Dodaj do ulubionych

ból ucha i zapalenie nerwu skroniowo-żuchwowego?

09.08.06, 20:39
czy ktoś ma albo miał coś podobnego? Ale może po kolei: w lutym tego roku a
byłam wtedy w 2m-cu ciąży odezwał mi się ból w lewych uchu.Lekarz ogólny
skierował mnie do laryngologa, który stwierdził zapalenia ucha i powiedział,
że w ciąży może następować obrzęk tkanek miękkich i stąd ten ból ucha, ale ze
względu na ciążę zalecił tylko krople do ucha.Ból nieco ustąpił, ale w marcu
poroniłam. Przychodziła mi do głowy myśl, że może to zapalenia ucha mogło się
do tego przyczynić, bo przecież wszelkie stany zapalne w ciąży są jej
zagrożeniem.W maju ból się pojawił znowu i pomyślałam, że to chyba
niedoleczenie z marca daje takie objawy. Znowu wizyta u laryngologa w
przychodni i przepisał krople i tabletki przeciwzapalne.Po tym leczeniu
wydawało się, że ból ustąpił na dobre a ja spokojna po wielu jeszcze innych
badaniach czułam, że jestem przygotowana do kolejnej ciąży i że najwyższy
czas zacząć się już starać.I tu masz? Mamy sierpień i jak fala upałów się
skończyła ból ucha powrócił i to ze zdwojoną siłą.Poszłam już do laryngologa
prywatnie i po dokładnych badaniach(nie tylko zajrzeniu do ucha jak to miało
miejsce w przychodni) lekarz powiedział, że nie widzi żadnego związku tego
bólu z uchem, wszystko jest OK. A skąd ten ból? Istnieje podejrzenie , że to
zapalenie stawu żuchwowo-skroniowego o podłożu newralgicznym(chyba dobrze to
określiłam?) i takie schorzenie ponoć pojawia się dość często albo
zwyrodnienie stawu żuchwowego, ale to musiałoby potwierdzić prześwietlenie
Rtg. Ratunkiem mogą być dla mnie tylko leki przeciwzapalne, które są
przeciwskazane w ciąży. Ból jest dotkliwy i wg zaleceń lekarza nie powinnam
jeść dużych i twardych kęsów, uważać na przeciągi itp.Czy może ktoś ma
podobny problem? Boli mnie połowa głowy, tabletek na razie nie biorę, bo może
się okaże, że już jestem w ciąży. Czy to się może pogłębiać? Proszę o jakieś
wypowiedzi i z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • mmagda12 Re: ból ucha i zapalenie nerwu skroniowo-żuchwowe 09.08.06, 22:51
      Akurat mam taki sam problem z bolem ucha i szczeki.Dostalam na jonoforeze z
      Butaprinazolem i jeszcze jednym lekiem[w ampulkach,nie moge doczytac]].Ide
      jutro sie zapisac i nic nie wiem na ten temat bo pierwszy raz.To byl
      przypadek ,trafilam na znajoma laryngolog[a poszlam na konsultacje z
      zawrotami].Przy otwieraniu buzi "strzela mi szczena" ,lekarz powiedziala ,ze sa
      to zwyrodnienia stawu skroniowo- zuchwowego.A od tego moze bolec
      ucho ,szczeka ,oko i skron.A ten problem mialam kupe lat.Jutro ide na probe
      blednikowa ,to jeszcze podpytam.Wspolczuje ,bo nieraz mialam taki bol ,a inni
      laryngolodzy patrzyli na mnie jak na glupolke.Aha najgorzej mialam jak bylo na
      dworze zimno.
      • renebenay Re: ból ucha i zapalenie nerwu skroniowo-żuchwowe 09.08.06, 22:58
        A czy czasem nie macie klopotow z kregami szyjnymi?Cos mi sie to wydaje bo
        mialem podobne symptomy-po masazach to szybko ustapilo.
        • mmagda12 Re: ból ucha i zapalenie nerwu skroniowo-żuchwowe 09.08.06, 23:07
          Jezeli chodzi o mnie to tak i wszystkie te bole zwalane byly na "szyjny".A tu
          wyszlo "szydlo z worka".Oczywiscie problemy te moga sie nakladac.Pozdro
          • mmagda12 Re: ból ucha i zapalenie nerwu skroniowo-żuchwowe 09.08.06, 23:10
            Ale ze mnie gapa ,pytales o zawroty ,czy zwyrodnienia skron-zuchw.?
          • renebenay Re: ból ucha i zapalenie nerwu skroniowo-żuchwowe 09.08.06, 23:37
            Ja rowniez chodzilem do laryngologa bo bolalo mnie prawe ucho,zuchwa,zeby
            ktorych juz nie mialem,cierpnacy policzek,wszystko z prawej strony.To nasilalo
            sie szczegolnie w zimie i laryngolog mi przepisywal lampy,jednego dnia majac
            dosyc poprosilem go aby mi dal ostateczna diagnoze,jak najzwyklej mnie wyslal do
            neurologa ktory potwierdzil ze,mam problem z kregami szyjnymi.Neurolog przepisal
            mi masaze i gimnastyke,po miesiacu nie mialem zadnych boli-bedac na masazach i
            gimnastykach notowalem sobie wszystkie cwiczenia i w ten sposob moja zona stala
            sie osobista masazystka mojej szyi.Inna sprawa,zona miala piszczenia w uszach i
            to bylo nieznosne dla niej bo nie mogla spac,chodzila po laryngologach i nikt
            jej nie pomogl,jednego dnia bedac u swojego ginekologa przeczytala w jakiejs
            gazecie ze,masaze kregow szyjnych moga w takich przypadkach pomoc.Po 2
            tygodniach masazy wykonywanych przez mnie wszelkie piszczenia w uszach zony
            zniknely-jednak cos musi w tym byc.Pozdrowienia.
            • renebenay Re: ból ucha i zapalenie nerwu skroniowo-żuchwowe 09.08.06, 23:42
              Zawroty glowy tez mialem a szczegolnie gdy musialem patrzec w gore,przy zakupach
              bylo to bardzo klopotliwe bo szukajac towarow trzeba bylo skrecac glowe we
              wszystkich kierunkach.
              • mmagda12 Re:Dzieki renebenay 10.08.06, 12:57
                za rady ,ale na samym poczatku[z 15lat temu ] ,masaze pomagaly.Teraz nie
                moge ,bo nasila mi zawroty.Jestem po probie blednikowej [ujemna] ,blednik
                wykluczony.Czyli tak jak neurolog ,wszystko od kregoslupa szyjnego.Mam b. duze
                zmiany i to jest przyczyna.
                Teraz do pasma ,jezeli masz zwyrodnienia i tylko mialas robiony rtg ,nasilaj
                lekarza na rezonans ,poki tego nie zrobisz ,lekarze ,beda Ciebie lekcewazyc
                [ozywiscie nie wszyscy ,ale takich to ze swieca szukac]..Proces zwyrodnieniowy
                zaczyna sie po 30-sce ,ozywiscie nie u kazdego.Aby postawic prawidlowa diagnoze
                to trza zaczac od MR .Jezeli po leczeniu ,farmakologicznym
                i "rehabilitacji" ,zawroty nie ustepuja ,to trzeba zrobic probe
                blednikowa.Jezeli bedzie ujemna i MR wykaze duze zmiany[wtorne] ,to na bank od
                szyjnego.Mozesz sobie jeszcze zrobic przeplywy doglowowe[ale profesjonalnym
                sprzetem] kregowe i szyjne i jezeli beda oki .problem moze tkwic w tetnicach
                kregowych np w odcinku V2 ] ,dosc krety przebieg itd Jezeli masz przy tych
                zawrotach ,zle widzenie to mozesz zrobic pole neurologiczne widzenia[wykluczyc
                patologie] i dno oka .czy nie masz miazdzycy.Oko jest okienkiem do
                mozgu ,jezeli potwierdzi sie miazdzyca ,to mozesz miec ja wszedzie[waskie
                naczynia krwion. i zylne ,problemy z krazeniem itdNie mowie ,ze to musisz
                miec ,tylko pisze jakie badania.Jezeli chodzi o ucho[w moim przypadku] ,mam
                zwyrodnienie w lewym [taka "narosl kostna] ,jezeli chodzi o bol szczeki ,to
                rowniez zwyrodnienia i brak zebowz tylu[musze uzupelnic].Mam manie zuciagumy i
                to nasila bole itd.Chcialam zrobic rtg dzisiaj ,niestety trzeba skierowanie
                [weszly nowe przepisy].To tyle ,ale sie rozpisalam ,naprawde w zyciu sie tyle
                nacierialam ,zebym wiedziala wsczesniej o tych badaniach ,dlatego chcialam sie
                podzielic z ludzmi rada.Mozecie sobie jeszcze poczytac w goglach o zespole
                kregowo- podstawnym ,bardzo ciekawe artykuly .Pozdro
            • pasmo30 Re: ból ucha i zapalenie nerwu skroniowo-żuchwowe 09.08.06, 23:46
              Ja na razie nie doczekałam się konkretnej diagnozy, ale prawie od roku boli
              mnie co jakiś czas prawe ucho, zęby i skroń. Neurolog, laryngolog niczgo sie
              nie doszukali konkretnego. Faszerują lekami, które nic nie pomagają. Do tego
              miewam zawroty głowy. Mam zwyrodnienie kręgosłupa szyjnego i tak sobie myśle po
              Twoich postach, że to może być przyczyną moich dolegliwości (a tyle kasy
              wydałam na różnych stomatologów!!!).
      • chanced45 Re: ból ucha i zapalenie nerwu skroniowo-żuchwowe 20.06.14, 15:21
        Cześć.

Można wiedzieć, u którego laryngologa byłaś? Jest to lekarz z Warszawy?
        Ja mam pogorszenie słuchu, zawroty głowy, zniekształcone dźwięki i nerwobóle w okolicach szczęki. Szukam dobrego osteopaty i lekarza, który ze mnie nie zedrze, a dobrze pokieruje.

Dorota
    • tulipka32 Re: ból ucha i zapalenie nerwu skroniowo-żuchwowe 17.03.16, 22:37
      Zapalenie stawu skroniowo zuchowowego bardzo czesto zdarza się w ciązy lub po ciazy (szczegolnie jesli wczesniej byly jakies schorzenia kregoslupa) poniewaz wynika to ze zmiany ustawienia miednicy (!!!!!) i napięciowo (powięziowo) przechodzi az do stawu s.-ż. Jeden z nielicznych specjalistow w Polsce ktorzy fachowo lecza ta przypadlosc to dr Czyrski z Wołowa (dolnośląskie).
    • mustangowa13 Re: ból ucha i zapalenie nerwu skroniowo-żuchwowe 19.03.16, 15:37
      Mam podobnt problem, jednak mam ból promieniujący od szczęki do ucha i zębów. Lekarz przepisał mi antybiotyk, ale on niestety nie działa. Dzieje mi się to wyłącznie wtedy, gdyy na dworze jest zimno. I ten... nie wiem ( i nikt nie wie) co to może być...
      • jolkakru Re: ból ucha i zapalenie nerwu skroniowo-żuchwowe 23.02.18, 10:49
        mustangowa13. Jestem ciekawa, czy już sobie poradziłaś z bólem? Ja mam podobnie, nie wiem, do kogo się zwrócić o pomoc.Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka