Dodaj do ulubionych

Gdzie i za ile można zoperować halluxy w Wawie????

23.05.06, 20:30
Będę mieszkać w Wawie dopiero od października i zupełnie się nie orientuję,
dlatego proszę Was o pomoc. Jeśli znacie jakieś miejsca, które można polecić
to bardzo proszę. Pozdrawiam! Anka
Obserwuj wątek
    • aleksandra1977 Re: Gdzie i za ile można zoperować halluxy w Wawi 23.05.06, 23:01
      moja mama operowala halluksy w STOCERze w Konstancinie. W ramach NFZ.
    • eva_84 Odradzam operacje 24.05.06, 11:22
      Moja siostra cierpi na halluksy i nie zdecydowała się na operacje po tym jak zrobiła to jej znajoma, która
      kilka miesięcy dochodziła do siebie i mimo że już rok po operacji to zamiast normalnie chodzić nędznie
      człapie, o chodzeniu na obcasach nie ma co marzyć. Operacja grozi komplikacjami:/ lepiej się poważnie
      zastanów i skonsultuj z kilkoma ortopedami.
      • felinecaline Re: Odradzam operacje 24.05.06, 11:39
        Lepiej rzeczywiscie skonsultuj sie nawet z bardzo wielu ortopedami niz z jedna
        eva_84 i jej siostra. Odmian halluksa jest sporo, metod operowania sporo do
        potegi entej a skutki zaleza tez od odpowiedniej rehabilitacji po operacji.
        Ja na obcasach chodzilam w miesiac po operacji kazdej stopy.Moja kuzynka - ani
        rusz. Mnie nie boli juz wcale, ja ciagle. Coz, ryzyko jest zawsze a to, co
        prawdziwe - skonsultuj sie z ortopeda.

• moniak7 Re: Bez przesady 24.05.06, 11:46
        O ile wiem to kazda operacja grozi powiklaniami a te akurat nie sa wcale takie
        czeste w przypadku halluksow. trzeba starannie wybrac miejsce i lekarza ,
        dowiedziec sie o nim jak najwiecej. Ja tak zrobilam. jestem 5 miesiecy po
        operacji i jestem b. zadowolona. Niedlugo po operacji zaczelam chodzic, od
        jakiegos czasu chodze na obcasach-pierwszy raz w zyciu, bo deformacje palca
        mialam od dziecka (nie typowy hallux, tylko hallux rigidus-paluch sztywny-ale
        metody leczenia podobne). Komfort i zero bolu, ktory przez wiele lat ciagle mi
        towarzyszyl.jedyny minus to brzydszy wyglad stopy (duzy palec sie skrocil, bo
        wycieto kawalek kosci) i jedna stopa jest brzydsza(nie taka smukla,robi
        wrazenie takiej ciezkawej). ja osobiscie polecam ale rozwaznie, po
        konsultacjach u kilku lekarzy.
    • a_anka Re: Gdzie i za ile można zoperować halluxy w Wawi 24.05.06, 18:15
      A poadjacie jakieś ceny, bo ja zupełnie nie orientuję się w jakim przedziale
      cenowym mogę umieścić taki zabieg. Dodam jeszcze, że to będą obie stopy i że mam
      bardzo podobną sytuację jak moniak7. Również mam od urodzenia i operację
      zamierzam zrobić nie tylko ze względów estetycznych ale również z powodu coraz
      większego bólu jaki mi sprawiają:( Pozdrawiam!
      • a_anka Re: Gdzie i za ile można zoperować halluxy w Wawi 24.05.06, 18:16
        aa...i jeszcze jedno moniak7... gdzie operowałaś swoje stopy????
        • felinecaline Re: Gdzie i za ile można zoperować halluxy w Wawi 24.05.06, 18:34
          Niestety, moj przyklad niewiele ci da, bo nie mieszkajac w Polsce nie bylam tam
          operowana, nie kosztowalo mnie nic, bo to jest tu "operacja z koszyka".
          Szczerze zycze powodzenia i ulgi.
          • moniak7 Re: Gdzie i za ile można zoperować halluxy w Wawi 25.05.06, 10:24
            ja operowalam tylko jedna stope, bo tylko jeden paluch mialam znieksztalcony.
            Operowalam z funduszu, bo to jest operacja, ktora absolutnie kwalifikuje sie
            jako bezplatna z ubezpieczenia. Poniewaz nie wymaga dlugiego lezenia w szpitalu
            i nie jest kosztowna (inaczej niz np. endoprotezy), terminy nie sa zbyt
            odlegle. ja operowalam w Krakowie w Szpitalu Ortopedii i Rehabilitacji na ul.
            Modrzewiowej. jestem zadowolona. W przypadku hallux rigidus (znieksztalcenie o
            roznym pochodzeniu-uraz, dna moczanowa lub inne) nie powinno sie za dlugo
            zwlekac, bo z czasem dochodzi do zniszczenia stawu, ktorego nie da sie
            odtworzyc. U mnie operacja byla przeprowadzona niestety pozno, staw juz
            praktycznie nie istnial, powierzchnie stawowe byly juz straszliwie zniszczone.
            A mimo to efekt jest b. dobry. Im wczesniej tym operacja moze byc bardziej
            oszczedzajaca(sa bardzo rozne metody).
            A zanim sie dowiedzialam , ze jest to operacja w 100% refundowana dowiedzialam
            sie, ze operacja jednej stopy kosztuje okolo 2000 zlotych (z pobytem w
            szpitalu) i np. w prywatnej Klinice sw. Lukasza w Bielsku-B. czekalo sie tylko
            tydzien na termin.
            Pozdrawiam Monia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka