marya.native 27.08.06, 20:58 Jak leczy się toksoplazmozę oczną? Jakie skutki uboczne mają leki? Czy choroba ma nawroty? Ile czasu zazwyczaj mija od zakażenia zanim pojawią się zmiany w oku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
frantic666 Re: Toksoplazmoza 27.08.06, 21:45 No a masz moze kotka w domu ? Bo jesli tak radze z nim isc rówinież do doktora najpierw trzeba wyeleminowac przyczyny choroby a pozniej da to efektywnijsze leczenie i mniejsze ryzyko nawrotów Odpowiedz Link Zgłoś
marya.native Re: Toksoplazmoza 28.08.06, 09:02 To prawda koty też trzeba leczyć. Kot jest docelowym żywicielem, bez kota nie było by rozmnażania i choroby. Jednak toksoplazmozę łapiemy najczęściej z surowego mięsa: salami, peklowane szynki, swojskie kiełbaski, tatary, a podobno nawet surowe jajka. Mnie interesuje już nie droga zakażenia, tylko proces leczenia, skutki uboczne leków,nawroty choroby, itp... Odpowiedz Link Zgłoś
bszalacha Re: Toksoplazmoza 31.08.06, 09:36 nie wiem,czy mam ale miałam tokso... w czasie ciązyy/wtedy podobno uaktywnia się ten pierwotniak bo jest ucisk na watrobe/.Ta choroba jest szczegolnie grozna dla pierwszej ciązy/przedwczesmne porody martwe/.Mnie w kolejnej ciązy przeleczono ale znajoma ma niedowidzace dziecko.Ginekolodzy znaja sie na tym/mówie o madrych gineko0logach/. Odpowiedz Link Zgłoś