Dodaj do ulubionych

nocne drętwienie rąk

10.09.06, 07:40
Od wielu lat drętwieją mi ręce w nocy, dopiero niedawno odkryłam ten fakt. Po
takiej "nocnej blokadzie" mam zawyczaj bardzo spuchniętą dłoń w okolicy
środkowej części dłoni a ból utrzymuje się kilka dni.
Chciałabym spytać się czy jest to oznaką jakiejś poważniejszej choroby - np.
serca. Myślę również o cieśni nadgarstka - moja mama jest już po dwóch
operacjach. Do jakiego specjalisty powinnam udać się z tą dolegliwością ???
Obserwuj wątek
    • cyriax Re: nocne drętwienie rąk 10.09.06, 09:13
      Cześć boykotka
      Myślę że nieżle celujesz mówiąc o cieśni nadgarstka,ale ktoś powinien
      potwierdzic Twoje przypuszczenie ja proponuję oczywiście fizjoterapeute,
      ewentualnie lekarza o specjalizacji rehabilitacji. Pamiętaj tylko że operacja
      to naprawde już ostateczność!!!
      Pozdrawiam
    • panprezes1982 Re: nocne drętwienie rąk 10.09.06, 12:17
      Potwierdzam :)
      • mamatoomaszka Re: nocne drętwienie rąk 10.09.06, 21:27
        A co jesli w nocy dretwieja palce rak, a w zasadzie jednej reki, nie odczuwam
        innych dolegliwosci, reka nie puchnie, tylko w dzien troche mrowi, jakby to
        bylo niedokrwienie.
    • panpepe Re: nocne drętwienie rąk 10.09.06, 21:30
      tak, zespół cieśni kanału nadgarstka..
      • mamatoomaszka Re: nocne drętwienie rąk 10.09.06, 21:54
        To do mnie czy do Boykotki?
        • panpepe Re: nocne drętwienie rąk 10.09.06, 22:01
          Do Was!;)
          to może być: zespół cieśni kanału nadgarstka, zespół loży Guyona, zespół
          DeQervain'a i wiele innych neuropatii uciskowych:)
          • mamatoomaszka Re: nocne drętwienie rąk 10.09.06, 22:30
            Matko Przenajswietrza!!
          • tijgertje Re: nocne drętwienie rąk 11.09.06, 02:20
            Nerw ucisniety w lokciu to ktory zespol?
            Za niecale 3 tygodnie wreszcie bede miec operacje, hurraaaa!!! pol lewej dloni
            mam zdretwiale od marca chyba (moze nawet lutego?), neurolog, neurochirurg
            i fizjoterapeuta uznali, ze wyleczyc sie inaczej tego nie da. Albo samo
            przejdzie, albo musza operacyjnie przesunac nerw. Juz mi sie czekanie na "samo
            przejdzie" znudzilo...
    • abek2 Re: nocne drętwienie rąk 10.09.06, 22:56
      znajdź dobrego fizjoterapeutę,ponieważ to co opisujesz jest niesttety obce
      lekarzom,a nie jest to proste do wyleczenia.Jezeli masz mrowienie tylko w nocy
      i w obu rękach to mało prawdopodobne,zeby to był zespół cieśni kan.nadg.ale
      jest duze prawdopodobieństwo,ze jest to zespół górnego otworu klatki
      piersiowej.Mrowienie jest wtedy związane z tzw fenomenem uciskowym (opisanym
      przez J.Cyriaxa)
      • panpepe do abek2 11.09.06, 17:17
        abek2 napisał:

> Jezeli masz mrowienie tylko w nocy..

Początkowy okres zespołu cieśni kanału nadgarstka to Brachialgia Nocturna, więc
        jest bardzo prawdopodobne, ,ze to jest to!!!!A wszystko zależy od postaci, jak
        jest idopatyczna i do tego zaawansowana, to fizjo guzik wam pomoże!!!
        A TOS to Ty w spokoju, ten zespół to sprawa kontrowersyjna;)
        • artur737 Re: do abek2 11.09.06, 17:46
          Tego typu objawy towarzysza tez czesto bezdechowi nocnemu. Brak tlenu ujawnia niektore symptomy, ktore normalnie by dawaly niewielkie dolegliwosci lub wcale.

Jak sie da, to zrob badanie w laboratorium snu.
          • abek2 Re: do abek2 11.09.06, 19:45
            ok,nie znam tematu zaburzeń snu.Wypowiadam się na temat zespołu cieśni a
            TOS.Ale skoro byłby to problem zaburzeń oddychania to skąd ten obrzęk?
            • artur737 Re: do abek2 11.09.06, 20:17
              To czemu w nocy?
          • boykotka Re: do abek2 12.09.06, 18:37
            Rzeczywiście cierpię od dziecka na bezdech a właściwie na syndrom OOBE( w
            niepełnej postaci) ale nie sądziłam, że można to leczyć !!!
            Jak można się dostać do tego laboratorium snu ??? Czasami mam tak okropne
            przeżycia podczas OOBE, że chętnie bym się pozbyła "cholerstwa" na zawsze.
            • artur737 Re: do abek2 12.09.06, 18:44
              Na pewno jest w Warszawie, ale pewnie wiekszosc Akademii Medycznych w kraju je ma.

Co trzeba zrobic? Skierowanko, czekanie, popychanie itp.

W dziesiejszych czasach sa tez 'smart' aparaty CPAP, ktore zapewne gdzies mozna kupic za kilka tysiecy dolarow podejrzewam, ktore same wyczuwaja kiedy masz klopoty z oddechem i niejako pomagaja oddychac w czasie snu. Moze to troche naciagane, ale moze czasem sie obejsc bez badania calonocnego, jezeli je trudno uzyskac.

Od czasu do czasu ktos moze sie wyleczyc lub podleczyc przez wyciecie migdalkow. Ale to totolotek.
              • artur737 Re: do abek2 12.09.06, 18:45
                Niemniej masz jeszcze jakas chorobe w tych rekach, bo sam bezdech by tego nie powodowal. Musza byc dwie choroby na raz.
              • boykotka Re: do abek2 13.09.06, 05:14
                Generalnie odnosze wrażenie, że sama cieśń nadgarstka to jakaś choroba
                cywilizacyjna. Dziwnym trafem spotykam kobiety w wieku mojej mamy, które
                przechodzą tę operację. Wcześniej nie słyszałam o podobnej chorobie - może to
                przypadek ?? A może to skutki naszego nieruchawego życia ??? Choć to
                wykluczyłabym. Jeszcze 3 lata temu codziennie pływałam na basenie a 2 razy w
                tygodniu grałam w siatkę. Czy ktoś mógłby nakreślić mi podłoże tej choroby ??
                • panpepe Re: do boykotka 13.09.06, 17:15
                  tak pokrótce o ZCKN:
                  Zespół cieśni kanału nadgarstka (ZCKN), jako najczęściej występująca neuropatia
                  uciskowa, należy do tzw. grupy RSI (ang. Repetitive Strain Injures) – urazów
                  powstających w wyniku powtarzanych z dużą częstotliwością tych samych,
                  wydawałoby się niepozornych ruchów, które po dłuższym czasie mogą doprowadzić
                  do urazów systemu mięśniowo-szkieletowego (ang. CTD – Cumulative Trauma
                  Disorders).
                  W etiologii choroby przeważa mechanizm przewlekłego odcinkowego ucisku i
                  ischemii nerwu pod troczkiem zginaczy wraz z miejscowym stanem zapalnym i
                  zaburzeniami transportu aksonalnego. Następstwem tego jest upośledzenie
                  krążenia krwi w naczyniach pnia nerwu, później jego zwyrodnienie, co prowadzi
                  do zaburzeń czuciowych, ruchowych i wegetatywnych w unerwieniu nerwu
                  pośrodkowego w obrębie ręki.
                  • panpepe Re: do boykotka 13.09.06, 18:20
                    jak chcesz to jeszcze troszeczkę o ZCKN:

Jest niezmiernie trudno znaleźć dla wszystkich zespołów cieśni jednego
                    wspólnego czynnika etiologicznego. Jest to związane z anatomicznym faktem, że
                    nerwy obwodowe na swojej drodze do kończyn przechodzą przez wąskie i twarde
                    przedziały ograniczone kośćmi, ścięgnami i/lub mięśniami. Dlatego zaburzenie
                    czynności nerwów i naczyń jest zazwyczaj związane z:
                    1)uciskiem na nerw w zwężonym przedziale kostno-ścięgnistym, co spowodowane
                    może być chorobami miejscowymi, ogólnymi lub obrzękiem tkanek otaczających,
                    2)powtarzalnym naciąganiem nerwy i naczyń na nieprawidłowych strukturach lub na
                    wyroślach kostnych po wadliwie wygojonych złamaniach,
                    3)naciąganiem nerwu występującym podczas ruchów powodujących zwężenie
                    normalnych granic pewnych anatomicznych przedziałów,
                    4)powtarzalnym przemieszczaniem się nerwu.
                    Żaden z tych czynników uszkadzających nie występuje samodzielnie. Zaburzenie
                    czynności związane jest z ruchem w połączeniu z naciąganiem, uciskiem i/ lub
                    przemieszczeniem nerwu. Aby spowodować takie uszkodzenie, ruchy muszą być
                    bardzo mocne, powtarzać się i mieć większy zasięg niż w codziennym życiu, jak
                    np. u sportowców lub u ludzi wykonujących pewne zawody ( m.in. informatycy,
                    stomatolodzy, maszynistki, pomywaczki, pianiści itd. )
                    Poza urazami ZCKN stanowi najczęstszą przyczynę upośledzenia czynności nerwu
                    pośrodkowego w obrębie ręki. Wynika to ze szczególnych stosunków anatomicznych
                    i topograficznych dotyczących kostno-włóknistego kanału nadgarstka, przez który
                    nerw pośrodkowy zstępuje z przedramienia do ręki. Kanał ten stanowi ograniczoną
                    przestrzeń zawartą między dłoniowymi powierzchniami kości nadgarstka,
                    tworzącymi jego dno, niepodatnym na rozciąganie troczkiem zginaczy (retinaculum
                    flexorum) zamykającym kanał od góry. W tej niezbyt obszernej, owalnej
                    przestrzeni przebiegają w pochewkach ścięgna mięśni zginaczy palców głębokich i
                    powierzchownych, a ponadto ścięgna m. zginacza nadgarstka promieniowego i
                    zginacza kciuka długiego oraz nerw pośrodkowy.
                    Struktury anatomiczne zawarte w kanale nadgarstka wypełniają go dość szczelni,
                    co powoduje, że każda zmiana jego konfiguracji, prowadząca do zwężenia lub
                    zwiększenia objętości któregokolwiek
                    z elementów jego zawartości, prowadzi do ciasnoty wewnątrz kanału. W warunkach
                    ciasnoty następuje dociskanie nerwu pośrodkowego, najbardziej wrażliwego na
                    niedokrwienie, do leżącego tuż ponad nim troczka zginaczy, co prowadzi do
                    objawów upośledzenia czynności tego nerwu.
                    Przyczyny etiopatogenetyczne powodujące ZCKN mogą być różne. Może on pojawiać
                    się jako późne następstwo złamań (m.in. złamanie Colles’a) lub zwichnięć w
                    stawie nadgarstkowym, szczególnie kości półksiężycowatej lub wrodzonych
                    nieprawidłowości zwężających kanał, może stanowić powikłanie chorób
                    reumatycznych, głównie pierwotnie postępującego przewlekłego zapalenia stawów,
                    gruźlicy kostno- stawowej, niespecyficznych zapaleń pochewek ścięgien.
                    Obserwowano cieśń nadgarstka w gigantyzmie, akromegalii, obrzęku śluzowatym,
                    dnie, skrobiawicy, w cukrzycy i nadmiernej otyłości, w okresie przekwitania
                    oraz w ostatnich miesiącach ciąży. W tym ostatnim przypadku objawy cieśni
                    ustępowały niemal z reguły po porodzie. Niekiedy występują również lub
                    zaostrzają się w okresach przedmiesiączkowych. Nadmierne odbarczanie
                    czynnościowe stawu nadgarstkowego lub powtarzające się mikrourazy tego stawu,
                    związane np. z pracą zawodową, również przyczyniają się do powstawania tego
                    zespołu. ZCKN występuje na ogół u osób w średnim wieku, wyraźnie częściej u
                    kobiet (2,4:1). Może on dotyczyć pacjentów w każdym wieku, najczęściej są to
                    jednak pacjenci po 50 r.ż. oraz osoby narażone na zachorowanie z powodu
                    charakteru wykonywanej pracy w wieku 20-40lat.
                    W etiologii schorzenia dominuje mechanizm przewlekłego odcinkowego ucisku i
                    niedokrwienia nerwu pod troczkiem zginaczy oraz miejscowego stanu zapalnego i
                    zaburzeń transportu aksonalnego. W wyniku powtarzalnych traumatyzujących ruchów
                    dochodzi na wysokości ucisku do ścieńczenia nerwu przez zredukowanie
                    przedziałów endoneuralnych i epineuralnych. Włóknienie nerwu występuje w
                    postaci podłużnie ułożonych pęczków kolagenu. W czasie operacji w obrębie
                    uszkodzonego odcinka stwierdza się zwłóknienie oraz obrzmienie w części
                    bliższej do uszkodzenia. Postępujący ucisk i włóknienie prowadzą do zwężenia
                    średnicy aksonów, ich osłonek mielinowych i w dalszej konsekwencji – do
                    zaciśnięcia aksonów i demielinizacji.

pozdrawiam
        • abek2 Re: do abek2 11.09.06, 19:40
          po pierwsze jaki początkowy skoro trwa kilka lat,a po drugie jaka sprawa
          kontrowersyjna,po trzecie idiopatyczny czy nie zdiagnozowany?
          • panpepe Re: do abek2 11.09.06, 21:06
            po pierwsze abek2, to poczytaj sobie troszkę więcej o CTS'ie, a będziesz
            wiedział, jakie są jego etapy, że ich przebieg jest często w każdym przypadku
            różny! Dowiesz się wtedy co znaczy idiopatyczny itd. A kontrowersyjna jest
            sprawa objawów jakie daje TOS;) Pogrzeb troszkę w sieci, dowiesz się więcej:)
            • abek2 Re: do abek2 12.09.06, 21:36
              A system of orthopaedic medicine 2 wydanie strony 546-552.Poczytaj,chyba,ze
              ktoś to opisał dokładniej niż Cyriax.Chętnie poczytam
              • emi97 Re: do abek2 z prośbą.. 24.10.06, 16:21
                hej!widzę że stałeś się na forum prawdziwym guru od kręgosłupów;)zwłaszcza tych
                krzywych, do których należy też i mój...skolioza, dyskopatia itd.Mam pytanie,
                czy znasz może jakiegoś dobrego ortopedę i fizjoterapeutę z Krakowa lub okolic?I
                jeszcze jedno, czy wg Ciebie rotacja miednicy spowodowana jest przez skoliozę,
                czy właśnie skolioza jest jej wynikiem??pozdrawiam, i z góry dziękuję za odpowiedź!e
      • cyriax Re: nocne drętwienie rąk 11.09.06, 21:39
        abek2 napisał:

> znajdź dobrego fizjoterapeutę,ponieważ to co opisujesz jest niesttety obce
        > lekarzom,a nie jest to proste do wyleczenia.Jezeli masz mrowienie tylko w
        nocy
        > i w obu rękach to mało prawdopodobne,zeby to był zespół cieśni kan.nadg.ale
        > jest duze prawdopodobieństwo,ze jest to zespół górnego otworu klatki
        > piersiowej.Mrowienie jest wtedy związane z tzw fenomenem uciskowym (opisanym
        > przez J.Cyriaxa)

Myśle że należy wziąśc pod uwage cenną wskazówke abeka2 :)
        • mmagda12 ReWykluczyc ,lub potwierdzic ,moze emg i to chyba 13.09.06, 14:59
          najlepsze wyjscie[prywatnie zalezy gdzie, we Wrocku 50zl od jednej reki,tzn
          nadgarstka]].Dretwienia nocne ,niekoniecznie sa ta przyczyna,ale nie
          wykluczam.Ale lekarzem nie jestem ,zrob sobie te badanie to skrocisz
          poszukiwania przyczyny,a dalej zdecyduje lekarz
    • liposom Re: nocne drętwienie rąk 14.09.06, 21:26
      Mysle ze to sprawa SZYJNEGO ODCINKA KREGOSLUPA ! idz do chirurga-ortopedy!
      • panpepe Re: nocne drętwienie rąk 15.09.06, 00:09
        nie wykluczam że od szyjnego może być również;)

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka