Dodaj do ulubionych

Suchość w ustach - pomóżcie!

08.03.07, 22:46
Od kilku miesięcy non stop zasycha mi w ustach. Często dosłownie nie mogę
przez to mówić. Poziom glukozy w normie, więc cukrzyca jest wykluczona. Czy
ktoś z forumowiczów miał podobną dolegliwość lub wie, z czym może być
związana? Nie biorę żadnych leków, nie widzę też związku ze stresem.
Obserwuj wątek
    • rachela27 Re: Suchość w ustach - pomóżcie! 09.03.07, 10:32
      Może za mało pijesz.
      • kania224 Re: Suchość w ustach - pomóżcie! 09.03.07, 11:10
        Wręcz przeciwnie, piję bardzo dużo. Unikam w ogóle czarnej herbaty, kawy, coli,
        piję dużo wody mineralnej i herbatek owocowych. Ale niewiele to pomaga. Kiedyś
        piłam o wiele mniej i nie miałam podobnych dolegliwości. Dodam, że mam 24 lata,
        więc na zaburzenia związane z menopauzą też za wcześnie... Nie wiem już, co mam
        robić. Lekarz bagatelizuje ten problem, tyle że nie zlecił żadnych badań. Czy
        takie objawy mogą być spowodowane POCZĄTKAMI niewydolności nerek? Nie chodzi mi
        o zaawansowaną postać, bo na nią mam za dobre wyniki badań ( mocznik 29,
        kreatynina 1,11).
        • jadwiga_r Re: Suchość w ustach - pomóżcie! 09.03.07, 14:55
          Trzymaj w ustach plasterek cytryny,to może ślina powinna sama się wydzielać.
          Na widok krojonej cytryny, od razu przełykamy ślinę.
          Napewno nie rozwiąże to problemu, ale może spróbój.
          Może przyjmujesz preparaty z wapniem, który wysusza śluzówkę.
          Laryngolog zalecił mi na wysuszajacą śluzówkę gardła, z powodu refluksu żołąka
          i przyjmowaniu 3 gram dziennie wapnia, stosować na język po 3 krople oleju z
          pestek winogron, który będzie zapobiegał jej wysuszeniu.
          Można rozgryzać 3x1 kapsułce wit.A+E.
          • mogra1 Re: Suchość w ustach - pomóżcie! 09.03.07, 19:10
            Do podobnej kuracji laryngolog zalecił mi jeszcze Mucosolvan w tabletkach i
            jakiś robiony płyn do płukania (ale nie pamiętam co było w składzie).
            • hedwig1 Re: Suchość w ustach - pomóżcie! 09.03.07, 20:39
              kiedy laryngolog stwierdziła u mnie tez wysuszoną śluzówke przepisała mi robiony
              preparat do płukania -twierdząc ,ze jak połkne to nic sie nie stanie bo to są
              same witaminy.ale ponadto dobrze robi w ustach karmelek np. miętowy lub guma do
              zucia.
              • ula_a Re: Suchość w ustach - pomóżcie! 09.03.07, 21:24
                Mnie takie uczucie suchości w ustach męczyło przy nadczynności tarczycy, może
                warto sprawdzić TSH?
                • kania224 Re: Suchość w ustach - pomóżcie! 11.03.07, 22:17
                  Nie mam nadczynności tarczycy, sprawdzałam. Może ktoś jeszcze udzieli mi
                  jakiejś rady? Szczególnie boję się, że to początki niewydolności nerek. Czy
                  może ktoś miał takie objawy przy problemach z nerkami?
                  Zresztą będę wdzięczna za wszelkie sugestie. I dziękuję za rady, które
                  otrzymałam do tej pory.
                  • wadera3 Re: Suchość w ustach - pomóżcie! 11.03.07, 23:49
                    Nie jestem "specjalistą" od suchości w ustach:)
                    ale na pewno w Twoim wieku nie ma co kombinować z niewydolnościa nerek, bo to
                    nie choroba, która się pojawia ot tak, a suchość w ustach raczej nie jest jej
                    objawem.
                    Musisz wykluczyć zaburzenia czynności ślinianek, zastanowić się, czy nie
                    przyjmujesz leków które powodują takie uczucie (a jest tych leków sporo),
                    ktoś tu juz przytomnie radził pogryzanie kapsułki z vit.A lub E, ssanie
                    plasterka cytryny to da jakąś chwilową ulgę,
                    ale faktycznie warto zastanowić się nad przyczyną.
                    Jeśli pijesz znacznie więcej niż zwykle (a ile wypijasz na dobę?) no, to możnaby
                    jeszcze o czymś pomyśleć...
                  • wadera3 Re: Suchość w ustach - pomóżcie! 11.03.07, 23:51
                    www.colgate.pl/app/Colgate/PL/OC/Information/OralHealthBasics/CommonConcerns/DryMouth/WhatisDryMouth.cvsp
                    • kania224 Re: Suchość w ustach - pomóżcie! 12.03.07, 16:00
                      Wadera, dziękuję bardzo za odpowiedź. Wypijam na pewno o wiele więcej niż
                      zwykle, i oddaję więcej bardzo rozcieńczonego moczu ( kiedyś cieżar właściwy
                      wyszedł 1,01, ale wieczorem chyba za dużo wypiłam; gdy ograniczyłam wieczorem
                      płyny, ciężar wynosił 1,025). Niestety mam problemy z utrzymaniem wagi i przez
                      ok. 2 lata nadużywałam środków przeczyszczających ( z senesem). Od paru tygodni
                      ich nie stosuję, ale suchość w ustach nie minęła; dlatego zaczęłam koszmarnie
                      się bać, że uszkodziłam sobie nerki...:( Z drugiej strony kreatynina 1,11,
                      mocznik 29... Więc już nie wiem, co myśleć.
                      Aha, piję dużo, ale trudno mi ocenić, czy wynika to z subiektywnego odczucia
                      pragnienia, czy rzeczywiście mój organizm potrzebuje tyle wody...Dużo moczu też
                      wydalam, ale większosć w ciągu dnia ( niedługo potem, jak piję).
                      • wadera3 Re: Suchość w ustach - pomóżcie! 12.03.07, 23:12
                        Jeśli pijesz i siusiasz, to raczej jest w porządku,
                        jeśli zaś nie wstajesz w nocy(często)do siusiania, to w nie jest chyba tak źle:)
                        nie wiem skąd w ogóle pomysł o uszkodzeniu nerek?
                        Myśle, że trochę cierpliwości i wszystko wróci do normy:)
      • jadwiga_r Re: Suchość w ustach - pomóżcie! 26.05.07, 17:16
        Czy zastosowałaś któryś z w/w sposobów podanych przez forumowiczów?
        • kania224 Re: Suchość w ustach - pomóżcie! 26.05.07, 17:52
          Tak,niektóre z tych sposobów pomagają, ale na bardzo krótki czas. A tu nie o to
          chodzi. Chcę wiedzieć, czy tak już zostanie, czy do końca życia będę skazana na
          stosowanie doraźnych środków? Przecież jestem jeszcze młoda, skąd u mnie takie
          zaburzenia w wydzielaniu śliny? A jeśli to zespół Sjogrena? Boję się...
    • jagoda85 Re: Suchość w ustach - pomóżcie! 13.03.07, 20:30
      Moim zdaniem powinnaś złożyć wizytę laryngologowi. Najprawdopodobniej masz
      prolemy ze śluzówką, ale to już musi stwierdzić lekarz, i podjąć stosowną
      kurację. Znam sprawę z autopsji i wiem jakie to jest przykre, ale ja mam Zespół
      Sjogrena. Mnie laryngolog zalecił ssanie witaminy A+E. Pozdrawiam i życzę
      zdrowia.
      • kania224 Re: Suchość w ustach - pomóżcie! 14.03.07, 18:46
        Dziękuję za odpowiedzi. Mam pytanie do jagody85 ( albo kogoś innego) - czy
        ssanie witaminy A +E przynosi wam ulgę na dłużej? Tzn, czy jest to kwestia paru
        minut, godzin? Czy naprawdę nie ma sposobu, by całkowicie pozbyć się problemu?
        Już teraz przeszkadza mi to bardzo w życiu, szczególnie na studiach. Aż drżę na
        myśl, że ktoś każe mi przeczytać dłuższy fragment z książki czy referat. Jestem
        w stanie przeczytać może stronę, albo i nie... A co będzie potem, w pracy,
        która będzie wymagać częstych kontaktów z ludźmi? Aż mi się odechciewa
        studiowania. Czy są np. jakieś leki zwiększające produkcję śliny?
        • wadera3 Re: Suchość w ustach - pomóżcie! 14.03.07, 20:16
          Jest tzw. sztuczna ślina, ale jesteś jakby "za młoda" na to by mieć wysuszoną
          śluzówkę, bierzesz może jakieś leki? musi być powód dla którego masz takie objawy
          • kania224 Re: Suchość w ustach - pomóżcie! 14.03.07, 20:24
            Nie biorę kompletnie żadnych leków. Jak pisałam, kiedyś niestety nadużywałam
            środków przeczyszczających ( wiadomo, zaczęło się o 1 tabletki, skończylo na
            kilkunastu, bo bez tego jelito nie chciało pracować prawidłowo). Ale kilka
            tygodni temu ( chyba z 6) na dobre rozstałam się z tymi środkami i nie zażyłam
            ani jednej tabletki ( to był Senefol). Nijak nie mogę sobie z tą suchością w
            ustach poradzić. Picie wody nieraz wręcz pogarsza sprawę, bo wypłukuje
            doszczętnie resztki śliny. Senefol zawiera glikozydy antranoidowe - czy one w
            dużych ilościach mogły uszkodzić trwale ślinianki (że o nerkach nie wspomnę)?
            ALbo długotrwałe zaburzenia elektrolitowe wskutek ich stosowania - czy mogły
            doprowadzić do nieodwracalnych uszkodzeń?
            • wadera3 Re: Suchość w ustach - pomóżcie! 14.03.07, 20:28
              nie sądzę, może to nerwowe?
              a byłaś u laryngologa czy stomatologa?
              • kania224 Re: Suchość w ustach - pomóżcie! 14.03.07, 20:34
                U laryngologa ani stomatologa nie byłam, ale pytałam o radę moją internistkę.
                Dała skierowanie na poziom glukozy, wynik 76, powiedziała , że to pewnie ze
                stresu i mam się nie przejmować. Ale ja doskonale widzę, że nie jest to
                spowodowane stresem. Nie ma najmniejszego znaczenia, czy to dzień wolny, ferie
                czy wakacje. Mogę być odprężona i wyluzowana, a niczego to nie zmienia. A trwa
                właściwie, jak się dobrze zastanowię, to chyba z rok.
                • wadera3 Re: Suchość w ustach - pomóżcie! 14.03.07, 20:40
                  no to poproś o pomoc stomatologa lub laryngologa
                  zastanawia mnie to, bo nie wygląda, że masz powód ku takiej dolegliwości
                  • kania224 Re: Suchość w ustach - pomóżcie! 14.03.07, 21:03
                    Dzięki za Twoje odpowiedzi. Do stomatologa postaram się zapisać może w tym
                    tygodniu, a do laryngologa... jeśli dostanę skierowanie. Pozdrawiam serdecznie
                    i jeszcze raz dziękuję za pomoc

• wadera3 Re: Suchość w ustach - pomóżcie! 14.03.07, 21:28
                      :)
              • daro965 Re: Suchość w ustach - pomóżcie! 11.05.07, 22:28
                I dodam jeszcze ,nie słuchaj tych bredni o dentystach ,laryngologach,nigdzie
                nie chodż,nie marnuj czasu,zdrowia ,tylko zrób badania.
          • jagoda85 Re: Suchość w ustach - pomóżcie! 26.05.07, 22:07
            Ciekawostka, co to jest ta sztuczna ślina, gdzie ja można dostać, czy bez
            recepty. Bardzo mnie to interesuje, bo mnie czasami tak zasycha w ustach, że
            nie mogę oddychać. Nie mówiąc już o wtórnej próchnicy, z którą zaciekle walczę.
        • daro965 Re: Suchość w ustach - pomóżcie! 11.05.07, 22:24
          Biegnę z pomocą.Tarczyca,tarczyca,konkretnie powodem suchości jest
          brak wit.b12.Zrób sobie badanie krwi,nawet dolna granica normy musi
          być uzupełniona-zastrzykami,nie tabletkami.Zobaczysz jak szybko ci przejdzie.
          Profilaktycznie nie myj zębów pastą miętową ,bo nasila suchośc w jamie ustnej.
          Jestem na forum hashimoto,odezwij się po kuracji.
          • kania224 Re: Suchość w ustach - pomóżcie! 11.05.07, 22:43
            Ale w jaki sposób suchość w ustach wiąże się z tarczycą? a problemy z tarczycą z
            niedoborem wit. B12? I świadczy raczej o niedoczynności czy nadczynności?
            Mógłbyś wyjaśnić?

A badanie krwi na zawartość B12 można zrobić w laboratorium? Ile kosztuje?
            • kania224 Re: Suchość w ustach - pomóżcie! 25.05.07, 18:06
              Boże... mam ochotę się zabić. Nie wytrzymam tego dłużej! Czytam różne fora,
              artykuły i coraz bardziej się boję, że to zespół Sjogrena... W dodatku lekarz
              dzisiaj nie potwierdził go, ale też nie zaprzeczył... Pocieszył, że nie mam czym
              się przejmować, bo "da się z tym żyć"... A ja wiem, że nie da. Czy ktoś miał
              zdiagnozowany ten zespół na podstawie tylko suchości w ustach i ewentualnie
              suchej skóry? ( choć np. włosy mi się przetłuszczają). Czy jest możliwe
              zastosowanie jakichś leków zwiększających wydzielanie śliny ( np. pilokarpiny,
              czy ona nie wpływa też na obniżenie ciśnienia i czynności serca?)? Czy jakieś
              badania z krwi ( poza przeciwciałami przeciwjądrowymi) mogą coś wyjaśnić? ( RF,
              CRP)? Co ja mam zrobić? Ostatnio chodzę i płaczę.
              • jagoda85 Re: Suchość w ustach - pomóżcie! 26.05.07, 22:23
                Zespół Sjogrena można stwierdzić na podstawie badania krwi na przeciwciała.
                Musisz dostać skierownie na takie badanie. Mnie skierowano do Instytutu
                Immunologi i tam mi zrobiono to badanie. Niestety wynik potwierdził Zespół
                Sjogrena. Nie płacz, tylko idź i zrób te badania. Przynajmniej będziesz
                wiedzieć, co ci faktycznie dolega. Jak chesz się dowiedzieć co to jest Zespół
                Sjogrena to zajrzyj tutaj www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=755
                Dowiesz się dużo rzeczy, naprawdę polecam.
          • jagoda85 Re: Suchość w ustach - pomóżcie! 26.05.07, 22:13
            Jeśli chodzi o pastę do zębów, to faktycznie wysusza śluzówkę. Trzeba używać
            past, które się nie pienią, one tak nie wysuszają, tak przynajmniej mówi moja
            stomatolog, bo wie, że ja mam z tym problem. Ważne jest również, żeby nie
            płukać jamy ustnej płynami, które zawierają alkohol, bo alkohol też wysusza.
        • jagoda85 Re: Suchość w ustach - pomóżcie! 26.05.07, 22:05
          Niestety przynosi to ulgę na chwilę. Ja nie rozstaję się z wodą mineralną.
          Gdziekolwiek idę zabieram ją ze sobą i popijam małymi łyczkami, bo wypicie
          większej ilości wody na raz nic nie daje, poza tym, że biega sie do ubikacji.
    • gosiaokruszek Re: Suchość w ustach - pomóżcie! 27.05.07, 09:24
      Witaj,mam również podobne objawy do twoich,od lat męczę się z tą suchością w
      gardle...i niestety mam taka budowę śluzówki(tak stwierdił laryngolog),nie ma
      na to żadnych lekarstw ,jednak można sobie ulżyć poprzez:picie dużych ilości
      wody niegaz,niespożywanie potraw ostrych,gorących...spożywanie
      wit.A,E...nawilżanie powietrza...
      • kania224 Re: Suchość w ustach - pomóżcie! 02.06.07, 20:43
        A czy ktoś się orientuje, jakie ogólnoustrojowe zaburzenia mogłyby powodować
        takie objawy? Prócz cukrzycy. Czy zaburzenia równowagi kwasowo - zasadowej, albo
        elektrolitowej, moglyby mieć wplyw?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka