vayacondios 01.12.06, 13:44 Mam takie troche naiwne pytanie, czy podczas tego badania "ogląda się" cały organizm czy tylko te części które mają być zdiagnozowane? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emi97 Re: Rezonans 01.12.06, 13:56 hej, te części które mają być zbadane, oczywiście:)rezonans mózgu - no to głowa itp. chociaż podobno jest już taki sprzęcior, umożliwiający rezonans całości:) Odpowiedz Link Zgłoś
tigerness.74 Re: Rezonans 01.12.06, 14:16 Z tego co wiem całościową diagnostykę całego organizmu w czasie ok.30 min umożliwia PET-pozytonowa tomografia emisyjna: w Centrum Onkologii w Bydgoszczy oraz w Gliwicach mają taki sprzęcior, tylko że w ramach NFZ czeka się kilkanaście tygodni (na 09.11 "kolejka" na PET w Bydgoszczy wynosiła 700 osób) a prywatnie kosztuje ok.3500: www.pet-ct.com.pl/glowna.html Jeśli chodzi o rezonans-bada się dane części ciała-np. mózg, kręgosłup szyjny/piersiowy/lędźwiowy, stawy kolanowe itd. Odpowiedz Link Zgłoś
extorris Re: Rezonans 01.12.06, 16:03 jak nie wiesz nic o PET to nie pisz bzdur! 1. kolejka do PET nie jest zbyt dluga, badania wykonywane sa z pilnych wskazan na biezaco 2. nikt nie wykona badania, w szczegolnosci w ramach NFZ tylko po to zeby zrobic zdjecie calego ciala, wykonuje sie tylko ze scislych wskazan lekarskich, weryfikowanych zreszta przez lekarzy na miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
tigerness.74 Re: Rezonans 01.12.06, 17:37 To zadzwoń go Bydgoszczy oraz Gliwic i zapytaj się-wcale nie piszę bzdur, tylko prawdę-a skoro są 2 PET na całą Polskę (Gliwice kilka tygodni temu ruszyły) to i tak pilnych wskazań jest o wiele za dużo, jak na możliwości pracowni- onkologiczni pacjenci czekają całymi długimi tygodniami, jeśli nie stać ich finansowo na zrobienie tego badania prywatnie, co niektórzy nie dożywają terminu-taka jest polska rzeczywistość. Odpowiedz Link Zgłoś
extorris Re: Rezonans 01.12.06, 18:27 1. nie odrozniasz kolejki do planowych badan kontrolnych od pilnych wskazan np staging do wyboru lecznia 2. jesli w kolejce jest 700 osob to idiotyzmem jest polecanie tego jako zdjecia calego ciala pewnie po to zeby "dobrze sie przebadac" i sprawdzic czy aby nie ma "jakiegos raka" - bo mam wrazenie ze o to bylo pytanie 3. znasz zasade dzialania PET? wiesz jakie obrazy sie otrzymuje? jesli tak to nie polecalabys tego jako alternatywy dla MR 4. niedozywanie konca kolejki to argument chwytajacy za serce, ale nie trafiony, jak ktos ma 3 miesiace zycia to juz mu PET raczej wiele nie pomoze Odpowiedz Link Zgłoś
tigerness.74 Re: Rezonans 01.12.06, 18:46 Pytanie założycielki wątku brzmiało:"Mam takie troche naiwne pytanie, czy podczas tego badania "ogląda się" cały organizm czy tylko te części które mają być zdiagnozowane?" A więc nie padło w pytaniu sformułowania typu "dobrze się przebadać" i "czy nie ma jakiegoś raka"-chodziło o to, czy rezonans jest badaniem całościowym czy szczegółowym-jak tak je zrozumiałam. Zasadę PET znam-i każdy bywający na tym forum też jest ją w stanie poznać-są w necie informacje na ten temat.Jeśli chodzi o wspomniane przez Ciebie poszukiwanie raka, jest to najlepsze badanie w Polsce-głównie pacjentów onkologicznych właśnie kieruje się na to badanie. "jak ktos ma 3 miesiace zycia to juz mu PET raczej wiele nie pomoze" W tym momencie obrażasz wszystkich pacjentów Centrów Onkologii w Polsce. Jeśli jesteś lekarzem, współczuję pacjentom, których leczysz... Odpowiedz Link Zgłoś
extorris Re: Rezonans 01.12.06, 19:32 jesli ktos umarl w oczekiwaniu na PET, to najprawdopodobniej na tym badaniu by nie skorzystal - taka jest brutalna rzeczywistosc, czy ci sie to podoba czy nie i nie zycze sobie, abys mnie obrazala lub podwazala moje kompetencje, bo nie masz do tego prawa od dluzszego czasu wypowiadasz sie na tematy o ktorych masz mgliste pojecie nie zdajesz sobie sprawy, ze te rady sa niejednokrotnie bledne i szkodliwe nie jest tez prawda ze kazdy moze poznac zasade funkcjonowania PET - po co wtedy bylyby te pracownie, lekarze, odpowiednio przeszkolony personel, technicy, fizycy... kazdy moglby sobie badanie zrobic w automacie wrzutowym, potem je opisac i zinterpretowac jak cie to pocieszy, wiekszosc lekarzy rowniez nie zna w pelni zasady i wskazan do PET, w kazdym razie nie na tyle, aby mogli samodzielnie kwalifikowac pacjenta do tego badania (ty tymczasem w swojej poradzie internetowej juz to zrobilas) twoim problemem jest to, ze uwazasz, ze gdy poczytasz o czyms w internecie, to wiesz wystarczajaco duzo, aby udzielac na forum porad dotyczacych leczenia nie zdajesz sobie sprawy ze swojej niekompetencji ja w odroznieniu od ciebie ponosze pelna odpowiedzialnosc za porady ktorych udzielam (dlatego nie udzielam ich w internecie) dlatego zatroszcz sie lepiej, i pomysl o odpowiedzialnosci, chocby moralnej, za "swoich" pacjentow, ktorym udzielasz rad w stylu "MR to pokazuje tylko kawalek, lepiej zrob sobie PET" Odpowiedz Link Zgłoś
j2334 Re: Rezonans 01.12.06, 19:04 Extorris,dlaczego w Tobie jest tyle jadu? Robisz z igly widly.Tigerness74 odpowiada jedynie na pytanie zalozycielki watku.Ona poprostu pyta,nie zaznaczyla czy to pilne ,czy dla przyjemnosci.A Ty szukasz dziury w calym.I po co ta szopka? Odpowiedz Link Zgłoś
sara110 Re: Rezonans 01.12.06, 19:19 miałam dwa razy robiony rezonans i robiony był na wskazaną część ciała. Niektórzy piszą o jakim sprzęcie,który umożliwia diagnostykę całego ciała,ja widocznie miałam robiony"zwykły"rezonans. Lekarze podkreślali też koszt kontrasu i samego badania innej cześci ciała ale nie jestem przekonana czy jeden kontrast nie wystarczy np: na całą głowę,zatoki,oczodoły...czy nie jest to takie gadanie... W każdym razie ja miałam zrobiony raz rezonans mózgu,drugi raz rezonans oczodołów(zrobiono mi też zatoki i "trochę" mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś