Dodaj do ulubionych

bole ni to zab ni szczeka

17.05.03, 23:36
od 3 lat mam jakies dziwne bole w obrebie zebów szczeki i oka! własciwie to
łapie mnie to raz w miasiacu czasami czesciej ale po 2-3 godzinach i kilku
tabletkach pbolowych przwechodzi! bol jest straszny bo peka mi pol glowy oko
łzawi z nosa cieknie!! zeby mam zdrowe bo stale je kontroluje jedynie co to
8semki mi nie wyrosly ale stomatolog mowi ze to nie one!! jakas porada? moze
ktos mial podobne bóle?
Obserwuj wątek
    • Gość: dentystka Re: bole ni to zab ni szczeka IP: *.blfs.cable.ntl.com 17.05.03, 23:56
      Pytanie:czy bol wystepuje zawsze po jednej stronie?Czy roznie, raz po prawej,
      raz po lewej? Czy boli w ciagu dnia, czy w nocy tez?Ze wstepnego opisu
      wnioskje, ze to moze byc neuralgia. Niestety, w wiekszosci przypadkow tak
      zwanej neuralgii prawdziwej nie mozna ustalic przyczyny, wiec leczenie jest
      tylko objawowe (leki p/padaczkowe, blokady,czyli podawanie preparatow
      znieczulajacych w kolice odpowiedniego nerwu, czasem zabiegi
      neurochirurgiczne). Zglosic sie mozesz albo do chirurga szczekowo-twarzowego,
      albo do neurologa, albo do neurochirurga. Takie dolegliwosi moga tez
      wystepowac po przechorowaniu polpasca, ale trudno byloby przeoczyc polpasiec w
      obrebie twarzy. W przypadku neuralgii leki przeciwbolowe z reguly sa
      nieskuteczne. Zastanawiaja mnie jednak zatrzymane osemki: nie wiem, w jakim sa
      polozeniu, ale nie jest wykluczone, ze one tez maja swoje na sumieniu.
    • Gość: dentystka PS IP: *.blfs.cable.ntl.com 17.05.03, 23:57
      A jak sie maja Twoje zatoki szczekowe? Proponuje tez konsultacje
      laryngologiczna.
      • Gość: jarek441 Re: PS IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 18.05.03, 00:09
        kolezanka namawia mnie na "pantograf" zeby zobaczyc co z tymi osemkami i
        szczeka jest! a co do bolu to zazwyczaj pojawia sie jak jest mi za cieplo,
        zwykle po lewej stronie ale bardzo cienki bol pojawia sie raz na bardzo dlugi
        okres czasu i po prawej!
        • Gość: jarek4 Re: PS IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 18.05.03, 00:12
          a ten polpacsiec to jakby mi sie na twarzy objawil?? moze cos przeoczyłem? i
          mam na koncie chorobe której nie zauwazylem?
        • Gość: dentystka Re: PS IP: *.blfs.cable.ntl.com 18.05.03, 00:23
          Polpasiec jest wywolywany przez wirusa ospy wietrznej (u osob doroslych, ktore
          ospe wietrzna przechorowaly). Pojawiaja sie na skorze wykwity takie, jak w
          ospie witrznej, wzdluz przebiegu galezi nerwu, nie przekraczajac linii
          posrodkowej ciala (czyli albo po lewej, albo po prawej stronie, nie
          przechodzac na druga). Rzecz jest bardzo bolesna i widoczna, wiec nie da sie
          jej przeoczyc. Jesli bole pojawiaja sie po obu stronach, to tez proponowalabym
          wykonanie zdjecia rentgenowskiego pantomograficznego (panorama), bo przyczyna
          moga byc zatrzymane osemki. Jesli rtg to potwierdzi, to radzilabym zaczac
          (droga eliminacji przyczyn) takie zatrzymane osemki usunac chirurgicznie i
          obserwowac,czy dolegliwosci ustepuja.
          • Gość: jarek4 Re: PS IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 18.05.03, 00:33
            czy nieleczenie takiego czegos moze byc grożne? wiem ze to musze w koncu
            zalatwic ale mam stracha;-)
            • Gość: dentystka Re: PS IP: *.blfs.cable.ntl.com 18.05.03, 00:42
              Grozne - niegrozne, ale na pewno na dluzsza mete bardzo uciazliwe i obnizajace
              komfort zycia. Zatrzymane osemki czasem sa przyczyna powaznych stanow
              zapalnych (z duzymi ropniami wlacznie), ale przede wszystkim sa zrodlem
              dolegliwosci bolowych i dlatego powinne byc usuniete. Neuralgia nie stanowi
              zagrozenia dla zdrowia i zycia, ale jest bardzo uciazliwa i uniemozliwia
              pacjentom normalne, swobodne funkcjonowanie, tojest podstawowe wskazanie do
              leczenia. Decyzji nikt za Ciebie nie podejmie. Na poczatek zrob zdjecie
              pantomograficzne szczek, to nie boli, a co sie bedzie dzialo dalej - moze
              zalezec od zdjecia.I - przede wszystkim - od Ciebie.
              • Gość: jarek442 Re: PS IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 18.05.03, 00:50
                dzieki serdecznie za pomoc;-)) pozdrawiam i zycze duzoo zdrowka;-))
    • Gość: Ima Re: bole ni to zab ni szczeka IP: 217.97.128.* 18.05.03, 09:10
      Mialam moze cos podobnego. Meczylam sie rok, glownie latem, jak bylo cieplo.
      Przyczyne odkryl dopiero trzeci z kolei lekarz, chirurg szczekowy. To byla
      osemka.
      Zrob te panorame i nie mecz sie dalej.
      Zdrowka.
    • medka Re: bole ni to zab ni szczeka 18.05.03, 12:23
      jarek441 napisał:

> od 3 lat mam jakies dziwne bole w obrebie zebów szczeki i oka! własciwie to
      > łapie mnie to raz w miasiacu czasami czesciej ale po 2-3 godzinach i kilku
      > tabletkach pbolowych przwechodzi! bol jest straszny bo peka mi pol glowy oko
      > łzawi z nosa cieknie!! zeby mam zdrowe bo stale je kontroluje jedynie co to
      > 8semki mi nie wyrosly ale stomatolog mowi ze to nie one!! jakas porada? moze
      > ktos mial podobne bóle?

hmm, wyglada mi to na klasycznego "hortona", inaczej klasterowy bol glowy

familydoctor.org/handouts/035.html
      (doki, skorzystalam z podrzuconego przyz Cibie linku :))

leczy sie to tlenem (chyba mozna kupic butle w aptece) lub/i imigranem.
      ale po konsultacji z neurologiem oczywiscie.

pozdrw.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka