IP: *.akk.net.pl 19.03.03, 16:29
mam dobre wyniki poziomu hormonów tarczycy, ale skąd te objawy drżenie rąk,
kołatanie serca,potliwość, bezsennośćitp. Czy badanie USG tarczycy może
wnieść coś nowego? Bardzo proszę o Wasze zdanie mili bywalcy forum.
Obserwuj wątek
    • Gość: Lucynka Re: tarczyca? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.03.03, 16:34
      Moja mama miała ten sam problem .Wyniki były w normie mimo objawów .Pani
      endokrynolog zleciła dokładniejsze badania i w nich wyszło , że moja mama ma
      utajoną nadczynność tarczycy .Dodatkowo okazało się , że ma guzka tarczycy .
    • Gość: mouchi Re: tarczyca? IP: 195.136.95.* 19.03.03, 16:39
      Gość portalu: liza napisał(a):

> mam dobre wyniki poziomu hormonów tarczycy, ale skąd te objawy drżenie rąk,
      > kołatanie serca,potliwość, bezsennośćitp. Czy badanie USG tarczycy może
      > wnieść coś nowego? Bardzo proszę o Wasze zdanie mili bywalcy forum.

co to znaczy dobre? w granicach normy? norma jest duża. musisz zrobić
      dokładniejsze badania. USG może pokazać ewentualne guzki, które mogą być
      powodem nadczynności.
      najważniejsze, to znajdź dobrego endokrynologa, a dobry to znaczy taki, który
      będzie Cię słuchał, a nie spuści Cię byle czym.
      • Gość: liza Re: tarczyca? IP: *.akk.net.pl 19.03.03, 16:43
        ja byłam w poradni chorób tarczycy, a tam przyjmują tylko chirurdzy, jestem
        umówiona na USG właśnie z chirurgiem, co ciekawe ma mi to zrobić
        tak "półprywatnie" jak powiedział, bo w czasie swojego dyżuru w szpitalu.
        • Gość: gogo Re: tarczyca? IP: *.mtnet.com.pl 19.03.03, 19:02
          ja tez mam norme, ale tez wydaje mi sie to podejrzane,
          ale na te badania -szczegolowe hormonow tarczycy skierowania nie dala mi,
          powiedziala ze moze dac tylko na ten glowny-TSH? chyba tak sie nazywa?-i on
          jest ok.na prywaciazy nie mam kasy,
          • Gość: liza Re: tarczyca? IP: *.akk.net.pl 19.03.03, 19:47
            ja mam zbadany TSH i T4 i nie wiem czy to wystarczy, polegam na razie na
            lekarzu i jutro będę miała to usg.
            Ciekawi mnie tylko dlaczego w poradni tarczycowej nie ma endokrynologów, tylko
            chirurdzy.Miałam nadzieję, że wybadam się na kasę chorych, bo z pieniążkami u
            mnie bardzo krucho.
            • Gość: mouchi Re: tarczyca? IP: 195.136.95.* 20.03.03, 15:08
              Gość portalu: liza napisał(a):

> ja mam zbadany TSH i T4 i nie wiem czy to wystarczy, polegam na razie na
              > lekarzu i jutro będę miała to usg.
              > Ciekawi mnie tylko dlaczego w poradni tarczycowej nie ma endokrynologów,
              tylko
              > chirurdzy.Miałam nadzieję, że wybadam się na kasę chorych, bo z pieniążkami u
              > mnie bardzo krucho.

nie wiem skąd jesteś, więc trudno mi doradzić w kwestii poradni.
              fakt, to dziwne, że w poradni tarczycowej nie ma endokrynologa. tak czy
              inaczej, myslę, że będziesz musiała poszukać endokrynologa. chirurg owszem zna
              tarczyce, potrafi ocenić twoje usg itp. ale on jest od krojenia. jeżeli się
              okaże, że nie trzeba kroić, to i tak pośle cię do endokrynologa. a jeżeli powie
              ci, że trzeba coś wyciąć, to za nic w świecie nie zgadzaj się na to, zanim nie
              skonsultujesz tego z endokrynologiem.
              cóż wychodzi na to, że wizyta u endokrynologa jest nieunikniona. a jak już go
              znajdziesz, to nie daj się zbyć tym, że badania masz ok i nic ci nie jest.
              dopóki czujesz się źle, to znaczy, że coś ci dolega i lekarz musi coś z tym
              zrobić.
              powodzenia
              m
              • Gość: liza Re: tarczyca? IP: *.akk.net.pl 20.03.03, 19:42
                Mam wyniki badania USG i wyszedł powiększony prawy płat tarczycy PP 19x20x62
                PL 18x19x51, no i oczywiście niewiele mi to mówi. Lekarz dał tabletki, ale ja
                nie wiem czy to poważna sprawa, czy to dużo za duży ten płat, czy te moje
                pocenia, drżenia rąk, osłabienie kończyn i bezsenność to z tego, no i wogóle
                skąd to sie wzięło. Może ktoś mi odpowie, proszę....
                • Gość: matylda Re: tarczyca? IP: *.acn.pl / 10.70.3.* 20.03.03, 22:08
                  mam to samo. tyle ze moja tarczyca sie sama reguluje. idz do dobrego
                  specjalisty. w wawrszawie w szpitalu bielanskim dr Jastrzebska lub stopińska
                  • Gość: liza Re: tarczyca? IP: *.akk.net.pl 21.03.03, 19:22
                    Gość portalu: matylda napisał(a):

> mam to samo. tyle ze moja tarczyca sie sama reguluje. idz do dobrego
                    > specjalisty. w wawrszawie w szpitalu bielanskim dr Jastrzebska lub stopińska
                    niestetym mieszkam w Bytomiu
                    • senta Re: tarczyca? 21.03.03, 23:16
                      sluchajcie..z tarczyca nie ma zartow i wizyta u endokrynologa z kompletem
                      podst.badan jest konieczna!
                      Tarczyca jest malutka ale zwalic z nog moze najtezszego chlopa..
                      Szukac lekarza migiem:)

pozdr.
    • Gość: tamka Re: tarczyca? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.03.03, 18:48
      Objawy które opiesujesz pasują również do innych chorób, z których z rękawa
      moge podać - BRAK MAGNEZU. Niestety wyniki z krwi nie sa miarodajne. Mogą byc
      bardzo zadowalające a na badaniach tęzyczkowych wychodzi że ma się niedobory.
      Wiem gdzie we Wrocławiu wykonać odpłatnie takie badania. W moim przypadku
      skierowanie mnie na takie badania okazało sie słuszne. A leczenie niestety trwa
      długo nawet 2 lata. Takie niedobory mogą oprócz podanych przez ciebie objawów
      powodować inne "paranerwicowe" łącznie ze stanami epileptycznymi. Objawy
      tężyczkowe dają się szczególnie we znaki na wiosnę i jesień. Pozdrawiam i zyczę
      zdrowia.
      Tamka
    • Gość: Zosia Re: tarczyca? IP: 81.15.148.* 22.03.03, 19:31

Choroby tarczycy naprawdę nie wolno lekceważyć,a jeżeli lekarz zleci Ci leki,
      to nie wolno ich samowolnie przerywać.U mnie była nadczynność tarczycy i
      rozpoczęłam leczenie o ile pamiętam od 6 tabletek Metizolu jednorazowo. Gdy
      brakło mi leków i zrobiłam przerwę w ich przyjmowaniu, lekarz zbeształ mnie
      jak nieposłuszne dziecko, gdyż nie wolno robić przerwy. Tę dużą dawkę przyjmuje
      się przez okres 1 tygodnia , a potem zmniejsza się stopniowo. Chodziłam raz na
      tydzień obowiązkowo na wizytę, ponieważ lekarz kontrolował wagę ciała. Po tym
      leku winnam stopniowo przytyć,gdyby było inaczej, to widać lek nieodpowiedni.
      Przed leczeniem dużo schudłam, pomimo,że się nie odchudzłam. Tym
      charakteryzuje sie w zasadzie nadczynność, byłam rozstrzęsiona,serce
      strasznie mi sie trzepało,aż podchodziło do gardła, zawroty głowy,nadmierne
      pocenie. Doszło do tego, że mialam trudności pokonać odcinek 500 m.,dostawałam
      zadyszki.Leki przy nadczynności należy minimum przyjmować przez pół roku. Tak
      było w moim przypadku, a był to rok 1995. Może dziś lekarze stosują inne leki,
      trudno mi powiedzieć. Przy leczeniu Metizolem co 2 tygodnie miałam badaną krew
      na poziom białych ciałek krwi /bardzo ważne badanie/.Istotna jest tu
      scyntygrafia tarczycy która określa ,czy guzek jest ciepły czy zimny. Tarczyca
      jest bardzo ważnym hormonem w organizmie, gdyż sterują pracą pozostałych
      hormonów.Jeżeli nie zadbasz o nią teraz , to strasznie zniszczy Ci
      serce,będziesz miała wrażenie, że jesteś chora na chorobę wieńcową. Napady
      tężyczkowe występują przy niewłaściwej pracy przytarczyc. ale najczęsciej się
      to dzieje ,gdy zostaje przeprowadzona operacja radykalnego usunięcia tarczycy.
      Przytarczyce są 4 maleńkie wielkości ziaren pieprzu. Więcej informacji kiedy
      indziej. Zosia
      • Gość: liza Re: tarczyca? IP: *.akk.net.pl 23.03.03, 11:21
        Faktycznie może to być wina magnezu, bo od pewnego czasu mam tak rozdygotane
        mięśnie, że hej...Dosłownie co chwila drga sobie jakiś mięsień, a to powieki, a
        to ramienia lub uda.. Kupiłam mpreparat magnezu i łykam, ale lekarzowi nic nie
        powiedziałam, bo nie widziałam związku i to był chyba błąd. Tamko, co to jest
        ta tężyczka?
        • Gość: tamka tężyczka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.03.03, 18:42
          wszystko bardzo dokładnie powiedziała Zosia. Dużo wiecej niż wiem ja sama.
          Jestem przed badaniem u lekarza internisty. Na próbę tężyczkową skierował mnie
          neurolog, ale nie zalecił mi badań tarczycy. Sądzę, że warto iść do internisty
          postarać się o skierowanie na badania krwi również w kierunku niedoborów
          magnezu i in. Warto bo prywatnie to około 100 zł może wynieść. Mnie nic nie
          wykręca tylkko mi kark aż po zęby sztywnieje, w nogach to mam takie mrowienie,
          ze czasami cieżko mi zasnac. Zastanawiałam sie nad przyczynami takiego
          niedoboru magnezu i chyba mam-> z tego co mi się o uszy obiło, to podczas
          obfitej menstruacji pozbywamy się magnezu. I jezeli takowe się ma to powinno
          sie uzupełniać to pigułami. Jeść duzo kasz, zarodków pszennych. I oby do LATA.
          Teraz czekam na badania tarczycy - oby były dobre. Mam nadzieje, że nie zawsze
          tężyczka oznacza kłopoty z tarczycą :( Wszystkim dużo zdrówka życzę.
    • Gość: Zosia Re: tarczyca? IP: 81.15.148.* 23.03.03, 15:05

Podaję Ci informację na temat tężyczki z podręcznika "Zarys chorób
      wewnętrznych" Tężyczka jest to zasadniczy objaw liniczny niedoczynności
      przytarczyc, polegający na wzmożonej pobudliwości układu nerwowo-mięśniowego,ze
      skłonnością dotonicznych skurczów mięsni. Napady tężyczkowe poprzedzane bywają
      zazwyczaj objawami wstępnymi: uczuciem mrowienia,drętwieniem,skrępowaniem
      kończyn.W czasie samego napadu występują:bolesny toniczny skurcz mięśni dłoni i
      palców rąk,z ich ułożeniem przyrównywalnym do "ręki położnika", a stóp z
      ustawieniem końśko-szpotawym;kończyny górne są przygięte w stawie łokciowym, a
      ramiona przywiedzione do boków ciała:występują również skurcze mięśni w okolicy
      ust i oczu;
      -kurcze krtani,przełyku i wpustu żołądka lub odżwiernika;kurcze oskrzeli
      przypominające napad dychawicy oskrzelowej;kurcze zwieraczy pęcherza lub
      odbytu.W czasie napadu tężyczkowego jest zachowana przytomność, co odróżnia go
      od napadu padaczkowego.Niedoczynność przytarczyc powstaje najczęśćiej w wyniku
      przypadkowego usunięcia tych gruczołów w czasie zabiegu operacyjnego
      tarczycy.Rzadziej,przyczyną jej jest wrodzona lub nabyta samoistna niewydolność
      hormonalna tkanek gruczołowych.Na skutek braku w ustroju parathormonu
      tj.hormunu przytarczyc dochodzi do obniżenia stężenia wapnia,a podwyższenia
      zawartości fosforanów we krwi. Równoznaczne w swych skutkach są stany "rzekomej
      niedoczynnośći przytarczyc", w których niewrażliwe są receptory komórkowe dla
      parathormonu bądż w których parathormon jest wytwarzany, ale jest on
      strukturalnie zmieniony i biologicznie nieczynny. Uwaga: W życiu codziennym
      występowanie zespołu tężyczkowego tylko w w 5% przypadków związane jest z
      niedoczynnością przytarczyc; w 95% przypadków pojawia się jako skutek
      psychogennej hiperwentylacji u osób o szczególnej wrażliwości.Tyle z
      podręcznika. W moim przypadku tężyczka spowodowana zostałą wskutek
      jednoczesnego przyjmowania preparatów wapnia i cynku, mimo ,że wyniki krwi
      wapnia,magnezu i potasu były w normie.Nie wolno jednocześnie przyjować tych
      dwoch leków.Ja jestem po radykalnym usunieciu tarczycy.Po tym zabiegu,
      przytarczyce nie podjęły swojej funkcji.Dlatego codziennie przyjmuję
      wapń ,magnez i wit.D3. W czasie napadu tężyczki wykręciło mi dłonie,nie było
      wszystkich objawów wyżej opisanych.Może gdybym nie przyjmowała wapnia,to wtedy
      wystąpiłby wszystkie objawy.Przez całe życie muszę przyjmować wapń i
      magnez.Jestem dobrej myśli ,zapewne u Ciebie nie występują takie procesy
      chorobowe.Przepisując z podręcznika powyższe nie zrobiłąm tego po to , aby Cię
      straszyć skutkami choroby,jestem daleka od tego. Pozdrawiam

Zosia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka