szarlota1 25.04.06, 23:10 Czy któraś z Was brała sterydy (Medrol lub Encorton) na podleczenie Hashimoto przy niepłodności? Jakie były efekty ewentualnie skutki uboczne stosowania tych leków? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kociaczek22 Re: Sterydy 26.04.06, 07:45 Ja przujmuje encorton 2 miesiące po 1,5 tabletki U mnie jest to niestety tycie, a może raczej puchnięcie. Z tego co wyczytałam to opinie na temat tego leku nie sa pochlebne. I w żadnym wypadku nie możesz zapomnieć przyjąć tabletki, ani wałtownie odtawić. Wtedy to dopiero sie dzieje. Mnie mąż spytał, co mi się stałoTak strasznie spuchłam na twarzy. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
rafulka Re: Sterydy 26.04.06, 07:55 Encorton 1,5 tab. dziennie - bez zmian na ciele i umyśle Odpowiedz Link Zgłoś
to-ja-007 Re: Sterydy 26.04.06, 10:12 Sterydow nie bierze sie na "podleczenie" Hashimoto. W ogole Hashimoto nie musi w niczymkolwiek przeszkadzac - na forum o Hashimoto wiekszosc kobiet nie miala problmeow z zajsciem i donoszeniem ciazy. Jesli sa problemy z nieplodnoscia (i wszystkie inne nieimmunologiczne przyczyny zostaly wykluczone) to nalezy sprawdzic inne przeciwciala i odpowiednio dobierac leczenie. Bo czasami nie wystarczaja sterydy ..... zalezy z czym sa problemy: z zaplodnien, implantacja, czy obumarciem ciazy ..... U mnie np. oprocz przeciwcial tarczywych sa przeciwciala antykardiolipidowe. Dlatego dopoki nie zaszlam w ciaze bralam w drugiej fazie cyklu steryd (5mg) i acard (75 mg aspiryny). Od pozytywnego testu acard bez zmiany, steryd w dawce 10mg i robie zastrzyki z heparyny. Czasami wystarczy sam acard i steryd - oczywiscie im mniej lekow tym lepiej Skutki dlugotrwalego stosowania sterydu to osteroporoza. Dlatego nalezy brac profilaktycznie wapno. W malych dawkach sterydy (a glownie takie sa stosowane w ciazy) nie maja praktycznie widocznych skutkow ubocznych - nie tyje sie, nie ma zatrzymania wody w organizmie czy depresji po odstawieniu .... Jedyne co u siebie zauwazylam - to ze szybciej robily mi sie siniaki. pozdrawiam ula Odpowiedz Link Zgłoś
maja744 Re: Sterydy 26.04.06, 21:13 ja biore Medrol (drugi cykl), 1/2 tabl (8mg) do owulacji, po owulacji cala tabletke. Mam p/c tarczycowe i p/jadrowe. Ginka powiedziala mi, ze taka dawka jest nieszkodliwa, ma jedynie za zadanie troszke wygluszyc uklad immuno. bez skutkow ubocznych, tzn na razie nie tyje. 14cykl staran. Odpowiedz Link Zgłoś
szarlota1 Re: Sterydy 26.04.06, 21:50 Dziękuję wszystkim za informacje. Ja obecnie biorę Medrol (8 mg) na przeciwciała tarczycowe. Innych przeciwciał na razie nie wykryto(ale problem z zaciążeniem). Immunolog zalecił mi jednak zmianę leku na Encorton, bo podobno nie przenika przez łożysko. Przerażające są jednak te potencjalne skutki uboczne. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaaa85 Re: Sterydy 26.04.06, 21:50 Ja biore encorton.1,5 tabletki dziennie.I niestety zapomnialam wziac tabletke 1 raz i dostalam strasznej wysypki na twarzy i na plecach i dodatkowo spuchla mi twarz (( Odpowiedz Link Zgłoś
astra161 Re: Sterydy 26.04.06, 22:44 Witam,juz kiedyś był poruszany temat sterydów,ja przyjmuję sterydy od 6 lat,i rzeczywiście przy dużych dawkach 16mg i wiecej,puchnie się na twarzy (obrzęki),oraz jest skłonnośc do tycia,ale bez przesady ja nie przytyłam ani kilograma,ale trzeba uwazac co się je,no i ograniczyć sól,przy krótkotrwałej kuracji nic wam nie bedzie,głowa do góry,nie straszcie sie nawzajem,jak trzeba brać leki to sie je przyjmuje i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
astra161 Re: Sterydy 26.04.06, 22:47 Acha no i błagam kasiu,nie mogłaś spuchnąć od nie wzięcia jednorazowo tabletki,mnie czasami zdarza sie zapomnieć i nic się nie dzieje.Nie wolno odstawiać od razu sterydów robi się to bardzo powoli,ale nie ma tragedii przy jednorazowej sytuacji,jeszcze raz apeluję nie straszcie się! Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaaa85 Re: Sterydy 26.04.06, 23:11 Astra wyobraz sobie ze twarz mi spuchla juz w 2 dniu przyjmowania leku!!!Kiedy zapomnialam wziac tabletke to dostalam wysypke.Rozmawialam z lekarzem na ten temat i powiedzial ze jak najbardziej to skutki uboczne.Kazdy organizm reaguje inaczej.Ciesz sie ze Twoj tak nie zareagowal jak moj!!! Odpowiedz Link Zgłoś
astra161 Re: Sterydy 26.04.06, 23:32 No cóż nie mam zamiaru sie spierać,sterydy są lekiem który ma dużo skutków ubocznych,jednak krótkotrwałe przyjmowanie sterydów,to nie jest dramat,i będę się trzymac mojej wersji,a cieszyć sie nie mam z czego przyjmuję sterydy poniewaz choruję na powazną chorobę,i prawdopodobnie jestem skazana na sterydy do końca życia.Jeżeli lekarz zalecił wam przyjmować sterydy,to widocznie tak trzeba.Powodzenia!acha wczasie ciąży też byłam na sterydach(16 mg)przytyłam przez całą ciąże 11kg. Odpowiedz Link Zgłoś
elfik31 Re: Sterydy 27.04.06, 09:48 a ja Was zaskoczę. biorę po 2 tabletki encortonu dziennie i CHUDNĘ!!! To nie pierwsza moja przygoda z tym lekiem, bo brałam go pare lat temu i tak samo wtedy reagowałam - chudnięciem. Biorę encorton bez przerwy od 14 tygodni. Odpowiedz Link Zgłoś
to-ja-007 Re: Sterydy 27.04.06, 11:31 Biore sterydy juz 4 miesiaace i nie tyje. Pierwsze 2 miesiace bralam po 2 tyg. potem przerwa i nie mialam zadnych problemow z odstawieniem - przy malych dawkach nie ma tego problemu (5mg). Od 2 mies. jestem w ciazy wiec biore je nonstop (na razie 10mg) i dalej nie tyje. Tez sie naczytalam jakie to sterydy sa okropne i sie balam skutkow ubocznych bo zle raguje na wiekszosc lekow i zwykle jesli w ulotce sa wypisane "mozliwe" skutki uboczne, nawet takie wystepujace rzadko - ja je mam. Ale przy malych dawkach naprawde nie ma sie czego bac. Tez mi sie zdarzylo raz nie wziac bo juz bedac w ciazy znalazlam sie w szpitalu i chcieli mi operacje robic wiec bylam pod kroplowka - ale nie mialam zadnego problemu z taka jednodniowa przerwa. Dlatego nie ma co sie bac na zapas. Odpowiedz Link Zgłoś
akinom74 Re: Sterydy 27.04.06, 16:02 Na co jest Encorton w leczeniu niepłodności? Ja biorę Encorton, Acard i Bromergon. Te dwa pozostale to wiem na co są, ale stryd nie mam pojęcia? Wyjaśnicie? Odpowiedz Link Zgłoś
to-ja-007 Re: Sterydy 27.04.06, 16:34 Zalezy jak sie bierze - zwykle sterydy sa na przeciwciala, ale czasami podaje sie je na poprawienie implantacji zarodka nawet jak ktos nie ma przeciwcial (invitro, inseminacja). Odpowiedz Link Zgłoś
roza114 Re: Sterydy 27.04.06, 16:44 Witam!!! Ja brałam sterydy jak miałam 12 lat (teraz 26 lat) bo byłam chora tzn miałam ciężkie powikłania pogrypowe!!!no i właśnie obawiam się że dlatego mogę mieć problemy z zajściem w ciąże- staramy się 7 miesiąc.Wiem że sterydy upośledzają jajniki, działają niekorzystnie na przysadkę mózgową i nadnercza!!!a potwierdzeniem mogą być moje problemy z tarczycą-niedoczynność!!!! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
to-ja-007 Re: Sterydy 27.04.06, 18:44 Roza a jaka bralas dawke ? i jak dlugo bralas sterydy? Odpowiedz Link Zgłoś
donata72 Re: Sterydy 27.04.06, 19:40 ja bralam acare i encorton jeszce na miesiac przed transferem i tak do 16 tc zadnych skodkow ubocznych Odpowiedz Link Zgłoś