

> ale mi namieszałeś, ja już byłam u chirurga, złóg jest duży i zajmuje 3/4
            > woreczka, mam ataki.

W jakim miescie mieszkasz ?

> A z tą dietą to już nie wiem jaką mam stosować,
            > tymbardziej, że już cienia prawie nie daję. Więc przez swieta się wkurzyłam
            i
            > jadłam:boczek pieczony,kaszankę na gorąco, smalec z cebulą domowej
            > roboty,wiejską kiełbasę i tłusty rosół - wszystko to pycha i nic mnie nie
            > bolało.

No to fajnie, ale nie przesadzaj.... :-)))) idz jednak do lekarza
            optymalnego ..

> Pomyślałam sobie, albo wóz albo przewóz i nawet wypiłam parę
            > kieliszeczków wódeczki.

Aaaa.. to wcale nie szkodzi.. pod warunkiem, ze nie za wiele na raz !:-))

Sowa
            • Gość: lidia Re: do Sowy IP: proxy / 217.8.186.* 06.01.03, 10:42
              mieszkam w Warszawie, ale jak chcesz mi powiedzieć, że w Warszawie są najlepsi
              lekarze itp. to bujda na resorach. Trzeba bardzo długo szukać , no może tyle,
              że ma się wybór.
    • Gość: Ewa Re: Cholesterol,a kamica żółciowa IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 05.01.03, 12:04
      Nie wiem czy to ma cos wspolnego ale chyba nie zawsze,bo ja mialam wysoki
      cholesterol 350 a kamieni nie mialam.Przynajmniej tak wykazala
      gastroskopia.Obecnie jednak cholesterol spadl mi do 16o.Trudno mi jest
      powiedziec jednoznacznie od czego -jadlam cardin 10-1 tabletke na noc oraz
      kapsulki Propolis plus i magnez + wit.B6
      • Gość: Bogdan Re: Cholesterol,a kamica żółciowa IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 05.01.03, 12:30
        Dziekuję ci Ewo za podzielenie się swoimi przemyśleniami.Ja wiem,że brak
        kamieni nie jest warunkiem utrzymywania się niskiego cholesterolu.Być może moje
        pytanie było nieżbyt precyzyjne.Chodzi mnie oczywiście czy obecność kamieni nie
        może być JEDNYM z powodów wysokiego cholesterolu.
      • Gość: feline Re: Cholesterol,a kamica żółciowa IP: proxy / *.dial.proxad.net 05.01.03, 13:03
        gastroskopia nie wykazala, bo wykazac nie mogla. Gastro-jak sama nazwa
        wskazuje - skopia to wziernikowanie zoladka (gastezr = zoladek) a kamienie
        zolciowe tworza sie poza zoladkiem, w zwiazku z czym uwidocznic je moze albo
        radiografia kontrastowa albo USG watroby, pecherzyka i drog zolciowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka