aashenta 06.10.06, 11:31 Moze bzdurne pytanie zadaje ale znacie jakies sposoby na katar? Nie chcodzi mi o leki tylko o domowe, byc moze babcine sposonby. Mam taki katar ze az mi oczy łzawią, juz nie daje rady Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kreola7 Re: Domowe sposoby na katar? 06.10.06, 13:44 Hmmm...tak katar niestety trzeba przetrwać i nie ma na niego skutecznego lekarstwa. Polecam parzenie lipy i picie jej z miodem, sok malinowy, który działa rozgrzewająco, sok z cebuli oczywiście i sok z pędów młodej sosny (jak sosna kwitnie na wiosnę trzeba zerwać te młode kwitnące pędy i zasypać je cukrem, sposób taki sam jak z cebulą, tyle, że sok z sosny zamyka się w słoiczkach- cukier doskonale konserwuje i sok się nie psuje)ogólnie ma bardzo korzystne działanie na górne drogi oddechowe. Odpowiedz Link Zgłoś
aashenta Re: Domowe sposoby na katar? 06.10.06, 15:22 mówi sie ze leczony katar trwa 14 dni a nie leczony 2 tygodnie;))) Odpowiedz Link Zgłoś
asia23bb Re: Domowe sposoby na katar? 06.10.06, 16:15 7 dni a nieleczony tydzien:) Odpowiedz Link Zgłoś
krolowa_poludnia Re: Domowe sposoby na katar? 07.10.06, 13:58 Do miski wlać wrzącą wodę z dodatkiem olejku kamforowego lub eukaliptusowego albo zrobić napar z kwiatów rumianku; następnie głowę nakrywamy ręcznikiem, zamykamy oczy i oddychamy gorącą parą. Inhalacja z ziół pomaga na zatkany nos, katar, wysuszone i podrażnione gardło. Korzystnie też działa herbata z sokiem malinowym z kwiatem lipy cytryną i wciśniętym ząbkiem czosnku. Odpowiedz Link Zgłoś
izariz Re: Domowe sposoby na katar? 07.10.06, 15:29 Proponuję (wypróbowany sposób) przed położeniem się spać pokropić poduchę lub miejsce, gdzie kładziemy głowę Amolem. Jak mnie coś zaczyna łamać, to tak robię i katar nie rozwija się. Mamy w nocy mimowolną inhalację. Rano budzimy się bardziej wypoczęci, a jak jesteśmy bardziej wypoczęci to jednocześnie nasz organizm jest silniejszy. Co najważniejsze śpi się bez zatkanego nosa. Dodatkowo można połknąć jakiś Scorbolamid i pić herbaty z kroplami Amolu. Ale Amol to podstawa. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ol16 Re: Domowe sposoby na katar? 28.11.06, 12:30 To wprawdzie nie jest domowy sposób, ale mnie bardzo pomógł otrivin extracare, który zawiera tylko sól morską i wiaminę b5. Jest łagodny i pozwala oddychać,kiedy masz już wrażenie, że umierasz z braku tlenu. Dobrze też mi robią na katar parówki (od pary a nie od parówek hhihi)ale z tym to chyba trzeba uważac jak sie ma jakieś kłopoty z sercem.No i staram sie leżeć prawie na siedząco, żeby ta wydzielina nie zalegała tam gdzie nie trzeba Odpowiedz Link Zgłoś
aniiatka Re: Domowe sposoby na katar? 28.11.06, 14:31 przy zatkanym nosie powinna pomóc cebula, trzeba przekroić i wąchać :P Tak przynajmniej babcia kazała kiedys robic ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bara4122 Re: Domowe sposoby na katar? 28.11.06, 22:28 A ja wkła dam czosnek w chusteczkę, zawiązuję, rozgniatam tłuczkiem, skrapiam wodą i wieszam nad łożkem/łożeczkem. Świetny sposób, doskonale udrażnia nos. Odpowiedz Link Zgłoś
lavinia6 Re: Domowe sposoby na katar? 29.11.06, 10:36 A ja biorę dwa żabie języki, ogon szczura, trzy kurze piórka, kaczy pazur i robie z tego wywar wypowiadając przy tym magiczne zaklęcie. Naprawdę pomaga - tak samo jak cebula w nosie i czosnek wiszący nad łóżkiem :) Odpowiedz Link Zgłoś