Dodaj do ulubionych

zapytanie o kolano

13.06.07, 12:32
ja chcialam sie dowiedziec jaka jest szansa zregenerowania sie łekotki tylko
po samej rehabilitacji. byłam u ortopedy ktory stwiedzil uszkodzenie łekotki (
chyba bocznej) ,nie był wstenie mi powiedziec co sie z nia dokladnie stało.dał
mi skierowanie na rehabilitacje (ultradzwieki, pole magnetyczne,solux i laser
) .powiedziala ze jezeli po tych zabiegach ( kazde mam po 10 razy ) nie bedzie
poprawy to czeka mnie artroskopia. Zastanawiam sie czy jest wogółe sens
wydawania kasy ( bo rehabilitacje mam prywatnie ) jezeli z ta uszkodzaona
łekotka chodziłam dwa tyg bez diagnozy .a teraz po pieciu zabiegach
rehabilitacjnych nie czuje jedynie bolu ale caly czas czuje w kolanie jakby
cos tam sie cały czas przemieszczało. wielkie dzieki za odpowiedzi !!
pozdrawiam evi
ps.czy ktos zna namiary na jakiegos dobrego ortopede w lubuskim ???
Obserwuj wątek
    • tenprezes Re: zapytanie o kolano 14.06.07, 17:49
      Więc tak. Jeśli chodzi o naprawę łąkotki, to jest to możliwe tylko operacyjnie
      (czyli artroskopia). Natomiast bardzo rozsądnie, że posłano Cię na
      rehabilitację. Lekarz nie był w stanie powiedzieć, co dokładnie się stało, bo
      to widać dokładnie dopiero podczas artroskopii. Prawidłowo przeprowadzona
      rehabilitacja zadziała przeciwbólowo, przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo. Po
      zakończonej rehabilitacji sama ocenisz, czy nadal przeszkadza Ci ten uraz w
      funkconowaniu. Jeśli chcesz uprawiać sporty, prawdopodobnie lepiej będzie się
      poddać artroskopii - PO REHABILITACJ! Rehabilitacja będzie wówczas pełnić rolę
      przygotowania do zabiegu i przyspieszy powrót kolana do pełnej sprawności po
      artroskopii. Jeśli nie zamierzasz uprawiać sportów, byćmoże wystarczy sama
      rehabilitacja.
      Jak widzisz w takich przypadkach bardzo istotnymi informacjami jest wiek, czy
      tryb życia.
      Życzę zdrowia i powodzenia.
      • renebenay Re: zapytanie o kolano 14.06.07, 20:07
        U mnie stwierdzili pekniecie lakotki prawego kolana,nie mam boli tylko przy
        chodzeniu 5-6 razy w miesiacu zdarzy sie ze,kolano sie zablokuje i tylko i
        wylacznie w pozycji rozprostowanej nogi.Zgiac kolano nie potrafie i czuje ze,cos
        tam blokuje cos miekiego,najlepsze bo zawsze na drugi dzien wszystko jest w
        najlepszym porzadku,operacje kolana bede mial na moje zyczenie w pazdzierniku.
      • repair Re: zapytanie o kolano 14.06.07, 20:38
        Mała uwaga, tam jest mowa tylko i wyłącznie o fizykoterapii. A to taka
        rehablitacja jak wesele bez orkiestry.
        • yetii84 po zabiegach byłam na usg kolana 17.06.07, 23:36
          dzięki serdecznie wszystkim za widomosci ..a tak w ogóle po 10 zabiegach poszłam
          an usg kolan ..Diagnoza : z kolanem wszystko w porządku !!! łękotki ,wiązadła
          ,błona miazgowa i rzepka jedynie "<..>Zwiększona ilość płynu w zachyłku
          nadrzepkowym <..>.. radiolog który robił mi owe usg stwierdził ze prawdopodobnie
          doszło do jakiegoś mikro-urazu o czym świadczy owy nadmiar płynu .Zalecił żebym
          kontynuowała zabiegi a jak to nie przejdzie to powinnam poddać sie artroskopii
          żeby zobaczyć co w tym kolanie jest. od momentu kiedy usłyszałam diagnozę
          zaczęłam trochę ćwiczyć nogę (ponieważ pomału zanikały mi mięśnie ) chodzę już
          prawie dobrze ale czasami czuje ból .Do końca nogi jeszcze zgiąć nie mogę, czuje
          wtedy jakby mnie coś strasznie ciągnęło w kolanie( moze to być wynik zastanych
          mięśni i ścięgien ????).zastanawiam sie czy ktos miał moze cos podobnego.
          Generalnie uprawiam sport (jeździectwo ) i zastanawiam sie jak długo jeszcze
          bede musiala sie wstrzymac z jezdzeniem ???
          • tenprezes Re: po zabiegach byłam na usg kolana 18.06.07, 16:23
            Rozćwiczaj kolano. Jeśli się okaże, że coś je blokuje, znaczy, że badanie USG
            było błędne i łąkotka jest uszkodzona. Jeśli jednak rozćwiczysz je całkowicie
            bez przeszkód, znaczy że to był mikrouraz. Po odzyskaniu pełnego zakresu ruchu
            i conajmniej 80% siły mięśni możesz wrócić do jeździectwa.
            • yetii84 Re: po zabiegach byłam na usg kolana 18.06.07, 23:59
              wielkie dzięki tenprezes !!!
              a jesteś może jeszcze wstanie powiedzieć mi czy owy mikro uraz może sie jeszcze
              kiedyś nawracać ???
              pozdrawiem serdecznie
              • tenprezes Re: po zabiegach byłam na usg kolana 19.06.07, 16:04
                Jeśli był to mikrouraz, to "rozejdzie się po kościach". :)
                Pozdrawiam.
                • yetii84 Re: po zabiegach byłam na usg kolana 21.06.07, 21:45
                  jeszcze raz wielkie dzięki !! powiedz mi jeszcze jak dlugo sie dochodzi po taki
                  mmikro urazie do siebie .. mi to sie stalo 6 czerwca i do dnia dzisiejszego
                  dalej mnie boli ..od tygodnia zaczęłam troche wiecej obiazac i cwiczyc noge
                  ..ale czasmi slysze jak cos mi tak przeskakuje. z łekotka to raczej napewno nic
                  nie jest poniewaz radiolog powidzial ze bardzo dobrze widac łekotke na usg i
                  powiedzial ze nic z nia nie jest na 99%. pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka