madee1 24.10.06, 18:12 Muszę zrobić badanie poziomu magnezu, sodu i potasu. Czy muszę być na czczo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wedrowiec2 Re: <pytanie> elektrolity - badanie 24.10.06, 18:47 Nie, nie musisz być na czczo. Odpowiedz Link Zgłoś
rickky Re: <pytanie> elektrolity - badanie 24.10.06, 19:12 wedrowiec2 napisała: > Nie, nie musisz być na czczo. Hey wędrowiec, podziel się informacją, jak jest u was z badaniem PSA. Każecie pacjentom przychodzić na czczo ? Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: <pytanie> elektrolity - badanie 24.10.06, 21:01 "U mnie" nie robi się badań, ale do oznaczenia PSA nie trzeba byc na czczo. Poziom tego antygenu, podobnie jak stężenie elektrolitów nie zależy od przyjętego pokarmu (pomijam łyżkę soli:)). W laboratoriach zwyczajowo kaze się pacjentom byc na czczo, bo z reguły wykonywane są także inne badania, na które posiłek ma wpływ - glukoza, trójglicerydy, cholesterol i cała gospodarka lipidowa itd. Inną sprawą jest tzw. lipemia poposiłkowa, czyli chwilowe zmętnienie surowicy, które może utrudnić wykonanie oznaczenia, ale nowoczesne analizatory dają sobie z tym radę. Jeśli laboratorium wymaga przychodzenia na czczo do badań takich jak PSA czy jonogram, to swiadczy to o braku kwalifikacji personelu tam zatrudnionego. Odpowiedz Link Zgłoś
rickky Re: <pytanie> elektrolity - badanie 24.10.06, 21:32 wedrowiec2 napisała: Jeśli laboratorium wymaga przychodzenia na czczo do badań takich > jak PSA czy jonogram, to swiadczy to o braku kwalifikacji personelu tam > zatrudnionego. Sprawa dotyczy nie laboratorium ale urologa, który przestrzega pacjentów o "byciu na czczo" przed każdym pobraniem krwi na PSA. Mamy w naszym środowisku takiego właśnie. Stary, wojskowy, dawno na emeryturze, ale pracuje na ileś tam ćwiartek etatu, no i takie wydaje zalecenia. Żadne tłumaczenia do niego nie trafiają, bo on i tak wie swoje. Wszyscy wiemy, że to bez sensu, laboratorium też mamy na odpowiednim poziomie. Pozostaje tylko śmiać się z tego.... Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: <pytanie> elektrolity - badanie 24.10.06, 21:37 :) Dopiero teraz przeczytałam Twój nick:) Starszy urolog pamieta pewnie czasy, gdy lipemia fałszywie zawyżała wyniki PSA. Musicie to zaakceptowac:( Miejmy nadzieję, że młode pokolenie lekarzy będzie (jest) lepiej wykształcone. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
rickky Re: <pytanie> elektrolity - badanie 24.10.06, 22:04 wedrowiec2 napisała: > :) :) > Dopiero teraz przeczytałam Twój nick:) > Starszy urolog pamieta pewnie czasy, gdy lipemia fałszywie zawyżała wyniki PSA. Nie sądzę aby się akurat nad tym zastanawiał. Po prostu postepuje według powszechnego dawniej założenia (nie wiem kto i kiedy to wymyślił), że do laboratorium przychodzi się na czczo. Nie ważne jakie są przesłanki, ale do laboratorium przychodzi się na czczo. Taki rozkaz i trzeba wykonać. Bez dyskusji. > > Musicie to zaakceptowac:( Nam to akurat zwisa, ale zaakceptować muszą to pacjenci, którzy często przyjeżdżają z daleka specjalnie aby zrobić badanie i specjalnie na czczo... > Miejmy nadzieję, że młode pokolenie lekarzy będzie (jest) lepiej wykształcone. No wlaśnie, my młode pokolenie się z tego śmiejemy, gdyż posiadamy nowoczesną wiedzę na te sprawy..... > Pozdrawiam:) Pozdrawiam również, w tym Szczecin (byłem wiosną br. Sporo się zmieniło. Wrażenie odniosłem korzystne. Ale to tylko przejazdem, niecały jeden dzień...) Odpowiedz Link Zgłoś
j2334 Re: <pytanie> elektrolity - badanie 24.10.06, 19:16 Jasne,zjedz przed badaniem tabliczke czekolady ,banana no i lyzke soli. Oczywiscie,to zart Musisz byc na czczo do badania. Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: <pytanie> elektrolity - badanie 24.10.06, 21:01 Odpowiedziałam wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś