Dodaj do ulubionych

alergia a obrzęki

07.09.06, 14:11
Tak się zastanawiam, czy leki przeciwastmatyczne i przeciwalergiczne mogą
powodować obrzęki? Mam 22lata, nie mam nadwagi, ale bardzo często czuję się
nabrzmiała i opuchnięta, również na twarzy. Wiem, że tego typu leki zwiększają
łaknienie, ale ja nie mam żadnych napadów głodu czy czegoś takiego. Staram się
zdrowo odżywiać, nie jem masła, serów itp. żadnych słodyczy. Jem warzywa,
dużo jabłek, kasz. Nie używam cukru. Jem w miarę o stałych porach (kolacja
najpóźniej o 19.) Skąd te obrzęki? Proszę o odzew.
Obserwuj wątek
    • tuuska1 Re: alergia a obrzęki 07.09.06, 21:56
      oczywiście ,że mogą. Na ulotce powinna byc informacja o skutkach ubocznych.
      Ponaddto w alergi kieruj sie podstawową zasadą , NIEMOZLIWE JEST MOZLIWE.czyli
      np to co niby nie ma prawa uczulac może jednak uczulac. Dotyczy to tez leków na
      alergię. Aby nie popadac w skrajność- z doswiadczenia wiem , że niektóre leki
      tylko na poczatku ich stosowania powodują wymienione przez ciebie objawy z
      czasem powinny ustąpic . We wzsystkim trzymaj sie zdrowego rozsądku.
      • j2334 Re: alergia a obrzęki 07.09.06, 22:05
        A ja uwazam ,ze bardziej prawdopodobne jest to od lekow p/astmatycznych.Nie
        wiem ,jakie stosujesz ,ale moga one zawierac sterydy ,ktore wlasnie powoduja
        obrzeki ,a glownie twarzy.W przypadku lekow p/alergicznych to do tej poty nie
        spotkalam sie z czyms takim.Owszem miewam obrzeki na twarzy ,ale wlasnie na to
        stosuje leki p/alergiczne i pomaga .Alergie mam od wielu lat ,mnostwo lekow
        bralam i czsem biore.astmy na szczescie jeszcze nie mam .Moze te obrzeki nie sa
        od lekow ,a wlasnie reakcja na uczulenie.Tyle moge poradzic.Pozdrawiam
    • myszka9621 Re: alergia a obrzęki 07.09.06, 23:17
      Dzięki Wam za info:-) Leki,które obecnie przyjmuję na astmę to oxis, pulmicort i
      od niedawna cropoz. Z antyalergicznych - claritine. Coś czuję,że to po cropozie,
      bo po tilade nie miałam aż takich objawów. Niestety tilade zostało wycofane ze
      sprzedaży (ze szkodą przede wszystkim dla dzieci,gdyż-z tego co wiem-był
      najłagodniejszy).Co do ulotek to sprawdzę, czy jest tam wzmianka o ewentualnych
      obrzękach. Pozdrawiam i dużo zdrówka!
    • czapskii Re: alergia a obrzęki 08.09.06, 16:34
      Moim zdaniem albo to efekt uboczny lekow sterydowych albo alergia na ktorys
      pokarmow, ktore regularnie spozywasz (niestety alergia i nietolerancja
      pokarmowa moze dotyczyc rownie dobrze tych niezdrowych jak i "zdrowych"
      pokarmow.) W tym drugim przypadku radzilbym na okres tygodnia wyrzucic z diety
      jakas grupe pokarmow- np. nabialowe czy zbozowe.
      • myszka9621 Re: alergia a obrzęki 09.09.06, 18:15
        Dzięki czapski za wyczerpującą odpowiedź. Podejrzewam,że głównym winowajcą;-)
        mej opuchlizny jest cropoz. Zresztą w ulotce jest info.: obrzęk naczynio-ruchowy
        (to chyba to). A propos jedzenia, nabiału w ogóle nie jem (raz na tydzień
        szklanka mleka). A może to galaretki owocowe?:-(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka