Dodaj do ulubionych

refluks.. ?

27.10.06, 18:30
Wszystko zaczęło się jakieś 2 lata temu, na początku był to silny ból brzucha nasilający się po każdym jedzeniu, trwało to około tygodnia a potem powoli ustępowało by potem znów powrócić po około 3 miesiącach. Nie pamietam, ale chyba w tym samym czasie zacząłem odczuwać inna dolegliwość na której bardziej chciałbym się skupić. Zacząłem odczuwać lekki nacisk w klatce piersiowej, najczęściej przy przełykaniu. Następnie doszedł kaszel,nazwał bym go "szczekającym"-nasilający się często po zjedzeniu czegoś.Gdy wstawałem rano to podnosząc głowę do góry brało mnie na wymioty,nie mogłem zaczerpnąć powietrza. Wkońcu udałem się do lekarza który stwierdził chorobę refluksową,zacząłem brać jakies leki-bodajże ulzol i gasprid które chyba,nie jestem pewny pomogły tylko w małym stopniu. Kaszel po jedzeniu nadal pozostał.Przez jakiś czas brałem różne chińskie specyfiki i stwierdziłem sporą poprawę.
Teraz chyba choroba znowu powraca
Piecznie w klatce piersiowej,"szczekający kaszel" najczęsciej po uniesieniu głowy do góry,rano ciągnie mnie na wymioty.Zauważyłem też że wtedy i teraz kawa,alkohol pobudzały do kaszlu.
Ostatnio byłem u lekarza który stwierdził że ten kaszel i pieczenie może być spowodowane alergią pokarmową,notabene był to ten sam lekarz co wcześniej.
a teraz pytania:
czy opisane objawy wskazują na refluks ?
czy mogą one wskazywać jakiś rodziaj alergii ?
czy zespól jelita nadwrażliwego (duże prawdopodbieństwo że go mam) może występować razem z refluksem ?
no i ostatnie pytanie
istnieje jakaś dieta,sposób leczenia na wyelimonwanie problemów jeśli to refluks?
przepraszam za długi wywód :]
Obserwuj wątek
    • bluueboy Re: refluks.. ? 28.10.06, 20:48
      Ja to mam od nastu lat i... zyje.
      Bez leczenia (badalem sie - nadwrazliwosc jelita, reflux, itd.)

Nieprzyjemne, ale...
      :)
      • elzunia25 Re: refluks.. ? 30.10.06, 11:23
        tez mam refluks i zespol jelita drazliwego, jedno nie wyklucza drugiego.opisane
        przez cibie objawy wskazuja na refluks, ale to stwierdzic musi lekarz,a nie
        my..jesli nie pomagaja ci te proszki, powinnas zmnienic lekarz, jesli ci nie
        pomaga..tez mam "szczekajacy "kaszel i nawet proszki ktore biore nie pomagajka
        na niego..mam go zawsze rano,kiedy zjem cos na noc.najleppszym wiec spoosbem,
        jest niejedzenie przed połozeniem sie, ito conajmniej na 5 godz przed
        polozneinem,bo jak ci wiadomo objawy nasilaja sie po lezeniu.unikaj produktoe,
        ktore czujesz ze ci szkodza.to da sie wyczuc.
        zycze zdrowka
      • elzunia25 Re: refluks.. ? 30.10.06, 11:24
        a refluks leczyc trzeba, bo nieleczony moze przyczynic sie nawet do bardzo
        powaznych schorzen...
    • artur737 Re: refluks.. ? 30.10.06, 15:17
      Refluks jest zapewne zakazeniem H. pylori albo inna nieznana bakteria.
      H.pylori mozna sprawdzic badaniami i jezeli sie potwierdzi to leczyc. Jezeli to nieznana bakteria to oczywiscie nie mozna sprawdzic tylko trzeba czekac na rozwoj medycyny i jakos starac sie dozyc jak najdluzej.

Refluks leczy sie lekami zobojetniajacymi tresc zoladkowa. Wiec w czasie takiego leczenia organizm jest pozbawiony obrony przez patogenami obecnoscia kwasu solnego w zoladku. Nalezy wiec w czasie leczenia bardzo unikac produktow, ktore moga zakazac droga pokarmowa. Jak ognia unikac niepsteryzowanego mleka i serow (zwlaszcza wloskich lub francuskich), tatara i innych produktow nie gotowanych a mozliwie zakaznych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka