forum1986 30.08.06, 17:44 Ile decybeli wynosi prawidłowy próg słyszenia? Jeśli ktoś się orientuje, proszę o odpowiedz, bo ekspertów już chyba tutaj nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dianda83 Re: Ile decybeli? 31.08.06, 17:17 to co znajduje się w polu normal :) www.audiciondelbebe.org/imagenes/HA/HearLoss/audiogram.gif Odpowiedz Link Zgłoś
forum1986 Re: Ile decybeli? 31.08.06, 21:30 Dziękuję bardzo!:) Czy jeśli próg rozpoczyna się od 20 db może to oznaczać, że coś się dzieje ze słuchem ? Odpowiedz Link Zgłoś
dianda83 Re: Ile decybeli? 31.08.06, 21:35 teoretycznie jeśli słuch spada w dół od 10dB, coś już się zaczyna dziać :). Jeśli chodzi o to czy 20dB świadczy od problemach ze słuchem... nie da się odpowiedzieć jednoznacznie, to ocenić ma prawo jedynie lekarz. Ze swojej strony mogę powiedzieć, że pewne dźwięki mogą być przez odbiorcę słyszalne na poziomie 10dB, a inne 30dB... i wtedy mam "problem". Jeśli zaś krzywa jest równa na całej długości 20dB to raczej nie ma większych powodów do niepokoju, ale wskazane są kontrole :). Tyle od laika :) Odpowiedz Link Zgłoś
forum1986 Re: Ile decybeli? 31.08.06, 21:54 Jeśli laik to znający się na rzeczy:))Dzięki! To jest wynik progu słyszenia za pomocą bad. ABR wiem ze słyszenia, że to bad. zawyża próg,ale czy to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
dianda83 Re: Ile decybeli? 10.09.06, 23:03 no dobra... nie taki laik ;, ale też nie specjalista :) co do ABR nie mam zielonego pojęcia jak to jest z progiem słuchowym, no i nie spotkałam się z taką opinią :) Odpowiedz Link Zgłoś