Dodaj do ulubionych

marker CEA

06.01.07, 12:04
mam pytanie o wzrost i poziom markera CEA. wiem, że norma u osób niepalących
jest do 3, a stany wyższe mogą oznaczać nie tylko zmiany nowotworowe, ale też
zapalenia.
czy mógłby ktoś mi powiedzieć, czy wahania tego antygenu są znaczne na
przestrzeni kilku dni? moja Mama we wtorek miała badanie (nie na czczo) i
wyszło 6,15, dziś je powtórzyła (na czczo) i wynik był 6,88... zrobiła już
kilka badań (m.in. trzustki, która jest powiększona, ale ponoć bez
niepokojących zmian, do tego dzisiejszy wynik enzymu wyszedł w normie).
czy jest on podatny na różne zmiany, typu żywienie? i jak duże mogą być jego
skoki w tak krótkim okresie czasu?
z góry dziękuję...
Obserwuj wątek
    • tigerness.74 Re: marker CEA 06.01.07, 22:43
      "Swoistość i czułość ich oznaczeń dla rozpoznania choroby nowotworowej jest
      różna: PSA i CA 125 wykazują dość znaczną swoistość narządową, CEA jest mało
      swoisty.
      * Antygen rakowozarodkowy (CEA, carcinoembryonic antigen). Nieznacznie
      podwyższone stężenia występują u chorych z marskością wątroby, u palaczy, w
      licznych przewlekłych procesach zapalnych. Wysoki poziom stwierdza się często w
      rakach jelita grubego, ale także w innych nowotworach (rak płuca, wątroby,
      trzustki, piersi, pęcherza moczowego, szyjki macicy, stercza). Oznaczanie CEA
      jest stosowane w monitorowaniu raka jelita grubego."

Z powyższego fragmentu wynika, że antygen CEA najbardziej swoisty jest w raku
      jelita grubego, tak więc nie przejmowałabym się nieco podwyższonym poziomem na
      czczo.
      Zamiast tego postarałabym się o wykonanie tomografii komputerowej jamy
      brzusznej u Twojej Mamy.
      • tigerness.74 Re: marker CEA 06.01.07, 22:49
        A czy Twoja Mama miała mammografię-jeśli tak, kiedy? A kolonoskopia kiedy
        ostatni (i czy w ogóle) była wykonywana? I kiedy ostatnio wykonywana była
        cytologia?
        • mameluch Re: marker CEA 06.01.07, 23:54
          mammografię miała na pewno, ale niestety nie wiem kiedy po raz ostatni. kiedyś
          miała wycinany jakiś niegroźny guzek także. badanie 'na dotyk' sprzed kilku dni
          nic nie wykazało, ale chyba mammografię ma mieć wkrótce robioną.
          kolonoskopii chyba nigdy nie miała, przynajmniej z tego co mi wiadomo, a
          cytologię chyba ok. półtora-dwóch lat temu. było chyba wszystko w porządku.
          a wiesz może czy w cea mogą występować takie wahania jak wyżej opisane tak jakby
          same z siebie? tzn. wynikające z normalnego trybu życia, a nie z głębszej
          przyczyny w organizmie?
          • tigerness.74 Re: marker CEA 07.01.07, 12:28
            Nie wiem i nie będę wprowadzała w błąd.
            Tak jak wcześniej napisałam, większą "wartość poznawczą" (moim zdaniem) będą
            miały aktualne badania obrazowe (TK, kolonoskopia, mammografia) oraz cytologia.
          • wedrowiec2 Re: marker CEA 07.01.07, 12:36
            Wahania, które są u Twojej mamy nie mają znaczenia. Taka mała różnica może
            wynikać z dopuszczalnego błedu laboratoryjnego (plus/minus 10%), stopnia
            nawodnienia i wielu innych przyczyn. CEA nie jest dobry wskaźnikiem
            diagnostycznym, ale za to dobrym wskaźnikiem leczenia. Zmiany (wzrost lub
            obniżenie) wskazują na reakcję organizmu na terapię.
            W niektórych chorobach wartość CEA osiąga wartość kilkunastu, kilkudziesięciu,
            a nawet kilkuset jednostek.
            • mameluch Re: marker CEA 07.01.07, 13:05
              dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi.
              dziś doprecyzowałem info - 23.I Mama będzie miała tomografię całej jamy
              brzusznej i miednicy, a wyniki cytologii ma mieć teraz w połowie tygodnia.
              ostatnie robione dwa lata temu były w porządku. cóż, pozostaje liczyć, że
              wszystko będzie w porządku.
              dziękuję raz jeszcze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka