Dodaj do ulubionych

zdrowe słodkości

16.09.06, 14:59
mam pytanko. bardzo lubiem slodycze, nie potrafie i nie chce z nich
rezygnować... chrom nie daje z apetytem na nie rady a zauwazylam ze tak tyje
0,5 kilo na miesiąc...moze to nie wiele ale biegiem czsu zauwaze to na swojej
sylwetce...zatem czy sa jakies zdrowsze slodycze?? co sądzicie np: o
czekoladie light?? lub batoniku 0% tłuszczu?? moze jesc batony musli??
Obserwuj wątek
    • oliffka5 Re: zdrowe słodkości 16.09.06, 15:42
      Te wszystkie słodycze light to porażka. Porównaj sobie icha kaloryczność
      z "normalnymi" produktami a pozbędziesz się złudzeń. Ze słodyczy najlepiej w
      ogóle zrezygnowac i pozwalać sobie na nie tylko od czasu do czasu. Z nimi jest
      tak, że ciągle chce się więcej (szalejący poziom cukru w organizmie).
      • edith87 Re: zdrowe słodkości 16.09.06, 16:10
        jesli juz musisz jesc slodkosci to moze przerzucisz sie na czekolade gorzka??
        jest bardzo smaczna i zawiera magnez!
    • agni31 Re: zdrowe słodkości 16.09.06, 18:39
      Względnie "zdrowe słodycze" to owoce suszone, ale one też są bardzo kaloryczne.
      Ogólnie masz dwa wyjścia:
      - przejść odwyk (to jest rodzaj nałogu!)- ale chrom bez silnej woli niczego nie da.
      - ćwiczyć tak aby spalać nadwyżkę dostarczanych kalorii.

A najlepiej zastosować jedno i drugie - podwójna korzyść dla zdrowia.
      • nowa16 Re: zdrowe słodkości 17.09.06, 13:18
        Jeszcze kilka lat temu zjadałam ogromne ilości słodyczy (batnów, czekoladek).
        Niestety zawsze kończyło się problemami gastrycznymi. Postanowiłam z nich
        zrezygnować. I udało mi się, chociaż było naprawdę ciężko zwłaszcza przez
        pierwsze 2 tygodnie. Teraz dwa razy w tygodniu pozwalam sobie na odrobinę
        słodkości w postaci miodku wielokwiatowego lub słodkiego cappuccino/latte. Do
        słodzenia tylko cukier trzcinowy/brązowy. W ten sposób zupełnie nie ciągnie
        mnie do czekolady itp. Natomiast wszelski produkty light odradzam - sama
        chemia, sztuczny smak i dodatek aspartamu (często wywołującego bóle głowy).
        • darciak5 Re: zdrowe słodkości 17.09.06, 18:12
          co to są problemy gastryczne?? moze sama je mam a o tym nie wiem....
          • mariapejka Re: zdrowe słodkości 17.09.06, 18:25
            także odradzam słodycze typu light ale od czasu do czasu można sobie na to
            pozwolić oczywiście w granicach rozsądku chociaż polecam czekoladę
            gorzką ,nutellę lub orzeszki
          • truscaveczka Re: zdrowe słodkości 17.09.06, 22:57
            gastryczny «żołądkowy» (Sjp)
          • nowa16 Re: zdrowe słodkości 18.09.06, 08:42
            np.: częste bóle brzucha, bóle żołądka, zgaga
    • cioccolato_bianco Re: zdrowe słodkości 18.09.06, 07:21
      batony musli nie sa najgorsze, moim zdaniem.
      poza tym np kinder kanapka ma wzglednie malo kcal, bo tylko 110, 130 lub 170 -
      w zaleznosci od wersji.

no i suszone owoce... ale wiadomo, ze to jednak jest tylko PRAWIE to samo co
      kawalek czekolady, a kaloryczne jest i tak bardzo.
    • qpowo Re: zdrowe słodkości 19.09.06, 01:29
      polecam żelki haribo jogibusi z nadzieniem jogurtowym... sa bez tłuszczu i
      słodkie w smaku więc spoko, bo jak jakies zdrowe słodycze to raczej coś
      takiego, bo niektóre żelki też dużo witamin i takich tam róznych pozytywnych
      pierwiastków w sobie mają, a poza tym żelatyna dobrze wpływa na paznokcie ;) a
      co do tych jogi to sa pyyszne :D
    • nadinka_nadinka Re: zdrowe słodkości 19.09.06, 07:00
      mnie ochota na slodycze przeszla jak zaczelam intensywnie cwiczyc. potrafie nie
      jesc miesiacami czekolady, a kiedys jadlam codziennie. nie niesie to za soba
      zadnych wyrzeczen. samo tak wyszlo. endorfiny???
    • barbara_dabrowska Re: zdrowe słodkości 19.09.06, 16:53
      Osoby, które mają problem z nadmiernym spożyciem słodyczy dzielą się na dwa typu:
      -takich, którzy muszą zerwać z słodkościami raz a stanowczo, bo inaczej sobie
      nie radzą
      -i takich, którzy świetnie czują się pozwalając sobie raz na jakiś czas na
      „słodką przyjemność”.

Dla tych z grupy pierwszej nie ma innego rozwiązania jak całkowita rezygnacja ze
      słodyczy. Tym z grupy drugiej radzę zawsze z jedzenia słodkości uczynić ucztę,
      tak aby psychika zarejestrowała akt jedzenia, wtedy łatwiej zapanować nad apetytem.

Odradzam słodycze typu „light”. Niestety w Polsce brak jest precyzyjnych
      przepisów dla tego typu produktów i dlatego producenci często to wykorzystują
      oszukując konsumentów
      • magdalaena1977 Re: zdrowe słodkości 19.09.06, 22:52
        barbara_dabrowska napisała:
        > Osoby, które mają problem z nadmiernym spożyciem słodyczy dzielą się na dwa typy:
        > -takich, którzy muszą zerwać z słodkościami raz a stanowczo,
        > bo inaczej sobie nie radzą (...)
        > Dla tych z grupy pierwszej nie ma innego rozwiązania jak całkowita rezygnacja ze
        > słodyczy.
        Czy mogłaby Pani doradzić w jaki sposób "zerwać z słodkościami raz a stanowczo",
        jeśli ktoś sobie nie radzi nawet z częściowym ich odstawieniem ?
        Z góry dziękuję
        • madziuus Re: zdrowe słodkości 13.10.06, 23:37
          dieta south beach jest moim zdaniem pod tym wzgledem idealna :) polecam sie
          znia zapoznac
          • magdalaena1977 Re: zdrowe słodkości 14.10.06, 00:59
            ale SB zakłada właśnie na pocżatek odstawienie słodyczy, chleba i owoców.
        • madziuus Re: zdrowe słodkości 14.10.06, 12:33
          ale mi chodzilo poprostu o to ze ta dieta pozwala kompletnie zapomniec o
          slodyczach ;) to nie byla odpowiedz do postu "magdalaeny1977 " sprostowanie:>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka