Dodaj do ulubionych

WZW B pilne

22.03.07, 10:40
Mam WZW B prosze o opinie osoby, które tez to mają,albo te które coś wiedzą
na ten temat, co z leczeniem i wogle co mi grozi, mam 31 lat wiec prosze
szczerze. Jakoś tak źle sie czuje, szybko sie mecze, czy to ma jakiś zwiazek
z tym WZW proszę o wszelki szczegóły. A może jset ktoś kto został z tego
wyleczony? Jestem załamana, mam dwoje dzieci, na szczęście podczas porodu ich
nie zaraziłam.Prosze o odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • green_land Re: WZW B pilne 22.03.07, 11:29
      www.prometeusze.pl/
      Zajrzyj tam. W Gazecie też jest- jak się nie mylę - forum o WZW.Sprawdzę w domu
      i wyślę link.

Pozdrawiam serdecznie
    • maretta111 Re: WZW B pilne 26.03.07, 10:24
      podnoszę wątek
      • green_land Re: WZW B pilne 26.03.07, 15:48
        >Polskie Serwisy Internetowe o WZW C i B :
        www.prometeusze.pl oraz
        www.wzw.pl
      • green_land Re: WZW B pilne 26.03.07, 15:50
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=690
        To wprawdzie o wzw c, ale warto zapytac, bo sporo wiedzą.
        • gosia_1985 Re: WZW B pilne 26.03.07, 18:21
          Szczerze w spółczuje.
          Niestety nie da sie tej choroby wyleczyć, ważne jest przyjmowanie leków oraz
          profilaktyka. Dieta wątrobowa. Absolutnie nie wolno pić alkoholu nawet te
          najmniejsze dawki mogą być dla Ciebie szkodliwe. Unikaj nawet leków
          zawierających alkohol (syropy), a nawet czekoladek z alkoholem.
          Zdrowy tryb życia przedłuży Twoje życie.
          Zapalenie wątroby prowadzi do marskości wątroby a w rezultacie tego może dojść
          do raka tego narządku. Dlaczego nie zaszczepiłaś się przed zajściem w ciążę?
          Podejżewam że zostałaś zarażona w szpitalu prawdopodobnie podczas porodu, o ile
          nie miałaś wcześniej robionego jakiegoś zabiegu. Mogłaś się zarazić równiez u
          kosmetyczki, ale to mniej prawdopodobne. Tak czy owak wątpie aby doszło do
          zakazenia dzieci. Większość dzieci matek chorych na WZWB czy WZWC rodzi zdrowe
          dzieci. U nas było tak że to tata był chory, a dzieci zdrowe i matka tez zdrowa
          mimo że uprawiali seks bez zabezpieczenia. Ciężko się zarazcić przez kontakty
          seksualne, ale nie jest to wykluczone. Najłatwiej poprzez krew.
          Co do Twoich dzieci- zrób im badania będzie spokój. Za jakiś czas możesz je
          powtórzyć, aby mieć 100% pewności. Badanie nie jest takie drogie, waha się w
          granicy 15-20 zł. Pilnuj się i nie poddawaj, przed Tobą z pewnościa jeszcze
          wiele lat życia. Od momentu zakażenia żyje się przeciętnie ok 20 lat.
          • jeanne72 Re: WZW B pilne 26.03.07, 18:40

"Ciężko się zarazić przez kontakty seksualne, ale nie jest to wykluczone. "

Niestety jest to bardzo łatwe. Do zakażenia wystarczy bardzo niewielka ilość
            materiału - o wiele mniej, niż w przypadku zakażenia HIV.
            Konieczna jest lekkostrawna dieta - zero smażonych i tłustych potraw, zero
            alkoholu.
            Jeśli chodzi o rokowanie - nie jest dobre, ale nie można tak tego uogólniać.
            Każdy przypadek jest inny i pewnie nawet lekarzowi trudno będzie przewidzieć,
            jak potoczą się losy chorej.
            • gosia_1985 Re: WZW B pilne 26.03.07, 19:38
              > Niestety jest to bardzo łatwe. Do zakażenia wystarczy bardzo niewielka ilość
              > materiału - o wiele mniej, niż w przypadku zakażenia HIV.

Kłóciłabym się. Wiem, bo miałam żywy przykład. Moja mama i mój tata. Mój tata
              miał WZWC który jest ponoć bardziej "zjadliwy" niż WZWB.

> Konieczna jest lekkostrawna dieta

Dieta wątrobowa
              • jeanne72 Re: WZW B pilne 26.03.07, 19:56
                Można mieć przetoczoną krew od chorego i się nie zarazić. Można też zarazić się
                podczas jednorazowego kontaktu płciowego. Jeśli ktoś uważa, że urodził się pod
                Szczęśliwą Gwiazdą - może się nie zabezpieczać

Twój Tata równie dobrze mógłby być zarażony wirusem HIV i nie zarazić mamy. Co
                nie oznacza, że na tej podstawie formułuje się tezę - wirusem HIV nie mozna
                zarazić sie drogą płciową.
                • gosia_1985 Re: WZW B pilne 27.03.07, 00:01
                  > nie oznacza, że na tej podstawie formułuje się tezę - wirusem HIV nie mozna
                  > zarazić sie drogą płciową

Nie napisałam nie nie da się zarazić, ajedynie to ze zarazić się nie jest tak
                  łatwo, ale nie wykluczam tego. Dziwne jest to ze współżyli przez jakieś 20 lat
                  i moja mama nigdy się nie zaraziła.
          • tondrat Re: WZW B pilne 28.03.07, 12:57
            Od momentu zakażenia żyje się przeciętnie ok 20 lat.

To nie prawda. Każdy przypadek jest inny. Ja mam zapalenie wątroby typu B od 3
            roku życia(obecnie24 lata) a jakieś 3 lata temu znaleźli jeszcze wirusa C, a
            jakby tego było mało to po 20 latach nawrót białaczki. Ale dostałem dobra
            wiadomość z kliniki chorób zakaźnych we Wrocławiu. Moje leczenie będzie
            refundowane (najprawdopodobniej Interferon) bądź Zeffix. Jeszcze dokładnie nie
            wiem.
            Z mojej strony ci życzę wszystkiego dobrego i nie poddawaj sie. Życie jest piękne :)
            Konrad
            • gosia_1985 Re: WZW B pilne 28.03.07, 13:52
              oj teraz każdy będzie wyciągał każde zdanie które napisałam. A mój tata żył z
              wirusem znacznie krócej niż 20 lat i co?

Ja napisałam tylko to co mówią statystyki, oraz to co nam ordynatorka
              powiedziała w szpitalu specjalistycznym.
          • migg.migg Re: WZW B pilne 29.03.07, 23:26
            można się wyleczyć samoistnie, pozbywając się całkowicie wirusa, tylko część
            zakażeń przechodzi w fazę przewlekłą.
            należy stosować dietę, czasem - przy ostrym przebiegu - podają interferon, nie
            wiem, co jeszcze
    • konto998 Re: WZW B pilne 28.03.07, 15:24
      Witaj.
      Chciałbym na wstępie powiedzieć, żebyś się nie martwiła zbytnio. Nie napisałaś
      nic o swoich wynikach. Zapewne masz HBS+, ale co z reszta wyników? Chodzi mi o
      wynik HBE, tranzaminazy, bilirubina. To tylko część badań na podstawie, których
      można określić stan twojej wątroby. Najlepszym badaniem jest oczywiście biopsja,
      ale tą może tylko zlecić twój lekarz.

Nie wiadomo też od jak dawna jesteś chora. Może jesteś nosicielem i masz tylko
      HBS+, a z tym można żyć. Gorzej jak sie ma przewlekłe zapalenie wątroby. Wirus
      wywołuje stan zapalny w wątrobie i ją uszkadza. Nieleczone rzeczywiście się źle
      kończy. Ale obecnie jest już kilka leków, którymi można wyleczyć WZWB.
      Najważniejsze, żeby doprowadzić do sytuacji, w której HBE staje się ujemne.
      Wirus się nie namnaża i nie niszczy twojej wątroby. Choć od kilku lat uważa się,
      że HBE- nie oznacza do końca ze jest się zdrowym. Dzis robią czulsze badania i
      mogą jeszcze dokładniej sprawdzić na ile aktywny jest wirus. Badanie kosztuje
      coś 300 zł. Ale to powinien zlecić twój lekarz. Wszystko zależy od tego jakie
      masz wyniki obecnie.

Pozdrawiam i życzę zdrowia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka