betka801 11.10.06, 15:56 Co na wysoki cholesterol,nie moge brac tabletek,bo się po nich żle czuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ampolion Re: wysoki cholesterol 11.10.06, 18:15 A może zapytać się na forum ZIOŁA? forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12345 Odpowiedz Link Zgłoś
agata035 Re: wysoki cholesterol 11.10.06, 20:51 Odpowiednia dieta............... Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga_r Re: wysoki cholesterol 12.10.06, 10:24 Pij kefir, mleko zsiadłe. Powinno obnizyc poziom cholesterolu. Odpowiedz Link Zgłoś
mi.ka.n Re: wysoki cholesterol 12.10.06, 11:03 Płatki owsiane na mleku są bardzo pomocne w obniżaniu poziomu cholesterolu. Odpowiedz Link Zgłoś
betka801 Re: wysoki cholesterol 12.10.06, 12:54 Dietę mam taką,że się zdziwicie. Zero tłuszczów.ser chudy biały.wędlina i mięso drobiowe. Zero sosów itp.pierdoły. Do jedzenia już sie przyzwyczaiłam. A wyniki dalej takie same od lat. Odpowiedz Link Zgłoś
no1teresa Re: wysoki cholesterol 12.10.06, 13:39 a co z weglowodanami? zwlaszcza cukrami prostymi, albo ogolniej: z pozywieniem o wysokim indeksie glikemicznym? jadasz slodycze, ciastka, biale pieczywo? Odpowiedz Link Zgłoś
betka801 Re: wysoki cholesterol 12.10.06, 15:27 Pieczywo to ja jem chrupkie i to dwie kromki dziennie. Kawy nie słodzę,lubie owoce,a czasami sie skusze na ciasto,ale czasami nie ze względu cholesterolu,a nie chcę przytyć,ktoś mi podpowiedział,że stres,a ja jestem b.nerwowa,ale duszę w sobie.Nie wiem co robić. Odpowiedz Link Zgłoś
connecting.the.dots Re: wysoki cholesterol 13.10.06, 20:10 No wiec mamy odpowiedz! Owszem dieta wplywa na wysokosc cholesterolu, ale przede wszystkim psychika. Robiono badania na zonach alkoholikow i wiekszosc z nich miala bardzo wysoki zly cholesterol (nawet do 450, gdzie norma wynosi do 250), nie z powodu diety, ale STRESSSSU... Odpowiedz Link Zgłoś
trener14 Re: wysoki cholesterol 16.10.06, 16:39 Ciekawa teoria... W sumie nie mówię, że nie jest prawdziwa. Owszem, są ludzie jedzący dużo tłustego i mający spokój z cholesterolem. Tylko, że jeśli ktoś ma z nim problem to wtedy dieta go ratuje i aktywność fizyczna. Wiadomo, może też leki brać, ale ja bym wybrał akurat tą margarynę przeciwcholesterolową. Jakoś mi się zdaje, że leki to już ostateczność. Odpowiedz Link Zgłoś
bibeczka Re: wysoki cholesterol 19.10.06, 15:03 Ja w ogóle nie lubię brac leków, a co dopiero takic h juz poważnych. Najgorzej, że jak już się zacznie brać te na cholesterol to potem nie można ich odłożyć. Nawet jak się zapomnisz to może się to niemiło skończyc. Odpowiedz Link Zgłoś
emi56 Re: wysoki cholesterol 25.10.06, 09:25 Betka. My zesmy tu tyle napisali i marnowali czas a Ty teraz dopiero nam piszesz ,- ze tak wlasciwie to Ty jestes o.k. Twoj dobry cholesterol wysoki,trojglicerydy niskie. To Czy Ty nie moglas nam tego napisac w pierwszym poscie. Zaoszczedzilibysmy czas i klawiature. Odpowiedz Link Zgłoś
jagawel Re: wysoki cholesterol 25.10.06, 15:11 Nic się nie martw. Nasze rady pozostaną tu dla potomnych :) Przyszłe pokolenia skorzystają z tego co zostało tutaj napisane. Odpowiedz Link Zgłoś
betka801 Re: wysoki cholesterol 25.10.06, 16:04 Ale lekarz mi mówi,że przy takim cholesterolu powinnam mieć miażdżyce. To mnie przeraziło. Jesteście wspaniali i nie denerwujcie się,ja wszystkie uwagi wzięłam sobie do serca. Dzięki śliczne i pozdrawiam Was. Odpowiedz Link Zgłoś
trener14 Re: wysoki cholesterol 26.10.06, 12:57 To zdrówka życzę. Pamiętaj o zdrowym odżywianiu i aktywności fizycznej, a następnym razem lekarz nie będzie się mógł nadziwić jakie masz super wyniki :) Odpowiedz Link Zgłoś
k1k2 Re: wysoki cholesterol 12.10.06, 20:44 betka, sprobuj zmniejszyc stres (np. joga? bieganie?) mi duper-zdrowa dieta (platki, siemie, oliwa, ryby, itd) nie pomogla. troche sie zmienilo z zyciu na lepsze = cholesterol zjechal 10% sam z siebie ma to jakies powiazania z nadnerczami Odpowiedz Link Zgłoś
betka801 Re: wysoki cholesterol 13.10.06, 08:46 Dzięki śliczne,właśnie myślę o jodze.Chyba się zapiszę na jakieś tego typu ćwiczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
zonkmasta Re: wysoki cholesterol 24.10.06, 12:44 Najlepsze są ćwiczenia kondycyjne. Bądź po prostu długie spacery. Tez odstresowywują, a układ krążenia najlepiej w ten właśnie sposób się ćwiczy. Odpowiedz Link Zgłoś
jagawel Re: wysoki cholesterol 17.10.06, 15:44 Polecam bieganie. Nie tylko stres zmniejszy, ale w ogóle jest to jeden z lepszych sposobów na zwalczanie cholesterolu. Ćwiczenia kondycyjne bardzo dobrze robią na układ krwionośny. Odpowiedz Link Zgłoś
jagawel Re: wysoki cholesterol 13.10.06, 14:33 Najważniejsza sprawa - ruch!! Potem wiadomo, owoce i warzywa, ryby działają cuda, jak mięso to najlepiej drób. Ogranicz sól, papieroski i alkochol, a zobaczysz, że niedługo się poprawi. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
betka801 Re: wysoki cholesterol 17.10.06, 16:01 Nie palę,piję czasami piwo,albo wino czerwone/żadnych mocnych alkoholi/ Jeżdżę teraz na rowerze.Jakoś siebie nie widzę biegającej. Za wszystkie rady dziękuję Wam ślicznie Odpowiedz Link Zgłoś
jagawel Re: wysoki cholesterol 18.10.06, 15:34 Rower jest bardzo dobrym pomysłem. Ruch to podstawa. Mam nadzieję, że leków nie będziesz musiała brać. Jak to wszystko nie wystarczy to można jeść jeszcze taką florę co obniża cholesterol. To ja życzę powodzenia i duuuuuuuużo zdrowia :) Odpowiedz Link Zgłoś
billythefreak Re: wysoki cholesterol 20.10.06, 12:14 To i ja się przyłączę do życzeń. Weź tam się ogarnij. Padło tu parę propozycji i myślę, że z takim wsparciem dasz radę :) Odpowiedz Link Zgłoś
koza031 Re: wysoki cholesterol 24.10.06, 22:10 Poproś lekarza, aby zmienił leki. Mnie bardzo rygorystyczna dieta obniżyła poziom cholesterolu w bardzo niewielkim stopniu. Odpowiedz Link Zgłoś
emi56 Re: wysoki cholesterol 24.10.06, 23:02 Ja dostalam tabletki niacyny na podniesienie dobrego cholestrrolu. Podobno nie ma znaczenia ile masz cholesterolu ,jak tego dobrego masz odpowiednio duzo. Po pol roku brania tej niacyny. Zrobilam badania i dobry cholesterol bardzo ladnie poszedl w gore. Niacyna to [kwas nikotynowy] jest nie szkodliwa ale ma jeden mankamet to ze po nim robisz sie czerwona i tak parzy skora, po kilkunastu minutach wszystko wraca do normy .Dlatego trzeba zaczynac kuracje bardzo wolno az dojdzie sie do 5oomg. Teraz podobno jest niacyna ktora nie ma takich skutkow, ale nie wiem czy pracuje jak ta zwykla. Porozmawiaj z lekarzem. Porozmawiaj jeszcze z tymi co czyszcza watroby.I zobacz tez o lecytynie. Odpowiedz Link Zgłoś
betka801 Re: wysoki cholesterol 25.10.06, 08:31 Ten dobry cholesterol mam wysoki,trójglicerydy niskie.Ogólny 289. Moja lekarka twierdzi,że mam zdrową wątrobę,więc leki mi nie szkodzą. Dieta mi nic nie daje,bo ja właściwie jestem cały czas na diecie. Jem mało tłuszczy,zero dobrych rzeczy. Twierdzi /lekarka/ze złością,że mam leczyć już miażdżyce. Ja naprawdę żle się czuję po lekach. Dzięki za zainteresowanie i pozdrawiam Wszystkich ślicznie. Acha!Jestem szczupła. Odpowiedz Link Zgłoś
miska_zdziska Re: wysoki cholesterol 10.11.06, 14:30 To nie bierz tych okropnych lekarstw. Lekarze to tak lubią je przypisywać na lewo i prawo. Najważniejsze to żebyś sama o siebie zadbała. Masz tyle metod do wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: wysoki cholesterol 10.11.06, 16:36 Tyle tylko, że naturalne metody często bywają nieskuteczne. Znam to z autopsji. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_5 Re: wysoki cholesterol 10.11.06, 14:41 betka801 napisała: > Twierdzi /lekarka/ze złością,że mam leczyć już miażdżyce. > Ja naprawdę żle się czuję po lekach. > Dzięki za zainteresowanie i pozdrawiam Wszystkich ślicznie. > Acha!Jestem szczupła. -------- Moja zona jest takze szczuplutka - a choruje na chorobę wieńcową,wysokie nadcisnienie, wysoki cholesterol,cukrzycę - w tej chwili przeszła na insulinę.Ma poprostu takie uwarunkowania genetyczne i tutaj tkwi cały problem. Odpowiedz Link Zgłoś
astro_glide Re: wysoki cholesterol 11.11.06, 06:02 Chcialem dorzucic swoje 5 groszy .Zmien lekarza i nie jedz zadnych tabletek na obnizanie tego cholesterolu .Moj znajomy zniszczyl sobie watrobe tabletkami na obnizanie cholesterolu ,a watrobe tez mial zdrowa .Odpowiednia dieta na pewono pomoze ,tylko trzeba wiedziec co to jest odpowiednia dieta . Piszesz ze jesz malo tluszczy , i to wlasnie moze byc nie dobrze .Tylko ze trzeba jesc dobre tluszcze ,nie jakas margaryne na obnizanie cholesterolu . Odpowiedz Link Zgłoś
betka801 Re: wysoki cholesterol 11.11.06, 11:14 Nie jem margaryny,ani masła. Do sałatek staram sie dawać oliwę. Zero sosów,ja myślę,że to geny,mój tata też miał ten problem. Niestety zlekceważył. Za wszystkie sugestie ślicznie dziękuję. Pozdrawiam Wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
jagawel Re: wysoki cholesterol 13.11.06, 14:58 Tłuszcze jak najbardziej są potrzebne, ale roślinne!! Więc jeśli będziesz jadła dużo warzyw i owoców, do tego ryby (2 razy w tygodniu), produkty pełnoziarniste to powinno się wszystko udać. No i ruch oczywiście. Powtarzam się? :) CO do margaryny to jak kto tam chce, ale ja już się parę razy natknąłem na pozytywne skutki jej działania więc dla tego teraz tak chętnie ją polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
beta_i Re: wysoki cholesterol 16.11.06, 14:37 weź sobie olej z kryla (NKO)www.kenayag.com.pl . Pomaga a człowiek dobrze się po nim czuje i nie wywołuje skutków ubocznych, nie niszczy wątroby jak inne. Przykład?: moja mama. Odpowiedz Link Zgłoś
betka801 Re: wysoki cholesterol 16.11.06, 17:36 Jak mama stosuje,po ile tabletek dziennie? Na pewno pomogło?Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jagawel Re: wysoki cholesterol 17.11.06, 15:00 Ja będę się upierał przy aktywności fizycznej. Jeśli ktoś nie może bądź nie ma ochoty to wtedy trzeba trochę pokombinować. Ten olej może być dobry bo to przecież tłuszcz zwierzaka morskiego. Może być jeszcze ta moja margaryna, w razie jakby ktoś chciał. Odpowiedz Link Zgłoś
betka801 Re: wysoki cholesterol 17.11.06, 15:57 Masz racje,tylko ruch,ale nalezy czyms wspomóc,a ten olej w formie tabletek,podobno rewelacja. Piszesz mi o tej margarynie,ale ja Ci pisałam,ze ja wogóle nie smaruje chrupkiego pieczywa. Jak będe ja uzywac,to dostarczę dodatkowo tłuszcz.Prawda? Pozdrawiam Ciebie.Ide na joge od jutra. Odpowiedz Link Zgłoś
jagawel Re: wysoki cholesterol 20.11.06, 12:49 No tak, jak nie smarujesz to nie wiem. Taka tylko luźna propozycja bo niejednemu już pomogło. Leków też nie chciałbym łykać. To wiesz co myślę, sport i dobra dieta powinna załatwić sprawę. Czego Ci gorąco życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
asiek15 Re: wysoki cholesterol 17.11.06, 16:03 Polecam simvacor- na receptę. Mój organizm nie tolerował żadnych tabletek,a te okazały się bardzo łagodne i nie dawały żadnych skutków ubocznych, które występują przy obniżaniu ciśnienia krwi lub cholesterolu.... Juz po kuracji 2-miesięcznej jego poziom obniżył się z 240 do 170. Pozdrawiam Aśka Odpowiedz Link Zgłoś