Dodaj do ulubionych

LCD za głowa w pracy

01.01.08, 13:59
chcialbym zapytac Was co o tym sadzicie. moja praca wyglada tak ze przede mna
jest monitor LCD (komputer) i z tylu glowy jest 40 cali telewizor lcd z
ktorego caly czas leca reklamy. Czy jest to szkodliwe? moim zdaniem tak i bede
chcial rozmawiac z dyrekcja na ten temat zeby sciagneli tv z glowy. jakich
argumentow powinienem uzyc?
Obserwuj wątek
    • arti_lca Re: LCD za głowa w pracy 01.01.08, 14:00
      dodam tylko ze pojawiaja sie rozne objawy jak mrowienie z tylu glowy, zawroty itd.
      • ddb2 Re: LCD za głowa w pracy 02.01.08, 19:14
        Nie wiem, jak jest z telewizorami LCD, natomiast monitory LCD sa
        uznawane za tak bezpieczne, ze do pracy z laptopem czy komputerem z
        monitorem LCD nie sa wymagane badania okulistyczne.
    • artur737 Re: LCD za głowa w pracy 02.01.08, 20:38
      Jest troche doniesien, ze promieniowanie elektryczne nie takie znowu zdrowe.
      Powoduje zaburzenia neurotransmiterow a zwl acetylocholiny i to bardzo szybko.

Dlugotrwale narazenie moze tez spowodowac jakis nowotwor. Lepiej nie miec tego
      tak blisko.

BHPowcy maja czujniki ktorym moga sprawdzic narazenie.
      • arti_lca Re: LCD za głowa w pracy 02.01.08, 21:08
        no wlasnie tak jak myslalem, nie jest zaciekawie.. dzis w pracy dzwonilismy do
        kilku bhpowcow i mowili ze to pracodawca musi wystapic o zbadanie pola
        magnetycznego a nie np bhp i nic o miernikach nie mowili. w sumie dali nam do
        zrozumienia ze jestesmy na spalonej pozycji. co z tym robic? ja rozumiem ze lcd
        na odleglosc metra jest ok ale my mamy odleglosc z tylu glowy 10cm 40 calowy
        lcd! to juz moim zdaniem nie przelewki.
        • snajper55 Re: LCD za głowa w pracy 03.01.08, 08:48
          arti_lca napisał:

> ale my mamy odleglosc z tylu glowy 10cm 40 calowy lcd! to juz moim zdaniem nie przelewki.

A na jakiej podstawie tak uważasz ?

S.
          • arti_lca Re: LCD za głowa w pracy 03.01.08, 09:38
            na podstawie obajwow ktore doswiadczamy, bole glowy, mrowienia z tylu glowy,
            ogolne zle samopoczucie, cos jeszcze trzeba? moim zdaniem wystarczy aby podjac
            jakies kroki.
            • snajper55 Re: LCD za głowa w pracy 03.01.08, 10:56
              arti_lca napisał:

> na podstawie obajwow ktore doswiadczamy, bole glowy, mrowienia z tylu glowy,
              > ogolne zle samopoczucie, cos jeszcze trzeba? moim zdaniem wystarczy aby podjac
              > jakies kroki.

Może za często się oglądasz ? Albo masz nerwicę ?

S.
              • arti_lca Re: LCD za głowa w pracy 04.01.08, 18:16
                a co ma do tego nerwica? to ze choruje na nerwice to ok ale cos moze miec z tym
                wspolnego?
                • ddb2 Re: LCD za głowa w pracy 04.01.08, 20:12
                  Moze miec bardzo duzo wspolnego. Przy nerwicy, swiadomosc, ze masz
                  ekran za glowa, moze powodowac realne objawy mrowienia, bolu glowy,
                  unoszenia sie wlosow na glowie itp.
                  • arti_lca Re: LCD za głowa w pracy 04.01.08, 21:04
                    ok powiedzmy ze jest tak jak piszesz tylko wyjasnij mi dlaczego wiekszosc tych
                    objawow mam dopiero w domu? w pracy jest wlasnie mniej tych objawow a dopiero w
                    domu gdzie nie jestem blisko pola magnetycznego te objawy odczuwam.
                    • ddb2 Re: LCD za głowa w pracy 05.01.08, 18:20
                      Trudno powiedziec, ze w domu nie jestes blisko pola magnetycznego.
                      Cale domowe otoczenie to jedno wielkie pole magnetyczne. Kable
                      biegnace dookola w scianach i sufitach, elektryczne sprzety. Bez
                      pradu nie ma zycia. A dlaczego masz objawy dopierow domu? Nie wiem,
                      to ty powinienes wiedziec, co takiego jest w twoim domu, czy
                      rodzinie, ze tak niedobrze reagujesz. Ja u siebie w domu czuje sie
                      doskonale.
                      • bruke Re: LCD za głowa w pracy 05.01.08, 18:51
                        Gdzieś w fachowym czasopiśmie czytałem na ten temat, gdzie jednoznacznie
                        wypowiadano się na temat szkodliwości przebywania w pobliżu zwłaszcza tyły
                        monitora, ale nie pamiętam, czy to dotyczyło zwykłego monitora, czy też LCD.
                        Raczej zwykłego... Myślę, że w tej sprawie najlepiej udać się do tej inspekcji
                        pracy, która te problemy kontroluje, bo nie wolno takich spraw bagatelizować!
                        • bruke Re: LCD za głowa w pracy 05.01.08, 19:09
                          Przeczytaj sobie tę stronę:

www.ergotest.pl/prawo.php
                          • arti_lca Re: LCD za głowa w pracy 05.01.08, 22:45
                            slicznie Ci dziekuje to jest to czego szukalem, reszte w pracy zalatwie po
                            swojemu :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka