r_hojdus 14.06.07, 16:28 Czy ktoś miał może wykonywany taki zabieg i może napisać coś więcej na jego temat. Jak się po nim czuł, jakie mogą być powikłania, czy nastąpiła po nim poprawa zdrowia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agulka242 Re: ECPW - co to za zabieg? 14.06.07, 16:44 Z tego,co pamiętam,to chodzi chyba o stentowanie(?).Głowy nie daję,ale mój teść miał to robione podczas operacji usunięcia guza trzustki.Stentowanie-to taki "objazd",łączenie. Odpowiedz Link Zgłoś
r_hojdus Re: ECPW - co to za zabieg? 14.06.07, 17:37 Wiem tylko tyle że zabieg ten robi się między innymi dlatego aby poszerzeć (a co za tym idzie udrożnić) przewody żółciowe aby nie tworzyły się złogi (piasek, kamyczki). Odpowiedz Link Zgłoś
agulka242 Re: ECPW - co to za zabieg? 15.06.07, 21:26 Dokładnie.Mój tesć miał zrobiony ten zabieg podczas operacji.Musiał mieć koniecznie udrożnione drogi żółciowe,bo żółć zalewała mu wątrobę.Ponoć można to wykonać laparoskopowo. Odpowiedz Link Zgłoś
agulka242 Re: ECPW - co to za zabieg? 15.06.07, 21:29 A propos porawy zdrowia.Pod tym względem było lepiej.Poziom bilirubiny we krwi gwałtownie spadł,niestety na efekt odżółcenia skóry musiał poczekać.Nie wiem na jakiej zasadzie lekarze robią ten zabieg(tzn.dokładnie jak),bo w naszym przypadku to był tylko jeden punkt operacji(w sumie najważniejsze było usunięcie guza trzustki). Odpowiedz Link Zgłoś