Dodaj do ulubionych

konieczna artroskopia a brak ubezpieczenia...

12.05.06, 20:37
Witajcie

Może ktos z was będzie miał pomysł, co zrobić z taką sytuacją?
Ostatnie pięć lat pracowałam wyłącznie na umowy zlecenia, bez stałej umowy o
prace, no i żyłam w przekonaniu, że ubezpieczenie zdrowotne nie jest mi
potrzebne - w razie czego zapłace sobię za wizyte prywatną. No ale niestety
okaząło się, że musze mieć zrobioną artroskopie kolana - i to jak
najszybciej, bo nie bardzo moge chodzić. Nie chodząc nie moge tez zarabiać, a
zabieg niestety kosztuje ok 2000 zł. Chcicłam ubezpieczyć się w NFZ (wtedy
artroskopia jest bezpłatna) ale okazało się, że kto nie ubezpieczal się przez
ostatnich 2 do 5 lat, musi zapłacić... ponad 2 tys złotych. (To już jest
jakaś paranoja moim zdaniem, bo przecież ja cały ten czas za opieke medyczną
płaciłam z własnej kieszeni, i dlaczego niby teraz mam jeszcze płacić do
tyłu?)

No ale to nie jest ważne w tym momencie, chciałabym jakoś uniknąć takiej
opłaty po prostu. Czy może wiecie jako to zrobić? Chodzi mi o ubezpieczenie
prywatne np., dające przynajmniej jakąś możliwośc zniżki. Jestem
zdezorientowana ta sytuacją, błagam - może ktoś może mi coś poradzić?
Obserwuj wątek
    • zubr_zalogowany Re: konieczna artroskopia a brak ubezpieczenia... 12.05.06, 22:13
      czyli chcesz zaplacic np 20 zl ubezpieczenia, zrobic zabieg za 2000 a potem znow nie placic skladek?
      jaka ty sprytna
    • snajper55 Re: konieczna artroskopia a brak ubezpieczenia... 12.05.06, 23:00
      hubicka napisała:

> żyłam w przekonaniu, że ubezpieczenie zdrowotne nie jest mi
      > potrzebne - w razie czego zapłace sobię za wizyte prywatną.
      > ...
      > błagam - może ktoś może mi coś poradzić?

Zrób tak, jak zaplanowałaś - zapłać sobie za wizytę prywatną.

S.
    • extravirgin Re: konieczna artroskopia a brak ubezpieczenia... 12.05.06, 23:59
      Zarejestruj się w urzędzie pracy jako bezrobotna - oczywiście musisz "porzucić"
      pracę na jakiś czas...
      • hubicka Re: konieczna artroskopia a brak ubezpieczenia... 13.05.06, 10:10
        Dziękuje extravirgin za podpowiedź - ubezpieczenie z racji bezrobocia to
        oczywiście jest jakieś wyjście. Ale najchętniej załatwiłabym to w jakieś
        bardziej przyzwoity sposób, dlatego szukam własnie możliwości prawdziwego
        ubezpieczenia. Może jakieś prywatne, płatne co miesiąc, jakies raty? Przeglądam
        oferty różnych firm - hestii, alianzu itd., ale może ktoś miał podobną sytuację
        i może służyć radą. Na szczęście zabieg nie jest konieczny do zrobienia
        natychmiast, a niewykluczone że w ogóle się bez niego obejdzie :)
        • snajper55 Re: konieczna artroskopia a brak ubezpieczenia... 13.05.06, 13:04
          hubicka napisała:

> Ale najchętniej załatwiłabym to w jakieś bardziej przyzwoity sposób,

Przyzwoity, a raczej po prostu uczciwy sposób jest tylko jeden - normalnie
          opłacać składki ubezpieczeniowe.

S.
          • extravirgin Re: konieczna artroskopia a brak ubezpieczenia... 13.05.06, 18:54
            Jesteś niepoprawnym optymistą: nie wiem czy za "normalną" składkę można być w
            cywilizowany sposób leczonym bez dodatkowych opłat, pywatnych badań etc.
            Oczywiście mam na myśli chroby trochę bardziej skomplikowane od banalnego
            przeziębienia. Zastanówmy się dlaczego w naszym biednym społeczeństwie tak
            wielu ludzi leczy się jednak w prywatnych gabinetach!!! Nie znam kobiety, która
            w czasie ciąży chodziłaby do państwowej przychodni: po prostu wygrzebie
            ostatnie grosze na wizytę w prywatnym gabinecie aby np. nie czekać kilka
            miesięcy na usg!!! Oczywiście dotyczy to dość tanich badań i zabiegów. Operacja
            kolana to już jednak spory wydatek i nie każdego stać na zapłacenie kilku tys.
            za zabieg. No ale również w takich przypadkach ludziska chodzą do prywatnych
            specjalistów, którzy pracują także w szpitalu aby ominąć kolejkę do zabiegu.
            • snajper55 Re: konieczna artroskopia a brak ubezpieczenia... 13.05.06, 21:47
              extravirgin napisała:

> Jesteś niepoprawnym optymistą: nie wiem czy za "normalną" składkę można być w
              > cywilizowany sposób leczonym bez dodatkowych opłat, pywatnych badań etc.

Zaręczam Ci, że można.

> Oczywiście mam na myśli chroby trochę bardziej skomplikowane od banalnego
              > przeziębienia.

Na przykład jej przypadek. Musi płacić, bo nie jest ubezpieczona. Gdyby była -
              miałaby badanie darmo.

> Zastanówmy się dlaczego w naszym biednym społeczeństwie tak
              > wielu ludzi leczy się jednak w prywatnych gabinetach!!!

Bo nie jesteśmy biednym społeczeństwem, tylko narzekającym.

S.
              • keitel10 Re: konieczna artroskopia a brak ubezpieczenia... 01.06.06, 22:34
                Nie jesteśmy biednym społeczeństwem? I co jeszcze?
                • tracja4 Re: konieczna artroskopia a brak ubezpieczenia... 01.06.06, 23:52
                  90% ludzi w tym kraju płaci najniższy podatek od dochodów. Czyli 90% tego kraju
                  ma b niskie dochody.
                  • snajper55 Re: konieczna artroskopia a brak ubezpieczenia... 02.06.06, 00:32
                    tracja4 napisała:

> 90% ludzi w tym kraju płaci najniższy podatek od dochodów. Czyli 90% tego kra
                    > ju ma b niskie dochody.

Nie. To tylko oznacza, że 90% Polaków mieści się w 1 przedziale podatkowym.
                    Jeśli wprowadzimy nową stawkę podatku 10% dla dochodu do 12.000 PLN to w 1
                    przedziale podatkowym zmieści się jedynie 1% Polaków. Czy będzie to znaczyło że
                    nagle wszyscy się wzbogaciliśmy ? ;)

S.
    • co_dzienna Re: konieczna artroskopia a brak ubezpieczenia... 13.05.06, 20:45
      od umowy zlecenia też odprowadza się składkę zdrowotną. poproś pracodawcę o
      druk "rmua", to jest podstawa do skorzystania z leczenia.
    • barbara1610 Re: konieczna artroskopia a brak ubezpieczenia... 03.06.06, 22:29
      O ile wiem to umowa zlecenie zawsze powoduje obowiazek ubezpieczenia
      zdrowotnego. Radze sprawdzić u pracodawcy. Jezeli nigdzie nie pracowałaś tylko
      na umowie zleceniu to składki emerytalne,rentowe też są obowiazkowe. Czy
      czasami nie pomyliłaś ubezpieczenia zdrowotnego, ktore uprawnia do bezpłatnego
      leczenia z ubezpieczeniem chorobowym , ktore uprawnia do zasilku chorobowego?.
      Z twojej wypowiedzi(umowa zlecenie) wnioskuję, ze leczenie masz darmowe, tylko
      nie dostaniesz zasiłku i wynagrodzenia za czas choroby.
      • pia.ed Barbara napisala .... 04.06.06, 22:09
        " ... Z twojej wypowiedzi(umowa zlecenie) wnioskuję, ze leczenie masz
        darmowe´..."

"

Barbaro!
        Autorka listu pisze wyraznie, ze nie stac ja na PRYWATNE LECZENIE kolana,
        wiec nie ma darmowego leczenia!
        • aga-83 Re: Barbara napisala .... 04.06.06, 22:53
          Trzeba było się ubezpieczyc. Niech się cieszy ze taką błachą chorobę ma i taka
          tanią.
          Barbarze chodzi o to ze w umowie zlecenia chyba obowiazkowo odprowadza sie
          skladki zdrowotne. Moze pracodawca oszukal autora watku i nie odprowadzal
          skladek. Jak tak to wtedy pracpodawca placi za zabieg.

66.249.93.104/search?
          q=cache:QOkxXWD5tr4J:www.gazetakadrowego.infor.pl/poradniki/151,869,Umowa-
          zlecenia.html+%22umowa+zlecenia%22%2Bobowi%C4%
          85zek+ubezpieczenia+zdrowotnego&hl=pl&gl=pl&ct=clnk&cd=1

z tego wynika ze pracodawca oszukal autora wątku. Albo autor wątku jest niezbyt
          rozgarniety i sam nie wie czy ma ubezp czy nie.
          • beatawwww Re: Barbara napisala .... 04.06.06, 23:22
            Na umowie -zleceniu obowiazkowe są składki :emerytalne, rentowe, zdrowotne.
            Skladki chorobowe sa dobrowolne, ale to składki zdrowotne uprawniaja do
            bezpłatnego leczenia, a chorobowe do otrzymania świadczń chorobowych... i tak
            pisze Barbara. Chyba, że autorka ma Umowę o dzieło...To juz całkiem co
            innego... Nawet jesli autorka nie odprowadzała takich składek, to niech sobie
            policzy, ile zaoszczędziła przez 3 lata... I tu na przyszłość nauczka....nigdy
            nic nie wiadomo, czy całkiem zdrowy człowiek za chwilę nie będzie potrzebował
            pomocy od państwa naszego....Po drugie nie jest uczciwe, aby miesiąc przed
            zabiegiem zacząć płacić składki i dzieki nim miec leczenie bezpłatne...To
            oszustwo.
            • snajper55 Re: Barbara napisala .... 05.06.06, 00:00
              beatawwww napisała:

> Na umowie -zleceniu obowiazkowe są składki :emerytalne, rentowe, zdrowotne.

Autorka wątku pewnie tak nazywa zwykłą pracę na czarno, gdy bierze zlecenie od
              prcodawcy i za okreśłoną kasę je wykonuje. A nazywa to umową zlecenia, bo tak
              jest ładniej.

S.
              • barbara1610 Re: Barbara napisala .... 06.06.06, 14:33
                Jeżeli naprawdę była to umowa zlecenie to leczenie byłoby za darmo gdyż płaci
                się zdrowotne. Zastanawiam się czy czasami pracodawca nie zatrudniał na lewo, a
                mydlił oczy że to na umowie zleceniea. Wszystko w dzisiejszycvh czasach jest
                możliwe!!!! Jest też odwrotnie. Pracuję w 2 prywatnych firmach i czasami trafia
                mnie szlag jak sami pracownicy proponuję,że chcą pracować na lewo i dostać
                większą kasę do ręki. Nigdy takiego posunięcia nie praktykowaliśmy w firmach.
                Zawsze powtarzam w takich sytuacjach pracodawcy i pracownikowi pomyśl o
                przyszłości nie wiadomo co cię spotka jutro i nie kombinuj!!!!!
    • elle666 Re: konieczna artroskopia a brak ubezpieczenia... 05.06.06, 00:11
      mozesz składac podanie o anulowanie oplaty wstepnej przy ubezpieczeniu. tylko
      dobrze umotywuj i raczej nie wspominaj, ze wybierasz sie na zabieg
      operacyjny....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka