Dodaj do ulubionych

Czy mozna byc uzaleznionym od slodyczy??

21.09.06, 18:02
Jak sobie z tym radzic?czy sa jakies sposoby aby raz na zawsze zapomniec o
istnieniu slodyczy?
Obserwuj wątek
    • rose71 Re: Czy mozna byc uzaleznionym od slodyczy?? 22.09.06, 01:09
      Hej! :)) jasne,ze mozna byc uzaleznionym od slodyczy.Najlepszym przykladem
      jestem ja:D W zasadzie to bylam.bo juz sie z tego "wyleczylam".A jak?toproste ->
      SILNA WOLA !!!!.Wybor nalezy do Ciebie :))

Pozdrawiam cieplutko:*
      • sonia77771 Re: Czy mozna byc uzaleznionym od slodyczy?? 22.10.06, 15:17
        ja jestem uzalezniona od słodyczy, zjadam codizennie 3 czekolady, i chipsy
        paprykowe, i tak od 5 lat, ważę 70 kg i mam 171 wzrostu, chudnę tylko wtedy gdy
        dostaje okres:)chrom mi nie pomaga
      • magdalaena1977 Re: Czy mozna byc uzaleznionym od slodyczy?? 22.10.06, 18:54
        rose71 napisała:
        > Hej! :)) jasne,ze mozna byc uzaleznionym od slodyczy.Najlepszym przykladem
        > jestem ja:D W zasadzie to bylam.bo juz sie z tego "wyleczylam".A jak?toproste -
        > SILNA WOLA !!!!.Wybor nalezy do Ciebie :))
        Jaki wybór ?
        Kobieto - czy Ty nie rozumiesz istoty problemu ? Przecież to „uzależnienie”
        zasadza się właśnie na tym, że SILNA WOLA nie działa.
        • arachnela Re: Czy mozna byc uzaleznionym od slodyczy?? 23.10.06, 09:04
          magdalaena1977 napisała:
          Kobieto - czy Ty nie rozumiesz istoty problemu ? Przecież to „uzależnienie”
          > zasadza się właśnie na tym, że SILNA WOLA nie działa.

Dokładnie! Jeśli ktoś uważa, że wystarczy "po prostu przestać jeść słodycze" to
          znaczy, że nie był od nich tak naprawdę uzależniony i nie podchodzi do tematu
          poważnie.
          Ja próbowałam wiele razy. Zdarzyło mi się nie jeść 2 tygodnie. Nic mi to nie
          dało, wróciłam do słodyczy. Od piątku próbuję znowu. Może tym razem mi się uda.
          Najgorsze to, że zajadam się tym najgorszym syfem: batony, ciastka. Przecież to
          czysta chemia.
          Życzę uzależnionym powodzenia. Jak znajdziecie dobry sposób to się podzielcie nim :)
    • pin-up.girl Re: Czy mozna byc uzaleznionym od slodyczy?? 22.09.06, 10:41
      Wiesz chyba najlepiej jest nie kupować słodyczy a jeśli już to chować z pola
      widzenia.Zawsze należy mieć w domu suszone owoce np jabłka, śliwki,
      morele.Szczególnie polecam daktyle bo smakują jak krówki:)Orzechy też są bardzo
      w porzadku.W chwilach słabości banan powinien pomóc a jak nie to są na rynku
      już cukierki dietetyczne tzn. bez cukru.Ale silna wola zawsze się przyda.Życze
      powodzenia!
      • magdalaena1977 Re: Czy mozna byc uzaleznionym od slodyczy?? 22.10.06, 18:56
        pin-up.girl napisała:
        > Zawsze należy mieć w domu suszone owoce np jabłka, śliwki, morele.
        > Szczególnie polecam daktyle bo smakują jak krówki:)Orzechy też są bardzo
        > w porządku.
        To chyba jest kwestia definicji słodyczy. Jeśli chodzi o chęć odzwyczajenia się
        od produktów fabrycznych, to może być świetna metoda, jeśli o chudnięcie to
        niezbyt, bo suszone owoce są w zasadzie tak samo kaloryczne, co cukierki i
        czekolada.
    • miercecil Re: Czy mozna byc uzaleznionym od slodyczy?? 26.09.06, 16:24
      Przestan jesc slodycze na jakis czas (nawet 2 tyg wystarcza) a zobaczysz, ze
      tak naprawde to ich smak wcale nie jest tak rewelacyjny. CUKIER UZALEZNIA
    • muscovado Re: Czy mozna byc uzaleznionym od slodyczy?? 28.09.06, 16:36
      mozna :)
      czasem mi się udaje i to jest bardzo miłe uczucie, wejść do sklepu i nie kupić
      batonika :)

Pomaga dieta z wykluczeniem produktów o wysokim indeksie glikemicznym.
      I najlepiej wykluczyć nie tylko słodycze, ale też wszelkie potrawy z dodatkiem
      cukru. Nie słodzić herbaty, nie pić coli, nie dodawac cukru do sałatek i innych
      potraw...
      po tygodniu, dwóch wyostrza się zmysł smaku, czy też raczej odzwyczaja od cukru
      i odkrywa się zupełnie zaskakujące i intensywne smaki
    • barbara_dabrowska Re: Czy mozna byc uzaleznionym od slodyczy?? 23.10.06, 09:58

Niepohamowana ochotą na słodycze to coraz powszechniejszy problem o czym
      świadczy chociażby ilość wątków o tej tematyce na tym forum:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=36&w=49561336&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=36&w=50148652&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=36&w=46718827&v=2&s=0
      Forumowicze proponują w tych wątkach wiele sztuczek, które pomagają pozbyć się
      „chcicy” na słodkości, część z nich jest naprawdę skuteczna.

Chciałam zwrócić waszą uwagę na kwestię uzależnienia. Owszem, uzależnić można
      się od wszystkiego, a sam proces porzucania nałogu jest tak samo trudny w każdym
      przypadku. Ważne, aby uświadomić sobie, że uzależnienie to nie jest brak silnej
      woli, a jedynie jej osłabienie. Nie istnieje cudowne zaklęcie, które uwalniałoby
      od nałogu, a to czy sobie z nim poradzimy zależy TYLKO od nas, bo to my
      wykonujemy pierwszy krok, bez względu na to czy chodzi o słodycze, kawę, czy
      papierosy. To w naszej głowie rodzi się potrzeba rozwiązania problemy i owszem,
      osoba trzecia może nam pomóc, ale najważniejsza jest chęć z naszej strony! Z
      doświadczenia wiem, że osoby, które od wejścia informują „tego nie dam rady
      zrobić, tamto jest absolutnie niewykonalne” rzadko kiedy odnoszą sukces. Tylko
      my sami możemy decydować o sobie!
    • basiasiama Re: Czy mozna byc uzaleznionym od slodyczy?? 25.10.06, 21:12
      Mozesz sprobuj przez jakis czas sposobu medycyny chinskiej:
      -na poczatku dalej jedz slodycze (choc staraj sie mniej) ale zacznij solic
      coraz mniej,
      -zredukuj do minimum wedliny i miesa, przede wszystkim wieprzowine,
      -jedz wiecej kasz, zwlaszcza jaglanej, gryczanej oraz ryzu brazowego,zujac
      bardzo dokladnie,
      -jedz pieczywo tylko na zaczynie i z pelnej maki.
      Kasze gotuje sie latwo i szybko po namoczeniu ich poprzedniego wieczora -
      szklanke kaszy zalewasz na noc szklanka wody - rano dodajesz druga szklanke
      wody, lyzke masla, troszke soli, albo lepiej kurkumy albo innych przypraw i
      powoli gotujesz. Mozna po zagotowaniu zawinac w koc i zostawic na kilka godzin.
      Uzasadnienie tej metody: najczesciej ochota na slodycze wynika z nadmiaru soli
      i bialka w diecie.
      Zycze powodzenia a jak Ci ten sposob pomoze daj nam znac...
    • paddinktun Abstynencja AŻ 13.02.07, 23:56
      Jestem uzalezniona od jedzenia (w tym takze od slodyczy) i stosuje abstynencje -
      element programu 12 krokow AŻ.
    • street_pop CYNK 18.02.07, 23:51
      ja spróbowała cynku. Kupujesz w aptece cynk w tabletkach. Łykasz 1 dziennie. Nie
      uzależnia. Mi się udało odzwyczaić od słodyczy.
    • misiek121319 Re: Czy mozna byc uzaleznionym od slodyczy?? 21.02.07, 20:17
      jest taka choroba -uzalenienie od slodyczy, moze byc spowodowane drozdzyca...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka