Dodaj do ulubionych

Pajaczki i żyły

16.03.07, 19:09

Proszę forumowiczów o rady. Mam bardzo "wrażliwe" ciało, wystarczy, że ktoś
mnie mocniej dotknie albo uderzę się o coś i już mam siniaki. Ostatnio na
nogach pojawiły mi się tzw. pajączki, niebieskie żyłki, zwłaszcza na udach i
z tyłu nóg ,w zagięciach kolan. Czy można sie tego w jakiś sposób pozbyć?
Zbliża się lato...
Obserwuj wątek
    • to_jaaa Re: Pajaczki i żyły 16.03.07, 19:11
      wrażliwe ciało? lato?
      raczej - co lekarz na twoje naczynia krwionośne?
    • marzeka1 Re: Pajaczki i żyły 16.03.07, 19:33
      Może masz skłonność do żylaków (patrz: mama, babcia), a np. bierzesz tabsy? To może nasilać te objawy. Na pewno powinnaś iść do lekarza, lato itp. to najmniejszy problem.
    • bardu Re: Pajaczki i żyły 18.03.07, 18:47
      > tzw. pajączki, niebieskie żyłki, zwłaszcza na udach i
      > z tyłu nóg ,w zagięciach kolan. Czy można sie tego w jakiś sposób pozbyć?
      Można popękane naczynka usunąć - albo laserem (jeśli są drobne) albo metodą
      skleroterapii. Jest też metoda wyrywania (chirurg), ale to chyb dość drastyczna
      metoda i wiem od koleżanki, która tej metody spróbowała, że nie działa (tzn.
      obok natychmiast pękły jej następne). Zresztą przy każdym zabiegu niezależnie od
      metody uprzedzają, że następne naczynka mogą dalej pękać. Podobno rutinoscorbin
      pomaga, ale mnie nie pomógł. Nie wolno zakładać nogi na nogę, nosić bardzo
      obcisłych spodni, podkolanówek, podobno nawet jazda na rowerze sprzyja pękaniu
      naczynek. Niektórzy twierdzą, że jak ktoś ma do tego skłonności to nic nie pomoże.
      • donda1 Re: Pajaczki i żyły 18.03.07, 20:30

Toby się zgadzało. Często zakładam nogę na nogę. Moja mama też miała takie
        żyłki na nogach, ale ja zauważyłam ostatnio nawet pod biustem, choć jestem
        szczupłą osobą.Myślałam, że są może jakieś maści (z kasztanowca?), które by
        hamowały pojawianie się tych żyłek. Jestem osobą dość zapracowaną i nie byłam u
        lekarza, ale chyba będę musiała się wybrać. O rutinoscorbinie też słyszałam,
        podobno uszczelnia naczyńka krwionośne,
        • izolda01 Re: Pajaczki i żyły 24.03.07, 17:23
          do kupienia w aptece Venotrex, może pomóc
    • ethela Re: Pajaczki i żyły 24.03.07, 17:24
      Najpierw idż do lekarza.Jestem kosmetyczką i mogę Ci poradzic ze swojej
      strony:1.łykaj vit.C i np.Rutinoscorbin.2.Pij skrzyp polny(lub łykaj tabletki
      ze skrzypu-do kupienia w aptece).3.Unikaj wysokich temperatur(kąpiele.nie
      opalaj się-to zabójcze przy tym problemie).4.Naczynka na nogach można pozamykac
      laserem.5.Po wizycie u lekarza odwiedż kosmetycZkę,obejrzy Cię,i doradzi,co
      można zrobic w Twoim przypadku.Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka