Dodaj do ulubionych

ELIDEL krem?

01.06.07, 11:57
Czy ktos stosował ten krem? Jak działa? Mama na twarzy i dekolcie czerwone
plamki-ponoć alergiczne. Dermatolog absolutnie nie aprobuje stosowanie maści
sterydowych na te części ciała.
Obserwuj wątek
    • kret24 Re: ELIDEL krem? 01.06.07, 12:04
      Nowoczesny lek bez sterydów. Bezpieczny zwłaszcza przy krotkim stosowaniu. Dość
      drogi! Polecany na skórę twarzy i u dzieci.
    • duszkan Re: ELIDEL krem? 01.06.07, 22:56
      Jest to preparat o działaniu immunosupresyjnym, ale nie jest sterydem. Lek,
      mimo, ze do stosowania zewnętrznego- o silnym działaniu. Wskazaniem jest
      umiarkowane atopowe zapalenie skóry.
      Nie wiem czy masz wskazania do tego preparatu, bo Twoje stwierdzenie " czerwone
      plamki" , jeśli traktować dosłownie- to nie ma zadnych wskazań do zastosowania
      Elidelu. Ale powinien zdecydować (najlepiej) alergolog.
    • masio3 Re: ELIDEL krem? 02.06.07, 08:48
      Konkretnie moja skóra ma ponoc typowo alergiczne objawy/szczególnie czoło,
      broda,boki nosa i szyja/ Wygląda to troszkę podobnie jak przy różyczce/drobne
      czerwone plamki,trochę swędzące, niektóre zlewajace się ze sobą tworząc suche
      place/. Nie kupiłam Elidelu, gdyż jego cena jest straszna 79zł tubka 15g.Czekam
      na ponowną wizytę u dermatologa, może przepisze cos innego. Czy wiecie czy
      można coś innego stosować?
      • matik30 Re: ELIDEL krem? 04.06.07, 15:14
        Nie wiem czy to prawda ale w sieci znalazłam informację o rzekomej
        rakotwórczości tego preparatu. Ponoć ma on być skierowany do ponownych badań.
        CZy próbowałaś Emolium lub Atoprę? W żadnym jednak wypadku nie stosuj sterydów
        na twarz - powstają po nich przebarwienia
        • duszkan Re: ELIDEL krem? 04.06.07, 23:17
          Emolium , Atopra , Oilatum itp.- to emolienty- czyli preparaty do pielęgnacji
          skóry, które mają przywrócić płaszcz lipidowy skóry, ale to nie leki.
          Elidel i Protopic były przebadane pod kątem rakotwórczości, i jak na razie nie
          potwierdzono tego podejrzenia.
          Nowoczesne leki sterydowe do stosowania zewnętrznego można zupełnie bezpiecznie
          zastosować na skórę twarzy (choć lepiej omijać okolicę powiek), byle bardzo
          krótko np. Elocom, Advantan i in. Sterydy przy dłuższym stosowaniu na skórę
          powodują raczej odbarwienia, a nie przebarwienia, ale to akurat jest najmniej
          poważne działanie niepożądane.
          • denna Do Duszkan 05.06.07, 11:22
            Duszkan, pomożesz?
            Mam podejrzenie łuszczycy paznokci, no i jak wiadomo leczenie tego schorzenia
            to czasem jak walka z wiatrakami. Co mogę stosować żeby sobie pomóc? Najlepiej
            oprócz sterydów - z wiadomych względów...albo jesli to jednak nie łuszczyca, to
            czym leczyć onycholize paznokci?
            Grzybicy nie mam na pewno, nawet nadkażenia grzybicą - testy (hodowle i posiewy)
            wykluczyły.
            Jestem oczywiście zapisana na kolejna wizytę do dermatologa, ale to dopiero w
            lipcu. Moze więc do tego czasu mogłabys cos polecić?
            Z góry baaaardzo dziękuję.
            • duszkan Re: Do Duszkan 06.06.07, 22:05
              Nie jestem dermatologiem, tylko alergologiem. Czy mogłabyś powiedzieć czy
              zmiany paznokciowe to jedyne zmiany, na podstawie których podejrzewana jest
              łuszczyca ? Przyczyn onycholizy jest dość dużo - nie tylko łuszczyca i
              grzybica, ale być może masz inne objawy łuszczycy ?
              • denna Re: Do Duszkan 08.06.07, 10:48
                Hej, Duszkan, dzięki za odp.
                Pacjentką alergologów i dermatologów jestem od 10 lat - wtedy zaczęły się
                zmiany na wew. stronie moich dłoni, tj. rogowacenie skóry w takim stopniu, że
                mogę ją w najgorszej fazie ściągac płatami, za tym nastąpił tez proces
                rogowacenia pod paznokciami, wokół paznokci i w rezultacie odklejanie płytek
                paznokciowych.
                Miałam wykonywane testy płatkowe oraz te na alergię wziewną - poza kontaktowym
                uczuleniem na tlenki metali, o którym wiem od urodzenia, to żadnej alergii nie
                stwierdzono.
                W końcu po bezskutecznym leczeniu grzybicy, dr n. med. podejrzewa u mnie
                łuszczycę paznokci, ale żadne przepisane leki nie przynoszą poprawy. Na ciele
                nie mam ŻADNYCH zmian typowych dla łuszczycy krostkowej, czy jakiejkolwiek
                innej. Nigdy tez takich zniam nie miałam, ani nikt w rodzinie. Tylko niektóre
                paznokcie sa lekko pofałdowanie, czasem jakby podziurkowane (naparstkowe) i
                odstają od połowy palca. Nic mnie nie boli, nie pęka do krwi, nie sączy się,
                ani nie swędzi. No, boli, jak o coś takim odstającym w góre paznokciem uderzę,
                albo jak cos mi się tam wbije, co zdarza się niestety często - ale to skutek
                urazu, a nie schorzenia. Juz nie wiem co robić - pracuję w biurze, jestem
                asystentką, ukrywam paznokcie pod neutralnym lakierem, ale chciałabym leczyć, a
                nie maskować...Może to rogowiec dłoni, liszaj, czy nie wiem co jeszcze?
                Moja pani dr zabrałała mnie na konsultacje do ordynatora kliniki dermatologii w
                Gdańsku, ale pani ordynator tez nic poza elocomem nie zaleciła...
                • duszkan Re: Do Duszkan 08.06.07, 23:46
                  Obawiam się, że tzw. naparstkowe paznokcie to jeden z patognomicznych objawów
                  łuszczycy, nawet w liszaju płaskim zmiany paznokciowe mają innych charakter.
                  Jednocześnie sądzę że stosowanie elocomu jest niewystarczające ( to co prawda
                  silny steryd, ale na łuszczycę paznokcci nie pomoże). Skomentuję także następny
                  wpis- owszem inhibitory kalceneuryny sa wskazane w łuszczcy , ale nie w każdej
                  postaci- i wówczas raczej protopic, nie elidel. Spróbuję skonsultowac jaka
                  metoda jest najwłaściwsza w tak szczególnej postaci łuszycy jak taka
                  ograniczona do paznokci- sama nie mam w tym doświadczenia. Pozdrawiam Duszkan.
                  • denna Re: Do Duszkan 11.06.07, 10:11
                    Duszkan, kochana jesteś:)
                    To co mnie zastanawia w diagnozie stwierdzającej łuszczyce, to własnie to
                    rogowacenie skóry dłoni, powierzchni wokół paznokci i w rezultacie pod płytka
                    paznokcia. Ja nie jestem lekarzem, ale przekopałam polski, niemiecki i czeski
                    internet i czytając i wymieniając doświadczenia z "łuszczykami" oraz ogladając
                    zdjęcia zamieszczone w necie, to moge stwierdzić, że moje zmiany wyglądają
                    inaczej.
                    Pokusiłabym sie nawet o stwierdzenie, ze ta schodząca skóra jest przyczyna
                    onycholizy paznokci, tzn., skóra schodzi przy macierzy paznokcia i z tego
                    powodu paznokieć wyrasta pofałdowany, z wglębieniami i odkleja się od łozyska.
                    Chociaż, to pewnie tylko moje pobożne życzenie, żeby jednak nie łyszczyca...
      • tijgertje Re: ELIDEL krem? 08.06.07, 01:14
        Twoj opis plamek pasuje jak ulal do moich:-/ Elidel dostalam na cos innego na
        kolanach, dermatolog i pozniej moj domowy nie pozwolili mi go stosowac na
        twarzy i smarowac nim dosc dlugo (ale fakt, nie jest to potrzebne, bo pomaga
        byskawicznie). Na takie plamki alergiczne dostalam Laticort. Cos mnie uczula i
        nie moge dojsc co, kiedys mialam dokladnie to samo, tylko w znacznie ciezszej
        postaci, tez mialam Laticort wtedy, ale tez i inne leki, winowajca wowczas bylo
        mleko, teraz biore jeszcze Zovirax 2 razy dziennie, ale jak zapomne, czy zazyje
        pozniej niz normalnie to mnie wszezie zaczyna swedziec:-( Mam nadzieje, ze
        szybko sie paskudztwa pozbedziesz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka