Dodaj do ulubionych

pierwszy raz..

16.06.06, 09:59
witam mam pytanie- czy "ten pierwszy raz" może być tak silnym przeżyciem,że
może spowodować przesuniecie się okresu?Dodam,że ciąża raczej nie wchodzie w
grę, miesiączkuję od 12 roku życia,od początku miałam dosyć regularne
miesiączki,potem przez rok brałam tabletki antykoncepcyjne(które z lenistwa
przepisała mi pani doktor na bóle miesiączkowe,nawet mnie wczesniej nie
zbadawszy pod tym względem czy w ogóle mogę stosować takie tabletki)i jakoś po
roku ich stosowania pojawiły się problemy i już inna pani doktor nakazała
odstawienie tabletek, skoro nie służyly one jako forma antykoncepcji.Od tego
czasu minął prawie rok i w tym czasie, na początku miesiączki pojawiały się
regularnie a potem trochę się wszystko rozregulowało..prawdopodobnie ze
stresu,jaki wtedy przeżywałam, sporo schudłam,ale teraz już sie jakoś to
unormowało, a stres związany z egzaminami itd jeszcze nie jest taki duży..więc
czy sam stres związany z tym przeżyciem mógł opóźnić pojawienie sie okresu? i
jak długo może się opóźniać? dziękuję za odpowiedź pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • michela26 Re: pierwszy raz.. 16.06.06, 10:22
      witam cie Lili!!!
      nie martw sie na zapas..1 raz to duze przezycie i mogło to zdarzenie spowodować
      u Ciebie przesunięcie sie miesiaczki..piszesz o tablatkach antykoncepcyjnycj ,
      ktpre brałaś, one takze mogłby Ci poprzestawiac cały cykl..ja , mając 17 lat,
      gdy jeszcze nie wpółżyłam , a miałam potwornie bolesne miesiaczki, to takze
      goinekolog przypisał mi tabletki antykoncepcyje na te bóle..nniestety nie ma
      innego rozwiazania na pozbycie sie ostrych bólów miesiaczkowych...tabletki
      biore juz od 10 lat , z przerwami , własnie na bole , bo nie daje sobie z nimi
      rady..nie stosuje ich natomiast jako formy antykoncepcji..ale jesli twoje bole
      miesiaczkowe sa znosne, to mysle ze nie powinnas uzywac takiej antykoncepcji,,bo
      szczerze mowiac to moze ona bardziej zaszkodzic, niz pomoc.. pozdrawiam
      • lili_06 Re: pierwszy raz.. 16.06.06, 10:39
        dzieki:) nie, ja już nie stosuję tabletek w ogóle,przestałam jakiś rok
        temu,kiedy pojawiły się podejrzenia,że ma guzy w piersi i lekarka poleciła mi
        odstawienie pigułek, jeśli nie stosuję ich również jako formy antykoncepcji,
        pani doktor zapisała mi jakieś leki przeciwbólowe, gdyż bóle miałam bardzo
        silne, które nie pozwalały mi przesypiać całych nocy, ale jak się okazało, po
        odstawieniu tabletek,bóle stały się znośne..bo kiedy zaczęłam miesiączkować, to
        w ogóle nie miałam problemu ani z nieregularnym cyklem,ani z bólami..problem
        pojawił sie jakoś po kilku latach, właściwie wtedy, kiedy innym koleżankom
        zaczynał się cykl stabilizować-to mi sie rozregulował..ale martwię się,że cos
        jest nie tak..w sumie to dokładnie nie wiem o ile mi się spożnia gdyż ostatnio
        okres miałam po 25 dniach, miesiąc wcześniej chyba było 30 a dziś jest 29
        dzień..niby odczuwam te dolegliwości,ktoe zawsze miałam przed okresem, ale nie
        wiem, czy to bardziej wmawianie sobie tego...
        • michela26 Re: pierwszy raz.. 16.06.06, 10:45
          ja dosąłam pierwsza miesiaczke w wieku 11 lat, i odkad pamietam zawsze miałam
          nieregularne miesiaczki, teraz np..raz mam co 17 dni, innym razem co 40dni, wiec
          nie jest nic dziwnego..juz zdazyłam sie do tego przyzwyczaic.nie martw sie,
          czasem strach przed ciazą powoduje, ze miesioaczka nie pojawia sie..napewno
          bedzie dobrze
          • lili_06 Re: pierwszy raz.. 16.06.06, 11:33
            dzięki za słowa otuchy:)pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka