masio3 01.06.07, 11:57 Czy ktos stosował ten krem? Jak działa? Mama na twarzy i dekolcie czerwone plamki-ponoć alergiczne. Dermatolog absolutnie nie aprobuje stosowanie maści sterydowych na te części ciała. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kret24 Re: ELIDEL krem? 01.06.07, 12:04 Nowoczesny lek bez sterydów. Bezpieczny zwłaszcza przy krotkim stosowaniu. Dość drogi! Polecany na skórę twarzy i u dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
duszkan Re: ELIDEL krem? 01.06.07, 22:56 Jest to preparat o działaniu immunosupresyjnym, ale nie jest sterydem. Lek, mimo, ze do stosowania zewnętrznego- o silnym działaniu. Wskazaniem jest umiarkowane atopowe zapalenie skóry. Nie wiem czy masz wskazania do tego preparatu, bo Twoje stwierdzenie " czerwone plamki" , jeśli traktować dosłownie- to nie ma zadnych wskazań do zastosowania Elidelu. Ale powinien zdecydować (najlepiej) alergolog. Odpowiedz Link Zgłoś
masio3 Re: ELIDEL krem? 02.06.07, 08:48 Konkretnie moja skóra ma ponoc typowo alergiczne objawy/szczególnie czoło, broda,boki nosa i szyja/ Wygląda to troszkę podobnie jak przy różyczce/drobne czerwone plamki,trochę swędzące, niektóre zlewajace się ze sobą tworząc suche place/. Nie kupiłam Elidelu, gdyż jego cena jest straszna 79zł tubka 15g.Czekam na ponowną wizytę u dermatologa, może przepisze cos innego. Czy wiecie czy można coś innego stosować? Odpowiedz Link Zgłoś
matik30 Re: ELIDEL krem? 04.06.07, 15:14 Nie wiem czy to prawda ale w sieci znalazłam informację o rzekomej rakotwórczości tego preparatu. Ponoć ma on być skierowany do ponownych badań. CZy próbowałaś Emolium lub Atoprę? W żadnym jednak wypadku nie stosuj sterydów na twarz - powstają po nich przebarwienia Odpowiedz Link Zgłoś
duszkan Re: ELIDEL krem? 04.06.07, 23:17 Emolium , Atopra , Oilatum itp.- to emolienty- czyli preparaty do pielęgnacji skóry, które mają przywrócić płaszcz lipidowy skóry, ale to nie leki. Elidel i Protopic były przebadane pod kątem rakotwórczości, i jak na razie nie potwierdzono tego podejrzenia. Nowoczesne leki sterydowe do stosowania zewnętrznego można zupełnie bezpiecznie zastosować na skórę twarzy (choć lepiej omijać okolicę powiek), byle bardzo krótko np. Elocom, Advantan i in. Sterydy przy dłuższym stosowaniu na skórę powodują raczej odbarwienia, a nie przebarwienia, ale to akurat jest najmniej poważne działanie niepożądane. Odpowiedz Link Zgłoś
denna Do Duszkan 05.06.07, 11:22 Duszkan, pomożesz? Mam podejrzenie łuszczycy paznokci, no i jak wiadomo leczenie tego schorzenia to czasem jak walka z wiatrakami. Co mogę stosować żeby sobie pomóc? Najlepiej oprócz sterydów - z wiadomych względów...albo jesli to jednak nie łuszczyca, to czym leczyć onycholize paznokci? Grzybicy nie mam na pewno, nawet nadkażenia grzybicą - testy (hodowle i posiewy) wykluczyły. Jestem oczywiście zapisana na kolejna wizytę do dermatologa, ale to dopiero w lipcu. Moze więc do tego czasu mogłabys cos polecić? Z góry baaaardzo dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
duszkan Re: Do Duszkan 06.06.07, 22:05 Nie jestem dermatologiem, tylko alergologiem. Czy mogłabyś powiedzieć czy zmiany paznokciowe to jedyne zmiany, na podstawie których podejrzewana jest łuszczyca ? Przyczyn onycholizy jest dość dużo - nie tylko łuszczyca i grzybica, ale być może masz inne objawy łuszczycy ? Odpowiedz Link Zgłoś
denna Re: Do Duszkan 08.06.07, 10:48 Hej, Duszkan, dzięki za odp. Pacjentką alergologów i dermatologów jestem od 10 lat - wtedy zaczęły się zmiany na wew. stronie moich dłoni, tj. rogowacenie skóry w takim stopniu, że mogę ją w najgorszej fazie ściągac płatami, za tym nastąpił tez proces rogowacenia pod paznokciami, wokół paznokci i w rezultacie odklejanie płytek paznokciowych. Miałam wykonywane testy płatkowe oraz te na alergię wziewną - poza kontaktowym uczuleniem na tlenki metali, o którym wiem od urodzenia, to żadnej alergii nie stwierdzono. W końcu po bezskutecznym leczeniu grzybicy, dr n. med. podejrzewa u mnie łuszczycę paznokci, ale żadne przepisane leki nie przynoszą poprawy. Na ciele nie mam ŻADNYCH zmian typowych dla łuszczycy krostkowej, czy jakiejkolwiek innej. Nigdy tez takich zniam nie miałam, ani nikt w rodzinie. Tylko niektóre paznokcie sa lekko pofałdowanie, czasem jakby podziurkowane (naparstkowe) i odstają od połowy palca. Nic mnie nie boli, nie pęka do krwi, nie sączy się, ani nie swędzi. No, boli, jak o coś takim odstającym w góre paznokciem uderzę, albo jak cos mi się tam wbije, co zdarza się niestety często - ale to skutek urazu, a nie schorzenia. Juz nie wiem co robić - pracuję w biurze, jestem asystentką, ukrywam paznokcie pod neutralnym lakierem, ale chciałabym leczyć, a nie maskować...Może to rogowiec dłoni, liszaj, czy nie wiem co jeszcze? Moja pani dr zabrałała mnie na konsultacje do ordynatora kliniki dermatologii w Gdańsku, ale pani ordynator tez nic poza elocomem nie zaleciła... Odpowiedz Link Zgłoś
duszkan Re: Do Duszkan 08.06.07, 23:46 Obawiam się, że tzw. naparstkowe paznokcie to jeden z patognomicznych objawów łuszczycy, nawet w liszaju płaskim zmiany paznokciowe mają innych charakter. Jednocześnie sądzę że stosowanie elocomu jest niewystarczające ( to co prawda silny steryd, ale na łuszczycę paznokcci nie pomoże). Skomentuję także następny wpis- owszem inhibitory kalceneuryny sa wskazane w łuszczcy , ale nie w każdej postaci- i wówczas raczej protopic, nie elidel. Spróbuję skonsultowac jaka metoda jest najwłaściwsza w tak szczególnej postaci łuszycy jak taka ograniczona do paznokci- sama nie mam w tym doświadczenia. Pozdrawiam Duszkan. Odpowiedz Link Zgłoś
denna Re: Do Duszkan 11.06.07, 10:11 Duszkan, kochana jesteś:) To co mnie zastanawia w diagnozie stwierdzającej łuszczyce, to własnie to rogowacenie skóry dłoni, powierzchni wokół paznokci i w rezultacie pod płytka paznokcia. Ja nie jestem lekarzem, ale przekopałam polski, niemiecki i czeski internet i czytając i wymieniając doświadczenia z "łuszczykami" oraz ogladając zdjęcia zamieszczone w necie, to moge stwierdzić, że moje zmiany wyglądają inaczej. Pokusiłabym sie nawet o stwierdzenie, ze ta schodząca skóra jest przyczyna onycholizy paznokci, tzn., skóra schodzi przy macierzy paznokcia i z tego powodu paznokieć wyrasta pofałdowany, z wglębieniami i odkleja się od łozyska. Chociaż, to pewnie tylko moje pobożne życzenie, żeby jednak nie łyszczyca... Odpowiedz Link Zgłoś
tijgertje Re: ELIDEL krem? 08.06.07, 01:14 Twoj opis plamek pasuje jak ulal do moich:-/ Elidel dostalam na cos innego na kolanach, dermatolog i pozniej moj domowy nie pozwolili mi go stosowac na twarzy i smarowac nim dosc dlugo (ale fakt, nie jest to potrzebne, bo pomaga byskawicznie). Na takie plamki alergiczne dostalam Laticort. Cos mnie uczula i nie moge dojsc co, kiedys mialam dokladnie to samo, tylko w znacznie ciezszej postaci, tez mialam Laticort wtedy, ale tez i inne leki, winowajca wowczas bylo mleko, teraz biore jeszcze Zovirax 2 razy dziennie, ale jak zapomne, czy zazyje pozniej niz normalnie to mnie wszezie zaczyna swedziec:-( Mam nadzieje, ze szybko sie paskudztwa pozbedziesz. Odpowiedz Link Zgłoś