julka4166 21.12.06, 19:56 Proszę o informację jakie skutki uboczne może mieć podanie domięśniowo debecyliny. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
artur737 Re: skutki uboczne debecyliny 21.12.06, 22:00 Bol w miejsu wklucia, zrosty miesniowe i nacieki na dluzsza mete. Zawsze trzeba sprawdzac czy igla nie tkwi w duzym naczyniu krwionosnym, czyli nalezy robic zastrzyk wzglednie gruba igla i przed wstrzyknieciem pociagnac tlok do tylu by sprawdzic czy nie aspiruje sie krew. Zrostom mozna zapobiegac masazami ultradzwiekowymi. Bol mozna zmniejszyc przez dodatnie lidokainy oraz bardzo powolne wstrzykiwanie. Po zastrzyku dobrze jest miejsce rozmasowac i isc na dlugi, szybki spacer. Odpowiedz Link Zgłoś
wawan1 Re: skutki uboczne debecyliny 22.12.06, 19:39 Lubi podrażniać w trakcie rozchodzenia się po mięśniu - nerw kulszowy, sztywnieje noga, ale po paru godzinach przechodzi. Poza tym to jeden z najbezpieczniejszych antybiotyków - penicylina, tyle, że długodziałająca, oczywiśnie pod warunkiem, że nie jesteś uczulona. Nigdy w zyciu noie bierz jej bez świeżej próby p/uczuleniowej. Odpowiedz Link Zgłoś
julka4166 Re: skutki uboczne debecyliny 23.12.06, 14:10 Dziękuję, właśnie o to sztywnienie nogi mi chodziło:). Odpowiedz Link Zgłoś
j2334 Re: skutki uboczne debecyliny 23.12.06, 23:14 Kazdy jeden zastrzyk podany domiesniowo moze dawac takie objawy,nie musi to byc akurat debecylina.Ale na szczescie bardzo rzadko sie to zdarza. Odpowiedz Link Zgłoś
wawan1 Re: skutki uboczne debecyliny 24.12.06, 11:44 W swoim życiu wybrałam tonę zatrzyków, ale sztywnienie nogi zdarzało mi się tylko po b12 i Debecylinie. Odpowiedz Link Zgłoś