Dodaj do ulubionych

torebka stawowa WAZNE!

IP: *.com / 10.0.0.* 14.06.03, 12:27
Czy ktos z Was moze mi powiedziec, czy peknieta torebka stawu skokowego ma
szanse sie samoistnie zrosnac, czy konieczna jest operacja? Od 2 miesiecy
chodze na fizykoterapie i efekty sa niewielkie.....
Obserwuj wątek
    • Gość: Mig Re: torebka stawowa WAZNE! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.03, 12:34
      Gość portalu: Gonia napisał(a):

> Czy ktos z Was moze mi powiedziec, czy peknieta torebka stawu skokowego ma
      > szanse sie samoistnie zrosnac, czy konieczna jest operacja? Od 2 miesiecy
      > chodze na fizykoterapie i efekty sa niewielkie.....

Ja miałem pękniętą torebkę stawową. Jak sie wyrżnąłem to po 30 sekundach
      miałem kostkę dwa razy większą. Założyli mi gips na dwa tygodnie. Po tygodniu
      go rozwaliłem i było juz w porządku. Pozdrawiam!
    • Gość: Gonia Re: torebka stawowa WAZNE! IP: *.com / 10.0.0.* 14.06.03, 12:58
      Niestety, to stalo sie w innym kraju, bardziej cywilizowanym, gdzie nikt mi
      tego nie wsadzil w gips. Lekarze kazali mi jeszcze maksymalnie obciazac ta
      noge. Jak w Polsce powiedzialam o tym lekarzowi, to az sie zapowietrzyl i
      zalecil nawet spac w stabilizatorze i w ogole na nia nie stawac. To juz tyle
      trwa, a ja musze do pracy..... Buuuuu.....
      • Gość: Mig Re: torebka stawowa WAZNE! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.03, 13:04
        No przykro mi. Ale to dziwne. Uprawiałem kiedyś sport i takie rzeczy się
        zdażały. Torebka stawowa to nie była taka straszna rzecz. Ona dobrze się
        zrasta. Tylko trzeba usztywnić na parę dni. Tak mi sie wydaje. Lekarzem
        niestety nie jestem. A tak na marginesie co to była za cywilizacja?
        • Gość: Gonia Re: torebka stawowa WAZNE! IP: *.com / 10.0.0.* 14.06.03, 13:20
          Wielkie miasto London.... Kazano mi ruszac stopa we wszystkie strony i chodzic
          jak najwiecej, wiec nie ma mowy, zeby choc przez chwile byla unieruchomiona.
          • Gość: Mig Re: torebka stawowa WAZNE! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.03, 13:34
            Zasięgnąłem porady bardziej fachowej. "Uszkodzenia struktur torebek stawowych
            powodują upośledzenie stabilności stawów. Nie chroniony właściwie staw staje
            sie wiotki. Objawem uszkodzenia jest obrzęk i ból nasilający się przy próbie
            wykonania ruchu w stawie. Urazom towarzyszyć może rozegły krwiak. Leczenie
            zachowawcze jest długotrwałe i wymaga odpowiedniego UNIERUCHOMIENIA. Leczenie
            operacyjne stosuje się przy poważnych urazach. Np. oprócz torebki jeszcze
            przerwanie ścięgna piętowego" Encyklopedia Zdrowia PWN
            Ale te Angole mają metody - nie masz sprawnej nogi!
            • Gość: Gonia Re: torebka stawowa WAZNE! IP: *.com / 10.0.0.* 14.06.03, 13:57
              Dokladnie, sprawdzilam w opisie usg - przerwane sciegno pietowe.....
              • Gość: Mig Re: torebka stawowa WAZNE! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.03, 14:40
                Zerwane ścięgno!?To trzeba usztywnić. Idź do naszego polskiego, już za rok
                unijnego, ortopedy. :)
              • Gość: Doki Re: torebka stawowa WAZNE! IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 14.06.03, 16:26
                Gość portalu: Gonia napisał(a):

> Dokladnie, sprawdzilam w opisie usg - przerwane sciegno
                pietowe.....

To mow tak od razu! Sciegno pietowe nie ma nic wspolnego
                z torebka stawu skokowego. Jezeli przerwanie nie bylo
                calkowite, to mozna leczyc zachowawczo, czyli tak jak to
                robisz teraz. Calkowite przerwanie sciegna pietowego to
                wskazanie do operacji, najlepiej pilnie.
                • Gość: Gonia Re: torebka stawowa WAZNE! IP: *.com / 10.0.0.* 14.06.03, 19:18
                  Sorry, nie bylam przy komputerze.... Sciegno pietowe- brak prawidlowej
                  struktury z widoczna niestabilnoscia boczna w stawie. Cechy przerwania torebki
                  stawowej z widocznym plynem wydostajacym sie poza staw pod sciegno... To
                  fragment opisu usg. Jestem juz w Polsce, bylam u lekarza, ale on twierdzi, ze
                  operacja nie bedzie konieczna. A przeciez brzmi to tak strasznie!
                  • Gość: Doki WAZNE! IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 14.06.03, 21:51
                    Zerwane sciegno, niestabilnosc boczna... czy Ty w ogole
                    mozesz chodzic? I jak sobie sprawilas cos takiego-
                    jezdzac boso na motocyklu?
                    Poszukaj drugiej opinii. Nawet jesli operacja nie bedzie
                    konieczna, zachowawcze leczenie tak rozleglych obrazen
                    bedzie trwalo wiecznie, a i ryzykujesz trwale uszkodzenie
                    funkcji (to eufemizm dla kalectwa).
                    • Gość: Mig Re: WAZNE! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.03, 02:36
                      Doki. Masz rację! Gonia zgłoś sie do lekarza. :)!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka