Gość: Gonia IP: *.com / 10.0.0.* 14.06.03, 12:27 Czy ktos z Was moze mi powiedziec, czy peknieta torebka stawu skokowego ma szanse sie samoistnie zrosnac, czy konieczna jest operacja? Od 2 miesiecy chodze na fizykoterapie i efekty sa niewielkie..... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mig Re: torebka stawowa WAZNE! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.03, 12:34 Gość portalu: Gonia napisał(a): > Czy ktos z Was moze mi powiedziec, czy peknieta torebka stawu skokowego ma > szanse sie samoistnie zrosnac, czy konieczna jest operacja? Od 2 miesiecy > chodze na fizykoterapie i efekty sa niewielkie..... Ja miałem pękniętą torebkę stawową. Jak sie wyrżnąłem to po 30 sekundach miałem kostkę dwa razy większą. Założyli mi gips na dwa tygodnie. Po tygodniu go rozwaliłem i było juz w porządku. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gonia Re: torebka stawowa WAZNE! IP: *.com / 10.0.0.* 14.06.03, 12:58 Niestety, to stalo sie w innym kraju, bardziej cywilizowanym, gdzie nikt mi tego nie wsadzil w gips. Lekarze kazali mi jeszcze maksymalnie obciazac ta noge. Jak w Polsce powiedzialam o tym lekarzowi, to az sie zapowietrzyl i zalecil nawet spac w stabilizatorze i w ogole na nia nie stawac. To juz tyle trwa, a ja musze do pracy..... Buuuuu..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mig Re: torebka stawowa WAZNE! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.03, 13:04 No przykro mi. Ale to dziwne. Uprawiałem kiedyś sport i takie rzeczy się zdażały. Torebka stawowa to nie była taka straszna rzecz. Ona dobrze się zrasta. Tylko trzeba usztywnić na parę dni. Tak mi sie wydaje. Lekarzem niestety nie jestem. A tak na marginesie co to była za cywilizacja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gonia Re: torebka stawowa WAZNE! IP: *.com / 10.0.0.* 14.06.03, 13:20 Wielkie miasto London.... Kazano mi ruszac stopa we wszystkie strony i chodzic jak najwiecej, wiec nie ma mowy, zeby choc przez chwile byla unieruchomiona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mig Re: torebka stawowa WAZNE! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.03, 13:34 Zasięgnąłem porady bardziej fachowej. "Uszkodzenia struktur torebek stawowych powodują upośledzenie stabilności stawów. Nie chroniony właściwie staw staje sie wiotki. Objawem uszkodzenia jest obrzęk i ból nasilający się przy próbie wykonania ruchu w stawie. Urazom towarzyszyć może rozegły krwiak. Leczenie zachowawcze jest długotrwałe i wymaga odpowiedniego UNIERUCHOMIENIA. Leczenie operacyjne stosuje się przy poważnych urazach. Np. oprócz torebki jeszcze przerwanie ścięgna piętowego" Encyklopedia Zdrowia PWN Ale te Angole mają metody - nie masz sprawnej nogi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gonia Re: torebka stawowa WAZNE! IP: *.com / 10.0.0.* 14.06.03, 13:57 Dokladnie, sprawdzilam w opisie usg - przerwane sciegno pietowe..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mig Re: torebka stawowa WAZNE! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.03, 14:40 Zerwane ścięgno!?To trzeba usztywnić. Idź do naszego polskiego, już za rok unijnego, ortopedy. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: torebka stawowa WAZNE! IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 14.06.03, 16:26 Gość portalu: Gonia napisał(a): > Dokladnie, sprawdzilam w opisie usg - przerwane sciegno pietowe..... To mow tak od razu! Sciegno pietowe nie ma nic wspolnego z torebka stawu skokowego. Jezeli przerwanie nie bylo calkowite, to mozna leczyc zachowawczo, czyli tak jak to robisz teraz. Calkowite przerwanie sciegna pietowego to wskazanie do operacji, najlepiej pilnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gonia Re: torebka stawowa WAZNE! IP: *.com / 10.0.0.* 14.06.03, 19:18 Sorry, nie bylam przy komputerze.... Sciegno pietowe- brak prawidlowej struktury z widoczna niestabilnoscia boczna w stawie. Cechy przerwania torebki stawowej z widocznym plynem wydostajacym sie poza staw pod sciegno... To fragment opisu usg. Jestem juz w Polsce, bylam u lekarza, ale on twierdzi, ze operacja nie bedzie konieczna. A przeciez brzmi to tak strasznie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki WAZNE! IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 14.06.03, 21:51 Zerwane sciegno, niestabilnosc boczna... czy Ty w ogole mozesz chodzic? I jak sobie sprawilas cos takiego- jezdzac boso na motocyklu? Poszukaj drugiej opinii. Nawet jesli operacja nie bedzie konieczna, zachowawcze leczenie tak rozleglych obrazen bedzie trwalo wiecznie, a i ryzykujesz trwale uszkodzenie funkcji (to eufemizm dla kalectwa). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mig Re: WAZNE! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.03, 02:36 Doki. Masz rację! Gonia zgłoś sie do lekarza. :)!!! Odpowiedz Link Zgłoś