a_anka 23.05.06, 20:30 Będę mieszkać w Wawie dopiero od października i zupełnie się nie orientuję, dlatego proszę Was o pomoc. Jeśli znacie jakieś miejsca, które można polecić to bardzo proszę. Pozdrawiam! Anka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aleksandra1977 Re: Gdzie i za ile można zoperować halluxy w Wawi 23.05.06, 23:01 moja mama operowala halluksy w STOCERze w Konstancinie. W ramach NFZ. Odpowiedz Link Zgłoś
eva_84 Odradzam operacje 24.05.06, 11:22 Moja siostra cierpi na halluksy i nie zdecydowała się na operacje po tym jak zrobiła to jej znajoma, która kilka miesięcy dochodziła do siebie i mimo że już rok po operacji to zamiast normalnie chodzić nędznie człapie, o chodzeniu na obcasach nie ma co marzyć. Operacja grozi komplikacjami:/ lepiej się poważnie zastanów i skonsultuj z kilkoma ortopedami. Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: Odradzam operacje 24.05.06, 11:39 Lepiej rzeczywiscie skonsultuj sie nawet z bardzo wielu ortopedami niz z jedna eva_84 i jej siostra. Odmian halluksa jest sporo, metod operowania sporo do potegi entej a skutki zaleza tez od odpowiedniej rehabilitacji po operacji. Ja na obcasach chodzilam w miesiac po operacji kazdej stopy.Moja kuzynka - ani rusz. Mnie nie boli juz wcale, ja ciagle. Coz, ryzyko jest zawsze a to, co prawdziwe - skonsultuj sie z ortopeda. Odpowiedz Link Zgłoś
moniak7 Re: Bez przesady 24.05.06, 11:46 O ile wiem to kazda operacja grozi powiklaniami a te akurat nie sa wcale takie czeste w przypadku halluksow. trzeba starannie wybrac miejsce i lekarza , dowiedziec sie o nim jak najwiecej. Ja tak zrobilam. jestem 5 miesiecy po operacji i jestem b. zadowolona. Niedlugo po operacji zaczelam chodzic, od jakiegos czasu chodze na obcasach-pierwszy raz w zyciu, bo deformacje palca mialam od dziecka (nie typowy hallux, tylko hallux rigidus-paluch sztywny-ale metody leczenia podobne). Komfort i zero bolu, ktory przez wiele lat ciagle mi towarzyszyl.jedyny minus to brzydszy wyglad stopy (duzy palec sie skrocil, bo wycieto kawalek kosci) i jedna stopa jest brzydsza(nie taka smukla,robi wrazenie takiej ciezkawej). ja osobiscie polecam ale rozwaznie, po konsultacjach u kilku lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
a_anka Re: Gdzie i za ile można zoperować halluxy w Wawi 24.05.06, 18:15 A poadjacie jakieś ceny, bo ja zupełnie nie orientuję się w jakim przedziale cenowym mogę umieścić taki zabieg. Dodam jeszcze, że to będą obie stopy i że mam bardzo podobną sytuację jak moniak7. Również mam od urodzenia i operację zamierzam zrobić nie tylko ze względów estetycznych ale również z powodu coraz większego bólu jaki mi sprawiają:( Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
a_anka Re: Gdzie i za ile można zoperować halluxy w Wawi 24.05.06, 18:16 aa...i jeszcze jedno moniak7... gdzie operowałaś swoje stopy???? Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: Gdzie i za ile można zoperować halluxy w Wawi 24.05.06, 18:34 Niestety, moj przyklad niewiele ci da, bo nie mieszkajac w Polsce nie bylam tam operowana, nie kosztowalo mnie nic, bo to jest tu "operacja z koszyka". Szczerze zycze powodzenia i ulgi. Odpowiedz Link Zgłoś
moniak7 Re: Gdzie i za ile można zoperować halluxy w Wawi 25.05.06, 10:24 ja operowalam tylko jedna stope, bo tylko jeden paluch mialam znieksztalcony. Operowalam z funduszu, bo to jest operacja, ktora absolutnie kwalifikuje sie jako bezplatna z ubezpieczenia. Poniewaz nie wymaga dlugiego lezenia w szpitalu i nie jest kosztowna (inaczej niz np. endoprotezy), terminy nie sa zbyt odlegle. ja operowalam w Krakowie w Szpitalu Ortopedii i Rehabilitacji na ul. Modrzewiowej. jestem zadowolona. W przypadku hallux rigidus (znieksztalcenie o roznym pochodzeniu-uraz, dna moczanowa lub inne) nie powinno sie za dlugo zwlekac, bo z czasem dochodzi do zniszczenia stawu, ktorego nie da sie odtworzyc. U mnie operacja byla przeprowadzona niestety pozno, staw juz praktycznie nie istnial, powierzchnie stawowe byly juz straszliwie zniszczone. A mimo to efekt jest b. dobry. Im wczesniej tym operacja moze byc bardziej oszczedzajaca(sa bardzo rozne metody). A zanim sie dowiedzialam , ze jest to operacja w 100% refundowana dowiedzialam sie, ze operacja jednej stopy kosztuje okolo 2000 zlotych (z pobytem w szpitalu) i np. w prywatnej Klinice sw. Lukasza w Bielsku-B. czekalo sie tylko tydzien na termin. Pozdrawiam Monia Odpowiedz Link Zgłoś