bornholmski 10.09.06, 11:14 Gdzie szukać wskazówek lub ewentualnych opisów tej metody. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
panprezes1982 Re: Metoda McKenzie 10.09.06, 11:58 W sprawach klinicznych polecam siebie. Natomiast jeśli chodzi o teorię, polecam internet! lub książkę "Kinezyterapia" tom II pod redakcją A. Zembatego. W niej są podstawy. Jeśli jesteś laikiem, radzę nie stosować samemu, bo można sobie zrobić więcej krzywdy niż pomóc. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
bornholmski Re: Metoda McKenzie 10.09.06, 19:00 Nie mam zamiaru tego stosować samodzielnie, gdyż nie mam zielonego pojęcia. Chodzi mi tylko o to, gdzie tego szukać by ogólnie sie tylko zapoznać { co nieco szukałem w internecie, ale jakoś nie moge trafic na materiały poglądowo opisowe }. Tak na marginesie to czytałeś już o moich dolegliwościach i nawet się wypowiadałeś. A tak na powąznie to jak do Ciebie trafić. Odpowiedz Link Zgłoś
panpepe Re: Metoda McKenzie 10.09.06, 19:13 Znasz angielski? tu masz troszeczke linków:) jak coś to pytaj;) www.spine-health.com/Topics/conserv/mckenzie/mck01.html www.mckenziemdt.org/ www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=12195058&dopt=Abstract www.gundluth.org/web/misc/MedicalJournal.nsf/$Images/Image2/$file/CombLumbarExtTrg.pdf#search=%22Mckenzie%20therapy%22 www.nata.org/jat/readers/archives/41.1/i1062-6050-41-1-117.pdf#search=%22Mckenzie%20therapy%22 Odpowiedz Link Zgłoś
bornholmski Re: Metoda McKenzie 11.09.06, 12:06 Dzięki; niestety angielski praktycznie nieznany. Odpowiedz Link Zgłoś
spector1 Re: Metoda McKenzie 11.09.06, 16:58 bornholmski napisał: > Gdzie szukać wskazówek lub ewentualnych opisów tej metody. Mozna kupic ksiazke Mckenzie'go.Niestety w j.ang.Niestety nawet ksiazka w j.polskim to za malo.Pacjent powinien byc zbadany i powinien miec indywidualnie dobrane cwiczenia. Kilka przykladowych cwiczen McKenzie'go podano w ponizszym linku. backtrainer.com/Williams-Flexion-Versus-McKensie-Extension-Exercises-For-Low-Back-Pain.html Metoda McKenzie'go jest b.przereklamowana.Jego zestaw cwiczen moze pomoc gdy cwiczy sie pod kompetentnym nadzorem. W niektorych przypadkach cwiczenia McKenziego wrecz szkodza. Do nich nalezy kilka cwiczen pokazanych w w/w linku. Niektore dogmaty McKenziego sa bledne i nie sprawdzaja sie w praktyce. W zestawie Williamsa sa b.istotne cwiczenia(np.pelvic tilt),ktore pomija McKenzie. Co potrzebuje pacjent? Nie potrzebuje metody z modna nazwa.Potrzebuje dobrego,indywidualnego zestawu cwiczen.Moga byc one wybrane z listy podanej w ponizszym linku. www.exrx.net/Store/VHI/Kits/ChiropracticRehabC.html#Exercises Odpowiedni zestaw cwiczen z : Back ,Spinal Mobilization ,Trunk Stability gwarantuje lepszy powrot do zdrowia niz modny McKenzie. Dla przypomnienia chcialbym zwrocic uwage,ze kregoslup to nie skrzynia biegow, ktora latwo naprawic. Gdyby bylo inaczej Agassi gralby w finale US Open. Spector Odpowiedz Link Zgłoś