Dodaj do ulubionych

Żeń-szeń chiński, a syberyjski

14.08.06, 11:33
Zależy mi na opiniach osób, które stosowały preparaty z żeń-szenia chińskiego
i syberyjskiego. Jakie i czy są jakieś różnice pomiędzy ich działaniem.
Słyszałem też, że można stosować je zamiennie, co 2 tygodnie, co ponoć
potęguje efekt.
Biorę żeń-szeń na poprawę libido i redukcję stanu przewlekłego zmęczenia,
które są efektem przyjmowania leków przeciwdepresyjnych.
Obserwuj wątek
    • prow-or Re: Żeń-szeń chiński, a syberyjski 14.08.06, 13:52
      Przyjmuję preparat zawierający żeń-szeń koreański(chiński) i syberyjski.
      Poniżej dane na ich temat.

żeń-szeń koreański
      stosowany jako tonikum, pomagające organizmowi odzyskać siły. Wywiera korzystny wpływ na centralny układ nerwowy, kondycję fizyczną, działanie układu sercowo-naczyniowego, działanie hormonalne, przeciwbakteryjne. Stosowany jest jako środek tonizujący dla wzmocnienia i pobudzenia przy stanach zmęczenia lub osłabienia, spadku sprawności lub koncentracji oraz w rekonwalescencji.

żeńszeń syberyjski
      Srodek przeciwstresowy i ogólnie wzmacniający. Korzeń tej rośliny usuwa zmęczenie i wyczerpanie oraz poprawia samopoczucie, korzystnie wpływa na funkcją wątroby, metabolizm węglowodanów oraz regulacje temperatury i ciśnienia krwi, regulując i wzmacniając funkcje układu sercowo naczyniowego.Zioło zawierające substancje mające bezpośredni wpływ na potencję.
      • negatywista Re: Żeń-szeń chiński, a syberyjski 14.08.06, 14:09
        ciekawe, to mozna je zażywac razem?
      • negatywista Re: Żeń-szeń chiński, a syberyjski 14.08.06, 16:06
        A jak się nazywa ten preparat, który przyjmujesz?
        • prow-or Re: Żeń-szeń chiński, a syberyjski 16.08.06, 09:42
          To dosyć głośna nazwa na forach gazety.Dla uściślenia, w swoim składzie posiada
          26 różnych gat ziół m.in. także obie odmiany żeń-szenia.Nazywa się Alveo.
          • negatywista Re: Żeń-szeń chiński, a syberyjski 16.08.06, 16:45
            czemu taka głośna, tak skuteczny lek?
            • artur737 Re: Żeń-szeń chiński, a syberyjski 16.08.06, 17:18
              Tak mocno rozreklamowany.
            • prow-or Re: Żeń-szeń chiński, a syberyjski 17.08.06, 11:03
              Bo wzbudza u wielu negatywne emocje, z reguły nie podparte wiedzą i własnym doświadczeniem.Poza tym na forum nie brakuje tzw "fermenciarzy" szukających jedynie rozrywki w robieniu zamieszania.Zazwyczaj są też przeciwnikami medycyny
              naturalnej.
              Preparat jest skuteczny w wielu kłopotach chorobowych i w tym też tkwi powód braku wiary w jego możliwości u wielu zapatrzonych w jedyną tylko (wg nich)
              skuteczną medycynę akademicką. O jego walorach można czytać w necie i w prasie.
    • artur737 Re: Żeń-szeń chiński, a syberyjski 14.08.06, 13:52
      To sa dwie zupelnie rozne rosliny. Syberyjski to po prostu pobudzacz taki jak np kofeina. Niby po nim masz miec wiecej energii.

Chinski ma niby jakies lepsze wlasciwosci typu zwolnienie starzenia sie chociaz nie wiem czy sa one jakos lepiej udowodnione, czy to tylko taki mit. Moze ktos lepiej wie...
      Wielu Chinczykow uzywa zen szen jako przyprawe do zup bez wiekszych oczekiwan zdrowotnych. Raczej dla walorow smakowych.
      • negatywista Re: Żeń-szeń chiński, a syberyjski 14.08.06, 14:11
        widzę sceptycyzm raczej w tej wypowiedzi. no cóż, ja też jakoś nie pokładam
        wielkich nadziei w tych naturalnych preparatach (oprócz tego biorę jeszcze
        ginkoprim - preparat z miłorząbu), ale lekarz powiedział, że warto od nich
        zacząć, bo może pomogą, a napewno nie zaszkodzą.
        • prow-or Re: Żeń-szeń chiński, a syberyjski 14.08.06, 14:19
          Negatywista,to po diabła się pytasz i mimo wątpliwości z nich korzystasz (np.miłorzĘb)?
          Gdyby nie były skuteczne (zioła)to czy przez tysiące lat różne narody z nich by
          korzystały z dobrym skutkiem?
        • artur737 Re: Żeń-szeń chiński, a syberyjski 14.08.06, 15:19
          Milorzab rozszerza troche naczynia krwionosne. Ponoc lepiej dziala korzen milorzebu niz liscie, ale wszyscy sprzedaja liscie.
      • prow-or Re: Żeń-szeń chiński, a syberyjski 14.08.06, 14:12
        Znalazłem jeszcze kilka informacji w innym źródle:

żeńszeń
        Pięć tysięcy lat temu cesarz chiński Szen Nung wychwalał działanie tonizujące żeńszenia, zalecając go zarówno dla umysłu, ciała, jak i ducha. Nazywany jen shen, co znaczy "ludzki korzeń" (ponieważ przypomina sylwetkę człowieka), dla swoich właściwości uzdrawiających cieszy się szczególnym szacunkiem. Z tego też powodu nosił miano króla pośród wszystkich ziół. W Indiach księga Atharwaweda wychwala go jako afrodyzjak. Żeńszeń jest adaptogeniczny, to znaczy wyaje się koić rozmaite niewydolności organizmu, w zależności od potrzeb - stymulując lub kojąc. Dziki korzeń żeńszenia jest szczególnie ceniony, bardziej niż korzenie jakiejkolwiek innej rośliny.Uprawia się go od ponad czterech tysiącleci. Wyhodowanie dorosłej rośliny trwa od sześciu do siedmiu lat. W tym czasie roślina pobiera z ziemi tak wielkie ilości cennych i odżywczych substancji, że do następnego siewu gleba musi odpoczywać aż dziesięć lat.

Panax Ginseng (żeńszeń chiński i koreański)
        Panax Ginseng jest klasycznym tonikiem medycyny chińskiej, dodaje wigoru wszystkim organom ciała, zwiększa żywotność i rozjaśnia duchową wrażliwość. Łacińska nazwa panax pochodzi od greckiego panakea oznaczającego "wszystkolek". Jednak ta właśnie odmiana żeńszenia nie może być podawana osobom o wysokim ciśnieniu, chorym na jaskrę i kobietom w ciąży. Jest efektywnym tonikiem energii jang ("jang" to element męski, mający swe dopełnienie w żeńskim "jin").

Żeńszeń syberyjski (Eleutherococcus senticosis)
        Badania prowadzone w Rosji wykazały, że żeńszeń syberyjski ożywia apetyt robotników, a gdy dozuje się go regularnie, podnosi wydajność o dziesięć procent.Według dr. Brekhrnana z Rosji: "[żeńszeń] stymuluje zarówno działanie umysłu, jak i ciała, wzmacnia i ochrania organizm ludzki". Żeńszeń syberyjski jest bardziej uśmierzający od chińskiego, można go zatem podawać osobom o podwyższonym ciśnieniu krwi.

Żeńszeń pięciolistny (Panax quin-quefolium)
        W osiemnastym wieku pewien jezuita pracujący w Kanadzie rozpoznał w dziko rosnącym korzeniu, używanym przez Indian, nieznaną dotąd odmianę żeńszenia. Indianie używali go przeciw zaburzeniom miesiączkowania, do gojenia ran, a także jako środek stymulujący układ nerwowy oraz jako afrodyzjak. Zarówno żeńszeń syberyjski, jak i amerykański to efektywne toniki energii jang, również dzięki tej właściwości są pomocne kobiecie w połogu.
        • didi_max Re: Żeń-szeń chiński, a syberyjski 14.08.06, 14:18
          Amerykański jest yin.Zdaje się, ze syberyjski jest też łagodniejszy od
          chińskiego.Najbardziej yang jest koreański.Z pierwszym i ostatnim należy się
          obchodzić ostrożnie.
    • eksplanator Re: Żeń-szeń chiński, a syberyjski 30.11.15, 08:02
      witam
      stosuje od dwóch miesięcy syberyjski , dwa napary z jednej porcji ziela, podstawowe zmiany jakie zaobserwowałem to znaczy wzrost ilości energii , pozbyłem się znużenia ciągłej senności co zwłaszcza w okresie jesiennym meczy mnie dotkliwie , ponadto poprawa nastroju zwłaszcza po zaobserwowaniu poprawy libido , nie wiem czy to efekt placebo czy to efekt pobudzenia pseudo kofeinowego dla mnie to bez znaczenia ważne że działa
      • eksplanator Re: Żeń-szeń chiński, a syberyjski 18.08.17, 08:08
        Dodać mogę po stosowaniu go przez prawie dwa lata że poza wyżej wymienionymi skutkami działa również antydepresyjnie , efekt niestępuje powoli dlatego ciężko go zauważyć , natomiast odstawienie na jakiś czas żeń-szenia przywraca przygnębienie i brak poczucia sensu , wtedy efekt stosowania jest dobitnie widoczny . Dodać pragnę że stosuje do naparów susz żeńszeniowy a nie preparaty , jest to troszkę kłopotliwe łatwiej połknąć tabletkę, ale daje oczekiwane efekty . Pozdrawiam i zachęcam, dodać muszę że nie uprawiam i nie handluje ziołami ;) i nie jest to reklama , po prostu wiem że działa i dzielę się tą wiedzą z potrzebującymi . Co najważniejsze nie spodziewajcie się efektu po tygodniu czy dwóch , efekt jest widoczny po jakimś czasie , a najlepszym sposobem sprawdzenia działania jest odstawienie na jakiś czas .Pozdrawiam
        • snajper55 Re: Żeń-szeń chiński, a syberyjski 18.08.17, 15:34
          eksplanator napisał:

> Dodać mogę po stosowaniu go przez prawie dwa lata że poza wyżej wymienionymi sk
          > utkami działa również antydepresyjnie , efekt niestępuje powoli dlatego ciężko
          > go zauważyć , natomiast odstawienie na jakiś czas żeń-szenia przywraca przygnę
          > bienie i brak poczucia sensu , wtedy efekt stosowania jest dobitnie widoczny .

Czyli zaobserwowałeś, że żeń-szeń uzależnia, a po zaprzestaniu zażywania pojawiają się silne objawy odstawieniowe, takie jak przygnębienie czy poczucie braku sensu życia. Może będzie Ci potrzebny jakiś ośrodek odwykowy dla uzależnionych?

S.
          • eksplanator Re: Żeń-szeń chiński, a syberyjski 23.02.18, 09:10
            Nie wiem jak mnie , ale Tobie kolego pomoc jest potrzebna , cynizm jest forma agresji , a agresja uzależnia ponad wszelkie wątpliwości i co ważniejsze jest pochodną frustracji wynikającej np. z pozycji społecznej , deficytu intelektualnego , trudnego (z przemocą) dzieciństwa itp.
            Konkludując żeńszeń syberyjski jest ok bo pomaga w życiu a co ważniejsze nie uzależnia ponieważ nie wywołuje zespołu abstynencyjnego .Wiec proszę nies iej średniowiecza .
    • mrklaudia Re: Żeń-szeń chiński, a syberyjski 05.03.18, 08:43
      Brzmi to obiecująco, zwłaszcza ze sama teraz szukam czegoś na wzmocnienie, bo nadchodzi najgorszy dla mnie czas. Na początku wiosny jestem często bardziej osłabiona niż zimą, zdarza się, że dostaję krwotoku z nosa dlatego też potrzebuję czegoś na wzmocnienie układu krwionośnego. Wypróbuję w takim razie koreański.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka