cirip 28.06.07, 15:16 Witam Chciałabym dowiedzieć się, jaki wpływ na usuwanie toksyn z organizmu ma naturalny błonnik. Oraz czy prawdą jest, że pomaga zapobiegać kamieniom żółciowym. Z góry dzięki za informacje :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jepanczyn Re: błonnik a toksyny 28.06.07, 15:25 Jeśli chodzi o usuwanie toksyn to prawda - błonnik działa jak taki spychacz usuwając syf. Jeśli chodzi o kamienie - to jest teoria że pomaga wyrzucać kamienie z pęcherzyka - ale moim zdaniem powinno odbywać się to pod kontrolą lekarza. Tu: e-kobiety.pl/content/view/2903/454/ i tu: www.blonniknaturalny.pl/wlasciwosci.html możesz poczytać sobie o właściwościach błonnika w przystępnej formie :) Odpowiedz Link Zgłoś
cirip Re: błonnik a toksyny 28.06.07, 15:28 Lekarza? Czy to znaczy, ze błonnik może być szkodliwy? A za linki piękne dzięki :) już idę się dokształcać. Odpowiedz Link Zgłoś
jepanczyn Re: błonnik a toksyny 28.06.07, 15:44 Nie tyle szkodliwy - ile moim zdaniem nie ma żartów z kamieniami żółciowymi. Za to można bez ryzyka zapobiegać powstawaniu kamieni - właśnie za pomocą błonnika. Odpowiedz Link Zgłoś
jepanczyn Re: błonnik a toksyny 28.06.07, 16:28 Jeszcze jedno: błonnikiem zainteresowałam się niedawno. Ale poczytałam o tym sporo - polecają go dietetycy i większość stron traktujących o zdrowiu kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
cirip Re: błonnik a toksyny 29.06.07, 17:10 A możesz mi podać jakieś inki? z góry thx :) Odpowiedz Link Zgłoś
jepanczyn Re: błonnik a toksyny 29.06.07, 17:14 Własciwości błonnika: www.blonniknaturalny.pl/wlasciwosci.html Generalnie o kamicy: www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/dieta-w-chorobie/klopoty-z-woreczkiem-zolciowym,1503_5049.htm Odpowiedz Link Zgłoś
vermillion Re: błonnik a toksyny 29.06.07, 18:24 O błonniku pokarmowym możesz sobie poczytać tutaj: blonnikpokarmowy.fm.interia.pl/ - fajnie napisane, dużo informacji, tabele z zawartością błonnika w żywności. "Błonnik pokarmowy odgrywa bardzo ważną rolę w zachowaniu prawidłowych czynności przewodu pokarmowego człowieka. Działa na jelita człowieka jak miotełka, to znaczy ułatwia ich sprzątanie. Dobroczynny wpływ błonnika pokarmowego wynika z tego, że: * Jest on substancją balastową, tzn. nie jest trawiony przez enzymy przewodu pokarmowego człowieka, na skutek czego zwiększa ilość resztek pokarmowych i ułatwia opróżnianie jelita. * Pobudza jelita do pracy poprzez delikatne drażnienie ścianek jelit. * Silnie wiąże wodę, przez co zmiękcza masy resztek pokarmowych i ułatwia ich przesuwanie. * Stymuluje wzrost i rozwój "dobrych" bakterii (bakterii kwasu mlekowego) (...) Błonnik pokarmowy ma również wiele innych, korzystnych dla zdrowia człowieka właściwości - obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje metabolizm cukrów, pozwala również na dłużej zachować uczucie sytości po posiłku." (art.: "Składniki żywności istotne dla dobrej przemiany materii". portal e- kobiety.pl) Odpowiedz Link Zgłoś
cirip Re: błonnik a toksyny 02.07.07, 16:12 No O.K., to jestem już bardzo mądra na ten temat, tylko powiedzcie mi jeszcze jedną rzecz: co będzie, jeśli nagle przestanę przyjmować błonnik w zwiększonej dawce? Czy to mi jakoś zaszkodzi, taka odstawka? Odpowiedz Link Zgłoś
zapalniczka9 Re: błonnik a toksyny 02.07.07, 16:22 Istnieje teoria że moze trochę rozleniwić jelita - ale z drugiej strony - przeciez błonnik tak czy siak dostarczasz do organizmu codziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
cirip Re: błonnik a toksyny 02.07.07, 16:25 Rozleniwić, to znaczy, że mogą mi się pozatykać? Czy o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
zapalniczka9 Re: błonnik a toksyny 02.07.07, 16:32 To znaczy że mogą domagać sie błonnika i czekać na niego. Ale moim zdaniem (moim) błonnik dostarcza sie codziennie w diecie - wiec nawet jeśli przestaniesz suplementować to organizm i tak go dostanie. Chociaż (dalej moim zdaniem) powinno się zalecaną dawkę przez dietetyków zawsze stosować. Odpowiedz Link Zgłoś
cirip Re: błonnik a toksyny 02.07.07, 16:45 A jeśli dostarczę więcej, niż zalecają, to co? Płukanie żołądka? Odpowiedz Link Zgłoś
zapalniczka9 Re: błonnik a toksyny 02.07.07, 16:47 :)) gorzej - od razu jesionka drewniana :P Zbyt duże i nagłe dostarczenie organizmowi błonnika może skończyć sie bólem brzucha wzdęciem lub zaparciem czy biegunką - zależy jaki to będzie błonnik. Dlatego nie mozna przesadzać z nim. Tak jak nie należy przedawkowywać niczego innego. Odpowiedz Link Zgłoś
zapalniczka9 Re: błonnik a toksyny 02.07.07, 17:19 Dietetycy zalecają jeść około 30 - 40 g błonnika dziennie. Za dużo to jest wiecej niż zalecana dawka :) Odpowiedz Link Zgłoś
cirip Re: błonnik a toksyny 02.07.07, 17:24 Nie do końca mi to wiele dało, no ale trudno. :P (Nie będę mierzyć zawartości błonnika w błonniku :P w sensie, w fasoli itd...) Odpowiedz Link Zgłoś
zapalniczka9 Re: błonnik a toksyny 02.07.07, 17:29 Wg. dietetyków ludzie żyjacy w naszej kulturze jedzący białe pieczywo i więcej mięsa niż warzyw dostarczają go jakieś 8 g do organizmu. Dziennie. Wiec powinni go suplementować tym w proszku lub w tabletkach. (Tylko ze tabletke trzeba zjeść kilkanaście żeby zapewnić odpowiednią dawkę) Odpowiedz Link Zgłoś
cirip Re: błonnik a toksyny 02.07.07, 17:33 Aaaa, to spokojnie :) To się nie podtruję :D Odpowiedz Link Zgłoś