Gość: puchatkowa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.05.03, 17:35 Pzy okazji jakiegos wątku o dolegliwosciach żołądkowo-jelitowych przewinęła sie rada ze na os z tych wasnie spraw pomaga odgazowana, ciepła coca-cola. Mozecie przypomniec na co? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Artur Re: na co dobra coca-cola? IP: *.sdh.ca 29.05.03, 17:49 Coca-cola jest naprawde dobrym srodkiem penetrujacym do odkrecania zardzewialych srub. Srube, ktore nie mozna odkrecic nalezy zalac coca-cola i zostawic na jakies 15 min do namokniecia. Mozna tez od czasu do czasu uderzyc w srube czyms metalowym by polepszyc proces pentracji plynem. Trudno powiedziec, ktory skladnik coca-coli ma te dobroczynne wlasciwosci - moze kwas z ktorego robi sie koncentrat? Odpowiedz Link Zgłoś
berort Re: na co dobra coca-cola? 15.06.03, 20:58 >Trudno powiedziec, ktory skladnik coca-coli ma te dobroczynne wlasciwosci - moze kwas z ktorego robi sie koncentrat? To kwas fosforowy bardzo dobry odrdzewiacz Odpowiedz Link Zgłoś
mary_ann Re: na co dobra coca-cola? 29.05.03, 18:03 Na biegunkę u dzieci. Serio, to nieopatentowana metoda wszystkich pediatrów z Działdowskiej (W-wa), a chyba nie tylko ich. Kiedyś mi nawet tłumaczono, czemu pomaga w przypadku groźby odwodnienia (coś tam było z ciśnieniem osmotycznym czy jakimśtam, pewnie okropnie przekręcam i wstyd mi przeogromnie), ale na pewno to nie żadne czary. Co pewnie nie zmienia faktu, że sporo świństw w coli jest, chociażby sam benzoesan sodu. Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Re: na co dobra coca-cola? 29.05.03, 18:29 Świństwa dużo, rzecz pewna, ale pewne jest jeszcze jedno - dziecko chętnie wypije to świństwo, choćby ze względu na smak, więc się nie odwodni. No i rzeczywiście pomaga. Tylko trzeba podgrzać, żeby na pewno przestało być gazowane. pieskuba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tttttttyy Re: na co dobra coca-cola? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.05.03, 20:15 Ja na co dzień nie pijam Coca-Coli, bo niezbyt mi smakuje. Ale właśnie bardzo pomaga mi na niestrawność, tak samo jak Alka-Seltzer. Odpowiedz Link Zgłoś