Dodaj do ulubionych

nadciśnienie a ciąża

28.08.06, 08:00
Witam!
Właśnie wyszłam za mąż i razem z mężem chcielibyśmy się zacząć starać o
dziecko. Jednak miesiąc przed ślubem całkiem przypadkiem dowiedziałam się że
mam nadciśnienie. Byłam w szpitalu zrobili mi wszystkie badania wszystko jest
ok , nadciśnieneie samoistne. Biorę leki:rano-betaloc zok 50; indapen
2,5mg;amlozek 5mg; popołudniu acurenal i wieczorem amlozek. Straznie dużo
tych leków.Wyieram sie do lekarza i zamierzam z nim porozmawiać o ciąży. Czy
w ogole mogę bvrac te wszystki leki w ciąży czy mam szanse urodzic zdrowe
dziecko?? Może ktoś miał podobny przypadek??
Obserwuj wątek
    • tina51 Re: nadciśnienie a ciąża 28.08.06, 10:57
      już podobny wątek jest przeczytaj ''pytanie a ciąża'' ale trochę dużo tych
      leków,ja z nadciśnieniem urodziłam dwoje zdrowych dzieci.
    • ela2225 Re: nadciśnienie a ciąża 28.08.06, 17:16
      anulka80 poczytaj trochę niżej-było juz o tym kilka razy.
      A co do leków to lekarz musi czy dostosować takie które nie zaszkodzą.
      Ja jestem w podobnej sytuscji i biorę Dopegyt-jest dla kobiet w ciąży.
      • roxanne1 Re: nadciśnienie a ciąża 03.11.06, 15:25

• tina51 Re: nadciśnienie a ciąża 03.11.06, 19:46
          naprawdę chciałabym ci napisać jakie leki brałam ale już nie pamiętam moja
          córka już ma 15 lat a syn 12 ,wierzę dziewczyny że wam też się uda,pozdrawiam
        • basiak6 Re: nadciśnienie a ciąża 19.11.06, 09:54
          My staramy sie o drugie dziecko, zmieniono mi leki na Labetalol (Trandate),
          lekarz powiedzial ze dopegyt (methyldopa) to juz starszy lek a ten jest podobno
          lepszy (szczegolnie jesli w gre wchodza tez nerki). Lecze sie i mieszkam w UK.

Ponizej pare linkow i cytatow:
          1. Labetalol vs. methyldopa in the treatment of pregnancy-induced hypertension.

el-Qarmalawi AM, Morsy AH, al-Fadly A, Obeid A, Hashem M.

Department of Obstetrics and Gynecology, Al-Jahra Hospital, Jahra, Kuwait.

OBJECTIVE: To assess the efficacy and safety of labetalol compared with
          methyldopa in the management of mild and moderate cases of pregnancy-induced
          hypertension (PIH). METHODS: One hundred four primigravidas with PIH were
          randomly allocated to receive either labetalol (group A) or methyldopa (group
          B). The dose of the drugs was doubled every 48 h to maintain a mean arterial
          blood pressure < or = 103.6 mmHg. Clinico-biochemical effects and frequency of
          side effects were studied. The statistical level of significance was taken at P
          < 0.05. RESULTS: Ten patients in group B (18.5%) developed significant
          proteinuria (> 30 mg/dl) whereas none developed proteinuria in group A.
          Labetalol was quicker and more efficient at controlling blood pressure, having a
          beneficial effect on renal functions and causing fewer side effects compared
          with methyldopa. The rate of induction of labor and rate of cesarean section for
          uncontrolled PIH was less in group A (48% and 1%, respectively) compared with
          group B (63.0% and 5.6%, respectively). Moreover a higher Bishop score at
          induction of labor was noticed in group A. CONCLUSIONS: Labetalol is better
          tolerated than methyldopa, gives more efficient control of blood pressure and
          may have a ripening effect on the uterine cervix

www.blackwell-synergy.com/doi/abs/10.1111/j.1471-0528.1988.tb06571.x
          www.emedicine.com/med/topic3250.htm
          • basiak6 Re: nadciśnienie a ciąża 11.03.07, 19:36
            No i jestem w 10 tyg ciazy, biore nadal ten Labetalol, zobaczymy jak bedzie dalej.
            • ela2225 Re: nadciśnienie a ciąża 11.03.07, 20:10
              basiak6 napisała:

> No i jestem w 10 tyg ciazy, biore nadal ten Labetalol, zobaczymy jak bedzie
              dal
              > ej.

Super gratulacje dbaj o siebie.
            • anulka80 Re: nadciśnienie a ciąża 12.03.07, 08:36
              gratuluje
              dbaj o siebie malenstwo:)
              A jak Twoje cisnienie???
              Mam nadzieje ze juz niedlugo Cie dogonie...Starania w toku:))))
              • basiak6 Re: nadciśnienie a ciąża 12.03.07, 15:56
                Dziekuje wam:)
                Cisnienie na razie ok, ale troche skakalo, jestem pozytywnej mysli.
                Na razie zepsul mi sie aparat, czekam az mi rodzice nowy wysla z Polski:(
                • anulka80 Re: nadciśnienie a ciąża 12.03.07, 16:14
                  A bierzesz jakies leki na cisnienie???
                  Ja dzis bylam u kardiologa i ona mi przepisala dopegyt 2x1 tabl.
                  w przyszly pn ma zakladanego holtera RR i wtedy mi dobierze dawki lekow
                  jeszcze nie jestem w ciazy ale starania rozpoczete wiec wole za wczasu dmuchac
                  na zimne:)
                  Kazala mi tez zrobic aldosteron i renine?? miala ktoras z Was robione takie
                  badanie??
                  Pozdrowaski
                  • basiak6 Re: nadciśnienie a ciąża 12.03.07, 23:05
                    Tak, biore, od czasu kiedy zaczelismy starania (rok temu) zmienili mi z
                    Lisinopril na Labetalol (Trandate). Pytalam o Dopegyt (mieszkam w UK) ale
                    powiedzieli ze Labetalol to lek nowszej generacji i zmienili jakis czas temu
                    zasady. Troche sie martwilam czemu nie Dopegyt bo jest mi lepiej znany no ale
                    trzeba komus zaufac. W kazdym razie wyglada na to ze i Labetalol i Dopegyt sa
                    bezpieczne w ciazy wiec ok.
                    Znosze go super, zadnych problemow!
                    Niedawno robili mi rutynowe badania na funkcje nerek, bo u mnie nadcisnienie
                    wiaze sie wlasnie z nerkami, ale bylo ok.
    • mimax2 Re: nadciśnienie a ciąża 14.03.07, 16:37
      Do leków bezwzględnie przeciwskazanych w ciąży należą tzw. inhibitory enzymu
      konwertującego angiotensynę (inhibitory ACE)- do tej grupy należy acurenal. Lek
      powinien być odstawiony przed rozpoczęciem starań o dziecko.
      • anulka80 Re: nadciśnienie a ciąża 14.03.07, 16:43
        Witam!
        włąsnie juz odtawiony jest acurenal i pozostałe leki też teraz mam dopegyt
        ciekawe jak mój organizm go zniesie i czy podziałą na moje ciśnienie. Biorę go
        od wczoraj. Staramy sie o dzidzie wiec ten dopegyt jest chyba ok pod tym
        wzgledem:)
        Pozdrawiam
        • mimax2 Re: nadciśnienie a ciąża 14.03.07, 17:13
          Z pewnością zniesie dobrze, bo to lek bardzo sprawdzony u osób w ciąży. Ważne
          jest też nastawienie psychiczne więc nastaw się na pozytywne zakończenie. Dobrze
          jest przy większej ciąży udać sie na zwolnienie lekarskie i polegiwać na lewym
          boku ( o co trudno w pracy) - wtedy ukrwienie macicy jest lepsze. Często do
          opanowania nadciśnienia potrzebne są dwa (lub więcej) leki - ale w tym wypadku
          trzeba będzie nadrobić to starannym przestrzeganiem diety z ograniczeniem JONU
          SODOWEGO - napisałam w dzisiejszych odpowiedziach w którymś poście bardziej
          szczegółowo o tym jonie - jest w wędlinach (lepsze gotowane mięso lub duszone),
          serach żółtych ( lepsze białe), i innych produktach przetworzonych przemysłowo.
          Dopegyt to lek który ma oficjalną rejestrację "dozwolony w ciąży".
          • basiak6 Re: nadciśnienie a ciąża: lezenie w ciazy 15.03.07, 23:01
            Mi lekarz wlasnie zaleca ruch, duzo plywam, itp, podobno to ma wlasnie pozytywny
            wplyw przy nadcisnieniu w ciazy, chodzi o ruch gdzie sie nie przemeczam.
            W pierwszej ciazy, tez z nadcisnieniem, plywalam do samego konca, wlasciwie do
            dnia porodu.
            Ja zwolnienia z pracy nie moge wziac, u nas nie ma zwolnien specjalnych w ciazy,
            niestety:(
        • basiak6 Re: nadciśnienie a ciąża 15.03.07, 22:59
          Moze zapytaj o ten Labetalol (Trandate) ktory ja biore, zauwazylam ze u nas
          lekarze powoli przestawiaja sie z Dopegytu na ten, ale nie wiem czemu.
    • evee1 Re: nadciśnienie a ciąża 02.04.07, 06:47
      Ja urodzilam dwojke dzieci. W ciazy bralam atenololu. Dzieci urodzily sie
      zdrowiutkie i takie sa do tej pory (10 i 12 lat).
      • ela2225 Re: nadciśnienie a ciąża 02.04.07, 07:53
        evee1 napisała:

> Ja urodzilam dwojke dzieci. W ciazy bralam atenololu. Dzieci urodzily sie
        > zdrowiutkie i takie sa do tej pory (10 i 12 lat).

Naprawdę w ciąży brałaś Atenolol ??
        • evee1 Re: nadciśnienie a ciąża 02.04.07, 13:12
          Tak, wtedy (10-12 lat temu) uznawany byl za bezpieczny w drugim i trzecim
          trymestrze ciazy. Nie wiem jak jest teraz.
          • basiak6 Re: nadciśnienie a ciąża 02.04.07, 23:07
            Teraz zdecydowanie nie, w UK juz coraz rzadziej w ogole zapisuja ten lek, od
            beta blokerow odchodzi sie w kierunku ACE inhibitors. A w ciazy juz w ogole.
            • evee1 Re: nadciśnienie a ciąża 03.04.07, 07:37
              No wlasnie, to jest ogolna tendencja. Na mnie zreszta beta blokery
              niespecjalnie dzialaly (na mojego tate zreszta tez nie).
              Ja biore lek o nazwie Karvea, ktory zawiera irbesartan. Bardzo dobrze sie po
              nim czuje i cisnienie mam na ogol w normie.
              Ale ja w ogole biore jeszcze antydeperesanty, wiec to tez wplywa dobrze na moja
              ogolna kondycje psycho-fizyczna :-).
              • basiak6 Re: nadciśnienie a ciąża 03.04.07, 09:35
                Ja tez bralam jakies 7 lat temu beta blokery, cos o nazwie Sectral chyba i
                fatalnie sie po tym czulam.
                Od kiedy mi zmienili na Lisinopril, bylo super, od roku biore Labetalol w
                zwiazku ze staraniami a teraz juz jestem w ciazy wiec nadal biore Labetalol.
    • anulka80 Re: nadciśnienie a ciąża 03.04.07, 13:45
      Witajcie!
      Dzis bylam u kardiolzki ale innej bo moja jest na dlugim zwolnieniu i tak sie
      wkurzylam bo ta jak tylko uslyszala o ciazy to przestala w ogole czytac moje
      badania i wyniki tylko mi powiedziala ze powinnam zrezygnowac z tego pomyslu.
      Jakby mi ktos w pysk szczelil tak sie poczulam, pytam sie wiec co pani doktor
      uwaza ze nie bede miec dzieci ze wzgledu na cisnienie a ona powiedziala ze tak
      byloby najlepiej. I uparla sie na tarczyce choc wynikow nie przeczytala a sa
      dobre i powiedziala mi zebym chodzila do tej pani doktor ktora popiera moj
      sposob na zycie bo przy cisnieniu i wysokim tetnie jakie mam to nie ma szans na
      ciaze zeby sie utrzymala. Zdaje sobie sprawe ze to nie bedzie proste i ze
      bedzie mnie to kosztowalo wiele wyrzeczen ale chce. Widac pani doktor nie miala
      dobrego humoru czekam az moja kardioozka wrocimoze po swietach juz bedzie.
      Jakby ta niby pani doktor chciala choc spojrzec do mojego zeszyciku z pomiarami
      cisnienia i tetna to by zobaczyla ze tetno sie ustabilizowalo ale ona nie
      zobaczyla
      Sorkize dlugie ale musialam sie wygadac bo ryczec mi sie chce
      • ela2225 Re: nadciśnienie a ciąża 03.04.07, 21:10
        anulka80 nie choć do niej więcej to jest dobry lekarz a tlko nerwy Ci posuła.
        Znam wiele osób które mimo nadciśnienia donosiły zdrową dzidzię.
        Będzie dobrze.
        P.S.ja tez liczę ze mi się uda
        • anulka80 Re: nadciśnienie a ciąża 04.04.07, 07:44
          No na pewno juz do niej nie pojde, zdziwilo mnie strasznie podejscie ale ja
          mysle ze jak ona zobaczyla ze wszystko mam z prywatnych wizyt a tu przychodze
          do niej do poradni to mysle ze tak powiedziala zeby mnie zniechcecic
          Czekaam az moja kardiolozka przyjdzie ze zwolnienia.
          Moje cisnienie rano dobre po pracy w gornej grancy a wieczorem tez raczej dobre
          max w gornej granicy, ale raczej miesci sie w normie.
          Strasznie chce miec dziecko a tu taki tekst po prostu dol maksymalny zaliczylam.
          Dzis juz mi troche lepiej, tylko sie zastanawiam po co tacy ludzie zostaja
          lekarzami skoro nie chcialo jej sie wysilic i zadac sobie trudu zeby nawet
          przeczytac moje wyniki. Co przyszla mloda dziewczyna i co musiala by za duzo
          czytac myslec a tak jak stary dziadek przyjdzie to recepte mu przepisze i juz
          po wizycie 10 minut i nastepny....
          O jaaa jak sie pojdzie prywatnie to inaczej czlowieka traktuja...
          Elu powodzenia Zycze
          Dzieki za slowka otuchy dziewczynki
          Dzis juz mi lepiej
      • basiak6 Re: nadciśnienie a ciąża 03.04.07, 23:17
        No mi by w Polsce pewnie mowili to samo:)
        Ale tutaj lekarze sa bardzo wspierajacy, biore leki, w czym problem?
        Jakie masz cisnienie? Przeciez spokojnie mozna kontrolowac cisnienie w ciazy.
        Poza tym co to ma wspolnego z utrzymaniem ciazy??
    • evee1 Re: nadciśnienie a ciąża 04.04.07, 13:04
      Anulka, przesledzilam Twoje wyniki w przyszpilonym watku i ja prawde mowiac nie
      widze w ogole podstaw zeby z powodu cisnienia rezygnowac z ciazy. To w ciazy
      moga byc tylko kobiety z za niskim cisnieniem? Bo te Twoje z ostatniego
      miesiaca sa calkiem normalne.
      Przepraszm, ale nie chce mi sie przszukiwac roznych watkow, zeby znalezc
      dokladnie co Ci jest, ale czy Ty masz takie cisnienie zawsze, czy moze przy
      pomiarach troszke sie denerwujesz? Czymialas robione 24godzinny test pomiaru
      cisnienia?
      Ja u lekarza regularnie mam 145-150/85-95, bo sie troche denerwuje. W ciazy to
      juz ciagle mialam u lekarki 160/100, ale nie mialam zadnych problemow w ciazy i
      urodzilam naturalna droga dwojke zdrowych dzieci. Biorac leki w domu na
      spokojnie mam juz w granicach normy, ale w jej gornych granicach (135/85,
      czasami mniej). I zaden lekarz nie odradzal mi ciazy. Po prostu trzeba na
      siebie uwazac i brac leki.
      • anulka80 Re: nadciśnienie a ciąża 04.04.07, 13:26
        Dzieki Evee!!
        Nadcisnienie mam samositne bo wszystkie badania typu tarczyca nerki sa ok wiec
        to chyba dziedziczne u mnie i tato i dziadkowie borykaja sie z wysokim
        cisnieniem.
        U lekarza tez mam wyzsze bo sie denerwuja czasem tez w domu jak sobie mierze to
        tez sie denerwuje.
        Mialam Holtera wyszedl ok, podczas wysilku i ruchu mialam podniesione ponad
        granice (150/100) ale w spoczynku mialam dobre nawet bardzo dobre 120/80 lub
        nizej.
        Biore leki przyjmuje je regularnie: dopegyt 2x1
        Dzięki
        Pozdrawiam
        • basiak6 Re: nadciśnienie a ciąża 04.04.07, 19:00
          Masz cisnienie podobne do mojego, z tym ze ja mam dodatkowo zapalenie klebuszkow
          nerkowych. Tu w UK nikt mi ciazy nie odradzal (drugiej juz przeciez), pierwsze
          dziecko urodzilo sie zdrowe, w 41 tyg ciazy z waga 4000g, porod naturalny.
          W Polsce nie dosc ze na ciaze by sie pewnie nie zgodzili, to do tego cesarke by
          dolozyli gdybym w nia zaszla, z tego co wiem.

Z tym ze ja biore Labetalol, podobno w moim przypadku lepszy.
          Mam wrecz zalecany ruch (duzo plywam), czuje sie super, jestem w 13 tyg ciazy.
          Mialam nagly skok cisnienia podczas bardzo stresujacego dnia w pracy, do 160/98.
          Ale teraz jest ok, oby tak dalej przez kolejne 36 tyg.

Zycze ci wszystkiego dobrego, i zmiany lekarza!
        • evee1 Re: nadciśnienie a ciąża 05.04.07, 03:17
          Czyli Wy obie w zasadzie macie tak samo jak ja :-)).
          Co do wplywu cisnienia na dzieci, to moja corka, ktora byla moim pierwszym
          dzieckiem urodzila sie w 42 tygodniu i byla dosc mala. Miala 48cm i wazyla
          2600g, ale nie wiem na ile wina tego bylo moje nadcisnienie. Byla zdrowiutka i
          od razu zaczela bardzo przybierac na wadze. Teraz ma prawie 12 lat i jest
          znacznie wyzsza od swoich rowiesnikow.
          Syn urodzony 20 miesiecy pozniej byl juz troche wiekszy, 51cm i 3270g, ale tez
          szybko urosl i teraz jest w gornych granicach norm.
          Moim zdaniem nasze cisnienie jest troche podwyzszone - moje tez jest samoistne,
          odziedziczylam po tatcie :-). Ale nie ma co panikowac, ani tym bardziej
          odmawiac sobie maciezynstwa. Powodzenia Anulka w staraniach o dzidziusia.
          • anulka80 Re: nadciśnienie a ciąża 05.04.07, 07:30
            Dzieki dziewuszki za slowa otuchy:)
            Wiecie co ta wizyta oczywiscie odbila sie na moim cisnieniu bo tak jak rano i
            wieczorem bylo super tak jest 130/95 a wczoraj wieczorem nawet 145/100 alemoze
            to tez efekt wyjazdu swiatecznego a wlasciwie wczorajszych przygotowan
            Mam nadzieje ze przxez Swieta ochlone i wszystko wroci do normy
            Dzieki dziewuszki
            Zycze wszystkim wesolych spokojnych Swiat
            Buziale
          • basiak6 Re: nadciśnienie a ciąża 05.04.07, 19:26
            Evee, jak najbardziej nadcisnienie moze miec wplyw na niska wage urodzeniowa,
            tak mi mowi moj lekarz, ale jak widac po mnie,nie musi:)
            Najwazniejsze ze dzieci szybko nadrabiaja!
            • trufla3 Re: nadciśnienie a ciąża 12.04.07, 23:18
              Całą ciąże brałam dopegyt.Córka zdrowa i ważyła przy urodzeniu 3850.Ciąża
              zakończyła się cc.
              .......
              Pati

Trufla i jej kuchnia

• ela2225 Re: nadciśnienie a ciąża 13.04.07, 10:21
                trufla3 napisała:

> Całą ciąże brałam dopegyt.Córka zdrowa i ważyła przy urodzeniu 3850.Ciąża
                > zakończyła się cc.
                > .......
                > Pati
                >
                > Trufla i jej kuchnia
                >

Dopegyt Ci wystarczał?
                Może pamiętasz średnie wartości ciśnienia?
                • anulka80 Re: nadciśnienie a ciąża 13.04.07, 11:19
                  Elu mi chyba dopegyt sam nie wystarczy bo od tygodnia mam podwyzszone w grnicy
                  140/100 choc wczoraj bylo 135/95 wiec moze jednak wroci do normy czekam jeszcze
                  tydzien jak nie zmieni sie to chyba pojde do lekarza
                  Jak tam Twoje staranka bo chyba sie staracie o ile pamietam dobrze???
                  Pozdrawiam
                  • trufla3 Re: nadciśnienie a ciąża 13.04.07, 13:05
                    miałam zwiekszoną dawkę na koniec.Ciągle lezałam w szpitalu,wiec byłam pod
                    okiem lekarzy.Ostatnie 2 tygodnie byłam monitorowana i mimo dopegytu cisnienie
                    skakało do 180.
                    .......
                    Pati

Trufla i jej kuchnia

• basiak6 Re: nadciśnienie a ciąża 13.04.07, 14:48
                    Zapytajcie sie lekarzy o drugi lek ktory daje sie w ciazy oprocz Methyldopa
                    (Dopegyt) czyli Labetalol. Jest drozszy ale podobno lepiej dziala na niektore
                    kobiety, w moim przypadku w zwiazku z tym ze choruje na nerki i na nadcisnienie
                    lecze sie od dlugiego czasu, lekarz bez wachania wybral Labetalol (Trandate)
                    Cisnienie na razie kontroluje mi swietnie, pare dni nie bralam i mialam dosc
                    wysoki skok, teraz znow jest ok.

Staram sie poza tym nadal dobrze odzywiac czyli mnostwo warzyw, owoce, rybki,
                    organiczam slodycze, no i duzo ruchu bez zbytniego wysilku, czyli plywanie, spacery.
    • basiak6 Spadek cisnienia w polowie ciazy? 14.04.07, 20:49
      Czy slyszalyscie moze o tym ze miedzy 16 a 20 tyg ciazy naturalnie spada
      cisnienie bo przez dzialanie progesteronu wszystko sie rozluznia?
      A potem znow idzie do gory.
      Podobno dzieki temu wiele kobiet moze nie brac lekow w polowie ciazy?
      • ela2225 Re: Spadek cisnienia w polowie ciazy? 16.04.07, 07:58
        Ja brałam cały czas.
        Ale to przez gestozę chyba.
        • basiak6 Cisnienie w ciazy 22.05.07, 22:26
          Chcialam sie pochwalic ze juz prawie 20 tygodni, nadal na niskiej dawce leku i
          cisnienie ok. Dzidzius rosnie zdrowo:)
          Nadal plywam duzo, chodze normalnie do pracy, czuje sie swietnie.
          Mialam tylko raz epizod kiedy cisnienie gwaltownie skoczylo do gory, ale trwalo
          to tylko 2 dni.
          • evee1 Re: Cisnienie w ciazy 23.05.07, 03:30
            To gratulacje. Oby tak dalej!
          • anulka80 Re: Cisnienie w ciazy 23.05.07, 07:25
            Basiaczku gratulacje oby tak dalej!!!Najwazniejsze ze wszystko z Wami w
            porzadku!!!
            Powodzenia!!!
          • ela2225 Re: Cisnienie w ciazy 23.05.07, 07:42
            Dobrze ze jest dobrze.
            Trzymam kciuki-oby tak dalej
    • anulka80 Ja też jestem w ciąży!!! 05.06.07, 07:53
      Udało się co prawda to dopiero 3 tydzien ale jestem taka szczęśliwa!!!
      Ciśnienie na razie w normie oby tak dalej:)
      Pozdrawiam!!!
      • basiak6 Re: Ja też jestem w ciąży!!! 05.06.07, 13:38
        Super, gratuluje i zycze zdrowia dla ciebie i fasolki!
        Zycze aby tak samo dobrze bylo u ciebie jak u mnie:-)

Ja na dzien dzisiejszy nadal plywam prawie codziennie, zapisalam sie tez na
        pilates:)
      • basiak6 Re: Ja też jestem w ciąży!!! 05.06.07, 16:30
        A co do wieku ciazy, to chyba 5 tydzien, tygodnie ciazy liczy sie od daty
        ostatniej miesiaczki (jesli cykle sa 28 dniowe, jesli dluzsze, to sie odejmuje)
        a nie od daty zaplodnienia:)
        • anulka80 do basiak6 21.06.07, 07:32
          Witaj, nie dziekuje Ci za dobre slowka zeby nie zapeszac. Jak na razie jest ok,
          wlasnie zaczal sie 7tc i jest ok, oby tak dalej. Mam do Ciebie pytanko, jak
          mierzysz sobie cisnienie na lezaco czy na siedzaco, bo czytalam gdzies ze od
          ktoregos tam miesiaca ciazy nie mozna na lezaco bo moga wyjsc zanizone
          wartosci??
          Ja na razie sobie na lezaco mierze, bo tak potrafie sie najlepiej wyluzowac...
          Pozdrawiam, jak tam u Ciebie, wszystko dobrze??
          • basiak36 Re: do basiak6 23.06.07, 16:22
            Hej, Anulka, fajnie ze sie odezwalas!
            Ja mierze cisnienie roznie, zwykle na siedzaco, czasem na pol-lezaco. Nie
            zauwazylam roznicy...
            Mialam niedawno skok cisnienia ale potem zajarzylam ze zapomnialam wziac poranna
            tabletke, az sie boje myslec co bylo gdyby nie te leki.
            Mialam kolejne usg, wymiary dzidzi super, kolejne mam za 4 tygodnie w 29
            tygodniu, a potem jeszcze jedno, jak sie okaze ze malenstwo rosnie ok, wiecej
            juz nie bedzie.
            Nadal plywam prawie codziennie, chodze na pilates, jezdze do pracy, tyle ze mam
            zamiar wiecej pracowac z domu.

Zycze aby nadal wszystko szlo jak najlepiej, bierzesz leki caly czas?
            • anulka80 Re: do basiak6 20.07.07, 10:13
              Czesc Basiu!!
              Ciesze sie ze u Ciebie wszystko ok
              U nas tez wszystko dobrze maluch rozwija sie prawidlowo, widzialam go na usg
              widzialam bijace serducho!!Teraz konczy mi sie 12tc i cisnienie jest dobre
              trzyma sie w normie!!Oby tak dalej!!
              Pytalam lekarza czy mozna mierzyc na lezaco i powiedzial ze jak mi pasuje na
              lezaco na siedzaco obojetnie.
              Leki biore caly czas dopegyt 3x1. Na razie pracuje ale lekarz mowil ze od 14tc
              na zwolnienie obowiazkowo i duzo odpoczynku i malo stresu
              Martwie sie bo podobno ok 20 tygodnia cisnienie wraca do normy sprzed ciazy i
              wtedy pewnie u mnie zaczna sie cyrki. Ale zobaczymy co bedzie dalej
              Zycze Wam duzo zdrowka, dobrego cisnienia
              Pozdrawiam, buzka
              • evee1 Re: do basiak6 30.07.07, 09:23
                To bardzo dobre wiesci!!
                Ja ze swoim niewielkim nadcisnieniem urodzilam dwojke dzieci silami natury.
                Niestety u nas (Australia) nie dostaje sie zwolnienia na ciaze i dreptala sobie
                do pracy do 42 tygodnia :-))). Ale wolalam to niz siedzenie w domu w 40
                stopniowym upale.
                • basiak36 Re: do basiak6 08.08.07, 12:35
                  U nas tez nie daja zwolnien, to znaczy ja w sumie wole pracowac. Lekarz mowi ze
                  leki sa po to aby kontrolowac cisnienie i aby mozna bylo zyc z tym normalnie.
                  Tak samo jak uwaza iz to ze plywam regularnie jest bardzo wskazane.
                  Juz prawie 31 tygodni i nadal jest super:) Cisnienie siedzi grzecznie!
                  • anulka80 Re: do basiak6 21.09.07, 14:34
                    Witam!
                    U mnie 21 tc cisnienie teraz sie obnizylo sa dni kiedy mam niskie na razie super oby tak dalej!!!Basiu jak tam u Ciebie ja bede miec dziewczynke:)
                    Pozdrawiam ciepluytko
                    • basiak36 Re: do basiak6 28.09.07, 09:47
                      Hej Anulka!
                      Dobrze ze u Ciebie wszystko w porzadku! U mnie bylo takie same cala ciaze (na 2
                      razy dziennie po 50g Labetalol), pracowalam do skonczonego 36 tyg ciazy i do
                      tego czasu bylo super, regularnie basen, pilates, duzo ruchu.
                      Potem 2 tygodnie na urlopie juz w domu i tez bylo super, dopiero pare dni temu
                      zaczely sie problemy, znow szpital, ale teraz juz skonczone 38 tyg wiec
                      powiedzieli iz nie beda zwiekszac dawki leku bo podwyzszone cisnienie na lekach
                      moze oznaczac ze 'ukrywane' sa w ten sposob inne problemy, tyle ze bialka w
                      moczu na szczescie brak.
                      Mam teraz codziennie wizyty poloznej, we wtorek znow szpital i mysle ze w ciagu
                      nastepnych 2 tyg malenstwo bedzie z nami... Plci nie znamy:))

Zycze Ci zdrowia, dam znac tutaj jak juz urodze, ty tez pisz co u Ciebie!
                      • anulka80 Re: do basiak6 01.10.07, 10:31
                        Witaj Basiu!
                        Ciesze sie ze u Ciebie wszystko dobrze i trzymam kciukakasy za pomyslne rozwiazanko. Jejku u mnie dopieo 22tc cisnienie super, ale pewnie jeszcze wszystko przede mna!!!Straram sie duzo wypoczywac, nie denerwowac i duzo spacerowac na swiezym powietrzu, maluszek rozwije sie super i staje sie corac bardziej aktywny,najbardziej sie boje 7 miesiaca!!Zobaczymy trzeba byc dobrej mysli!
                        Buzka, pozdrawiam!!
                        TRzymaj sie mocno!
                        Szczesliwego rozwiazanka i zdrowego malucha Ci zycze!!!
      • silje78 Re: anulka 27.10.07, 16:14
        jestem co prawda z innego forum (wrześniówki) ale chcę cię
        pocieszyć:) przed ciążą także miałam nadciśnienie. w ciąży od ok 8tc
        do 30 było w porządku. później pomimo brania nawet 8 dopegytów
        ciśnienie nie spadało. poród odbył się także przez cc (rzucawka
        zagrażająca)-mała jest zdrowiutka. tak więc powodzenia i ne
        zamartwiaj się tym co może być. maleństwo potrzebuje spokojnej
        mamusi:)
        pozdrowienia
    • basiak36 Juz urodzilam:))) 08.10.07, 21:24
      Tydzien temu urodzilam coreczke.
      Leki na nadcisnienie dzialaly do 36 tyg ciazy, potem zaczely sie typowe objawy,
      nasilajace sie z dnia na dzien, tzn kolatanie serca, bole w okolicy klatki
      piersiowej/gory brzucha, nudnosci, gwiazdki przed oczami. Lekow nie zwiekszano,
      lekarz powiedzial ze na tym etapie maskuja tylko zrodlo problemu.
      Zaczeto wywolywac porod pod koniec 38 tyg, mala zle sie ulozyla wiec mialam w
      ciagu 10 min ciecie cesarskie. Coreczka jest zdrowa, mimo calej ciazy na lekach
      (Labetalol) a ja powoli dochodze do siebie.
      • ela2225 Re: Juz urodzilam:))) 09.10.07, 14:53
        Wielkie gratulacje.
        Cieszę się że wszystko dobrze.
        A ciśnienie Ci zostało?
        • pluskotka Re: Juz urodzilam:))) 09.10.07, 16:00
          Gratuluję. Jakie imię dasz maleńkiej?
        • basiak36 Re: Juz urodzilam:))) 09.10.07, 22:23
          Nazwalismy malenka Annika:-)
          Co do lekow, nadal biore te same, bo mozna je kontynuowac karmiac piersia, jak
          karmienie skoncze w na razie nieokreslonej przyszlosci, przejde na Lisinopril
          ktory bralam przed ciaza.
          Cisnienie wrocilo do normy-tzn takiej normy ze branie dawki Labetalolu ktora
          bralam cala ciaze, wystarcza znow aby je kontrolowac.
          • anulka80 Gratulacje!!! 15.10.07, 10:48
            Witaj Basiu!!
            Strasznie sie cieszę ze urodzilas zdrowa corcie i skladam ogromne gratulacje!!!Niech mala rosnie duza i zdtrowa Tobie tez duzo zdrowia!!
            U mnie na razie super cisnienie nawet mam nizsze ok110/75 oby tak dalej, 24 tydzien juz leci. Tak bym juz chciala aby byl ten luty i zeby miec to wszystko za soba, a tu coz trzeba czekac!
            Buzka
            Pozdrawiam
            • tina51 Re: Gratulacje!!! 29.10.07, 09:53
              Ja również gratuluję córeczki pozdrawiam i życzę zdrowia a dla
              malutkiej całuski.
    • joakar Do anulka80 09.11.07, 21:21
      nie ukrywam, że temat dla mnie bardzo frapujący:):):)

Starania zaczynamy za miesiąc. Na razie szukam odpowiedniego dla mnie leku,
      który można by brać w ciąży: przeszłam już przez dopegyt, metocard,a teraz
      dostałam Amlozek.
      Jak przeczytałam anulka80 ty bierzesz dopegyt jak się na nim czujesz? jak
      ciśnienie? Ze wszystkich które brałam chyba dopegyt działał najlepiej.
      Napisz proszę jak u ciebie przebiega ciążą, wybrałaś już może szpital?

A przy okazji wyczytałam, że chodzisz do doktora M.M., poprowadziłam u niego
      pierwszą ciążę:) z nadciśnieniem w ciąży, wtedy skończyło się na dopegyt3x1 i
      isoptin 40 2x1. Młoda urodziła się niewielka ale zdrowa i bardzo żywa:)
      • anulka80 Re: Do anulka80 12.11.07, 15:49
        Witam!!!
        Obecnie jestem w 28 tc i jak na razie cisnienie jest super, oby tak dalej!!! Na poczatku ciazy sie od razu obnizylo troche, potem ok 18tc do 26 tc obnizylo sie tak ze czasami mialam nawet za niskie a teraz jest troszke wyzsze ale jak na razie gornej granicy nie przekracza i waha sie w granicach 120/85:)
        Przez cala ciaze a takze przed ciaza jakies kilka miesiecy zaczelam brac dopegyt 3x1 tabl. i tak biore do dzisiaj. Oprocz tego biore jeszcze czosnek forte firmy naturell 2x1tabl. no i teraz dostalam slowmag+witb6 3x1tabl. Wszystko jak na razie ok dzidzia rozwija sie prawidlowa, ja tez czuje sie super.
        Obecnie juz nie chodze do Maslaka bo chyba o nim pisalas, gdyz sie przeprowadzilam i musialam zmienic lekarza.
        Mysle ze sprawa tego nadcisnienie to bardzo indywidualna rzecz i u kazdej kobiety bedacej w ciazy wyglada to zupelnie inaczej!!!
        Praktycznie od poczatku ciazy jestem na zwolnienieu l4, bo mialam stresujaca prace i wtedy robilo sie nie ciekawie z cisnieniem. Teraz staram sie duzo odpoczywac, lezec leniuchowac i nie stresowac.
        Zobaczymy co bedzie dalej, oby bylo tak jak jest teraz to bedzie git!!
        Pozdrawiam i zycze powodzenia!!!
        • joakar Re: Do anulka80 13.11.07, 14:15
          dzięki anulka, oby dalej było tak dobrze!!!!

Mieszkasz jeszcze we wrocku czy zmieniłaś miasto? jeśli nadal we wrocku chciałam
          zapytać czy myślisz może już o szpitalu?
          Napisz mi proszę jeszcze: czy powtarzasz w ciąży hooltera? kto dobiera ci leki
          ginekolog czy może internista, kardiolog?

Ja po ostatnich przejściach i straszeniu lekarza, że ciąża u osoby z
          nadciśnieniem to najgorsze co może być zastanawiam się nad wszystkim i boję się.
          pozdrawiam:)
          • anulka80 Re: Do anulka80 14.11.07, 15:28
            Witam!
            Nie mieszkam juz we wrocku, wiec nie pomoge Ci w wyborze szpitala, moich kilkaa kolezanek chwalilo sobie szpital na brochowie tylko tyle ze daleko. Jesli chodzi o leki to dobieral mi kardiolog i internista, ginekolog powiedzial ze on moze tylko podpowiedziec jakie leki. Holtera na razie nie robilam bo nie bylo potrzeby.
            Mysle i tak jak mowi moj ginek ze grunt to pomiary i pomiary cisnienia, odpowiednia dieta i malo stresu no i bycie pod stala kontrola lekarska.
            Wlasnie wczoraj bylam u lekarza i az sam sie zdiwil ze mam takie dobre cisnienie bo przeciez 27-28 tc sa najgorsze a u mnie cisnienie ksiazkowe, teraz leci 29tc oby jak najdluzej cisnienie bylo ok.
            Z Twoich wypowiedzi widze ze tez bralas leki na cisnienie w poprzedniej ciazy, ale co cisnienie mialas przed ciaza czy pojawilo sie w trakcie??
            Pozdrawiam i Tobie zycze tego samego.
            • joakar Re: Do anulka80 14.11.07, 17:48
              poprzednio nadciśnienie pojawiło mi się w ciąży, nie były to jakieś szalone
              wyniki, tylko zdarzały się skoki, stąd leki. Na 3 tyg. przed porodem położyli
              mnie do szpitala na chałbińskiego żeby wszystko monitorować (miałam też cukrzycę
              ciążową). W szpitalu ciśnienie mi się super unormowało i nawet próbowali mi
              odstawić część leków. Urodziłam nawet po terminie poród naturalny nic się nie
              działo.

Teraz jestem przerażona, byłam u kardiologa, który stwierdził, że ciśnienie nie
              jakieś straszne, a potem powiedział żebym się nad ciążą zastanowiła bo po co mi
              kolejne dziecko:( i odesłał mnie do internisty bo nadciśnienie to nie
              specjalność kardiologa. Ginek straszył, że nadciśnienei to najgorsze powikłania
              w ciąży i w ogóle jak zobaczył moje ciśnienie to się przeraził, mnie zresztą też
              nieźle nastraszył.
              Ginek mówił, że powinnam wykonać holtera, kardiolog i internista nawet o tym nie
              wspomnieli, więc już sama nie wiem.
              Ale kiedy czytam twoje posty nabieram otuchy, że można i że to nic strasznego.
              Pozdrawiam, pisz dalej co u Ciebie!!!

szkoda, że nie jesteś już z Wrocławia:(
              • joko5 Re: 16.11.07, 16:49
                Podczytuje ostatnio to forum z dwóch względów, jestem w 25tc i od
                19tc mam problemy z nadciśnieniem, przed ciążą miałam problemy z
                ciśnieniem, ale po zrzuceniu kilogramów wszystko się unormowało, ale
                teraz nadciśnienie znowu mnie dopadło. Lekarz ginekolog prowadzący
                wysłał mnie na zwolnienie lekarskie, przepisał dopegyt, codzienne
                kontrolowanie ciśnienia, ale nie straszy mnie bo stres jest
                niewskazany. Zdaję sobie sprawę z zagrożenia dla dziecka i dla mnie,
                ale jest wiele kobiet dobrze prowadzonych w ciąży, które rodzą
                zdrowe dzieci.

PS Jestem z Wrocławia.
                • joakar Re: 16.11.07, 20:54
                  Witaj joko5, miło poznać kolejną wrocławiankę:)
                  Podwyższenie ciśnienia ok. 20tc. to najczęściej nadciśnienie indukowane ciążą
                  (PIH) dobrze, że dopegyt wystarcza:) odpoczywaj, wierzę, że będzie dobrze do końca!
                  Masz szczęście do lekarzy:) ja jakoś trafiam na ginów którzy straszą, (chodź
                  ostatni najpierw postraszy, a potem pocieszy) internista jest ok, ale kardiolog
                  też fatalny mi się trafił.

Wiem, że kobiety z nadciśnieniem mogą urodzić zdrowe dzieci, przykłady mamy na
                  tym forum:) dla mnie też to nie było nic strasznego do 12.10, okazuje się, że
                  nie zawsze może być dobrze.

Dziś po raz kolejny byłam u doktora postanowił zostawić amlozek i nie zmieniać
                  dawki, zaczęłam chodzić na basen. Doktor pochwalił i powiedział, że z badań
                  wynika,że dieta i wysiłek fizyczny mogą zmniejszyć wskazania o ok. 20 mmhg więc
                  warto:)
                  • joakar Re: 16.11.07, 21:08
                    no i zapomniałam napisać piękne zdjęcia masz w albumie joko:)))
                • basiak36 Re: 06.12.07, 22:14
                  Spokojnie mozna miec zdrowa ciaze z nadcisnieniem, jestem tego przykladem,
                  coreczka ma juz 2 mce, rosnie jak na drozdzach (bardzo duzo przybrala w
                  pierwszym miesiacu, prawie 2kg, pewnie nadrabiala zaleglosci), biore leki te
                  ktore bralam w ciazy nadal bo karmie piersia.

Co do ciazy, mi bardzo pomagalo plywanie, chodzilam prawie codziennie na basen,
                  plus joga i pilates.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka