Dodaj do ulubionych

Szczelające kolano !!

28.03.07, 15:57
Witam wszystkich .
Zauważylem od wczoraj że wchodząc po schodach stawiając prawą stopę na
schodku , lewą dostawiając na schód następnie prawą prostując dzieje się coś
niepokojącego mianowicie w tym momencie slychać w kolanie takie delikatne
kliknięcie ale dające się uslyszeć. I tak po każym schodzie jak prostuje to
kolano wydaje taki klik. Boleć nie boli ale czuje że to prawe kolano to takie
jakby inne . Odczuwam jakiś taki dyskomfort że cosik jest nie w porządku. Ale
nic odczuwalnego nie ma ,tylko te szczelanie przy wchodzeniu i prostowaniu
kolana tylko i tylko po schodach.
Co to może być ratujcie , od paru dni nie bigam , staralem się biegać
codziennie tak okolo 5km. Jestem trochę tą sytuacją podlamany ponieważ nie
wiem co robić i jak się sytuacja może rozwinąć. wole już dzialać a niżeli
moglo by zacząć boleć . Ogólny lekarz nie wiem co mi powie a do ortopedy
trzeba czekać pól roku. Prywatnego dobrego na śląsku i w okolicach nie znam.
Może mi coś poradzicie co mam robić , gdzie się udać.
Psia kość i jeszcze ta pogoda , jest cudownie a u mnie szczelające kolano.
Za wszystkie porady serdeczne dzięki.
Obserwuj wątek
    • arp007 Re: Szczelające kolano !! 28.03.07, 17:27

wizyta u dobrego ortopedy wskazana.
      jesli zastanawiasz sie nad prywatnym i dodatkowo na slasku, to sugeruje rozwazyc
      sport klinike w zorach.

pozdrawiam.
    • serbiust Re: Szczelające kolano !! 28.03.07, 17:42
      Dzięki za odpowiedź .Czy może znasz numer telefonu lub adres tej kliniki.
      Pozdrawiam.
      • arp007 Re: Szczelające kolano !! 29.03.07, 11:55
        wpisz w przegladarke.
        powinno cos wyskoczyc.

pozdrawiam,
    • repair Re: Szczelające kolano !! 28.03.07, 21:49
      Litości. "Strzelanie" jest czymś normalnym jeśli nagle zaczyna się jakąś
      aktywność fizyczną i z nią nieco przesadza. Organizm nie nadąża z adaptacją do
      nowych obciążeń. Przede wszystkim należy zmniejszyć obciążenie, zadbać o
      rozgrzewkę oraz pamiętać o "schładzaniu" z włączeniem stretchingu.
      Ortopeda może zalecić jeszcze jakiś suplement z glukozaminą, ale...
      • marcysia1991 Re: Szczelające kolano !! 29.03.07, 20:17
        kochani slyszalam ze tak samo jak ze strzelajacym biodrem, moze dziac sie ze strzelajacym kolanem. Ja na strzelajace a dokladniej "trzaskajace biodro" bede miala latem operacje. Tak wiec polecam dobrego ortopede!!
        • jeanne72 Re: Strzelające kolano !! 29.03.07, 20:24
          Prawdę mówiąc, nie sądzę, by na tym etapie ortopeda zalecił ci coś więcej ponad
          odpoczynek i unikanie wszelkiego wysiłku fizycznego. Może spróbuj ( najlepiej po
          konsultacji z lekarzem) nosić stabilizator unieruchamiający staw kolanowy przez
          jakiś czas.
          • kropa14 Re: Strzelające kolano !! 29.03.07, 20:44
            Stabilizator to raczej nie bo bardzo mięsnie by osłabły, wiec lepiej opaske
            elastyczna, ja nosiłam jakiś czas a teraz czeka mnei zabieg ale u mnie takie
            strzelanie to niestety sport i bardzo duzo kontuzji ale tez radze iść do
            ortopedy by upewnić sie ze wszystko gra. Kolano czasem strzela tak poprostu i,
            wtedy nei trzeba sie martwić, ale jak Ciebie to niepokoi to idź do
            lekarza.....Pozdrawiam
            • jeanne72 Re: Strzelające kolano !! 29.03.07, 21:14
              Właśnie o opasce elastycznej myślałam :)
              • kropa14 Re: Strzelające kolano !! 29.03.07, 21:18
                :):):) hehehe czasem sie myli:):) ja juz nie chodze w opasce bo mnie uciskała
                za bardzo, teraz tylko czekam do zabiegu i mam nadzieje ze bedzie wszystko ok
                bo chce jak najszybciej wrócić do sportu:):)
    • maaalka Re: Szczelające kolano !! 03.04.07, 16:15
      Kolano mi strzela od kiedy pamiętam przez jakiś okres w moim życiu przesttało
      ale od jakiegoś pół roku znów mi strzela. Czasem jak siedzę na lekcji to czuje
      dyskomfort i muszę wyprostować nogę i najczęściej jest tak że gdy już jest
      prawie wyprotowana czuję taki opór przy tym trochę bólu no i jak juz wyprostuje
      to słychac dość głośne strzyknięcie. Kolano strzela mi głównie na siedząco i
      leżąco. I nie sądze żeby to było spowodowane jakimś wysiłkiem fizycznym bo jak
      już wcześniej pisałam mam to od bardzo dawna. I do tej pory nie wiem co to jest.
      • kropa14 strzelajace kolano!! 03.04.07, 16:48
        Pewnie to nic takiego,ale jak sie martwisz lub strawia ci to duzy dyskomfort,
        to idź do lekarza najlepiej ortopedy, wiesz bo kolana strzelaja czasem bez
        powodu......jeśli nie mialaś zadnych wiekszych kontuzji to znaczy ze pewnei nic
        ci nie ejst, ale upewnij sie, wiec wizyta u lekarza, chodź z drugiwj strony
        mozesz troche poćwiczyc nóżke moze sie poprawi....Pozdrawiam
        • maaalka Re: strzelajace kolano!! 03.04.07, 17:25
          nie sądze żyby mi ćwiczenia coś pomogły. a przeszkadzać to mi nieprzeszkadza
          mam nawet pewien sentyment do tego strzykania. Tata zawsze jakbyłam mała mówił
          mi że to dlatego że nie jem tłustych rzeczy :-) i nasiłę mi wciskali. jak się
          można domysleć to i tak nic nie daję.
          • jeanne72 Re: strzelajace kolano!! 03.04.07, 17:29
            jeżeli tak było od zawsze, to pewnie po prostu taką masz budowę stawów;
            niektórzy ludzie tak mają i "taka ich uroda".
            • kropa14 :) 03.04.07, 19:47
              Pewnei wlaśnei taka masz nature:) bo jak mi strzela kolano to znaczy ze jzu sie
              cos dzieje:) tyle tylko ze mnie czeka zabieg:) a to inna sprawa:):)...Pozdrawiam
    • alicja-z-krainy-oz Re: Szczelające kolano !! 04.04.07, 13:53
      krepitacje (trzeszczenia ) o których piszesz mogą być objawem niewydolności
      kolana,zwłaszcza,gdy towarzyszy temu ból.
      Zwykle jest tak,że trzeszczenia pojawiają się gdy spada ilść mazi stawowej w
      stawie,czego efektem może być zniszczenie chrząstki stawowej (czytaj--->
      zniszczenie stawu ).Stąd juz tylko o krok od operacyjnej wymiany kolana.

Dlatego nie bagatelizuj swoich dolegliwości; faktycznie na tym etapie ortopeda
      wiele nie zdziała,chyba ze na zdjęciu RTG/USG wyjdą jakieś poważne defekty,bo
      wtedy to jakieś ewentualne zastrzyki dostawowe lub innego roddzaju leczenie.

Moja rada: sporty oszczędzające kolano (b.dobrze wpływa pływanie),jazda na
      rowerze (ale nie pod górkę-bo jest to mega obciążenie dla stawu kolanowego!).
      pozdrawiam
    • kropa14 No i teraz ja mam problem!!! 06.04.07, 19:06
      Witam niedawno ja odpisywałam na ten post a teraz ja jestem w kropce, niedawno
      robiłam badania kolejne z kolei i w sumei nie wiem co mam uszkodzonw nie łapie
      tego.... moze ktoś troche bardziej sie w tym wszystkim łapie a wiec mój wynik"
      Błona maziowa z cechami powiekszenia w czesci środkowo-przysrodkowej zachyłka
      górnego." "Łąkotka przyśrodkowa w czesci przedniej wypchnieta i modelujaca
      więzadło poboczne piszczelowe z widocznym w badaniu dynamicznym poziomym
      uszkodzeniem w czesci tylnej bez zmian." "Wyższe ustawienei rzepki z cechami
      niewielkiej lateralizacji.Cechy powiekszenia ciała Hoffy..... i nie wiem o co
      tu chodzi i dokladnei o mam chore;/;/;/ poprzednei wyniki byly jaśniej
      wyjaśnione......Dzieki z góry za pomoc w odszyfrowaniu...tego czegoś:):P
      Pozdrawiam.
    • dystrybutor5 Re: Szczelające kolano !! 10.04.07, 12:47
      Miałem to samo, później okazało się, że drugie kolano też strzyka, łokcie,
      ramiona przy każdym, najmniejszym ruchu. Przez jakiś okres strzelały wszystkie
      stawy-wielki dyskomfort podczas spania i nici ze skradania się:) Potem z tego
      wyrosłem, okazało się, że miało to związek z okresem dojrzewania. Może tak samo
      jest w Twoim przypadku? Pozdrawiam
      • kropa14 Re: Szczelające kolano !! 10.04.07, 13:04
        U mnie to raczej nei jest okres dojżewana a chciała bym bardzo:( niestety u
        mnie to raczej liczne kontuzje:( no ale cuż dowiem sie jak juz bede szła na
        ten...... zabieg:) dzieki Pozdrawiam wszystkich'
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka