Gość: Fiolka IP: *.stacje.agora.pl 27.08.03, 10:55 Drogi Doki , doradź proszę, jak to jest z tym szczepieniem przeciw grypie i horobą Hashimoto. Czy się szczepić czy nie, - spotkałam się z różnymi opiniami. Pozdrawiam F. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Doki Re: Do DOKIEGO - szczepionka a Hashimoto IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 27.08.03, 17:04 Po pierwsze: dlaczego chcesz sie zaszczepic? Czy nalezysz do grupy ryzyka, wymienionej np w ktoryms z tych dokumentow? www.who.int/wer/pdf/2000/wer7535.pdf www.who.int/wer/pdf/2002/wer7728.pdf www.immunize.org/catg.d/2013flu.htm Z drugiej strony: Nie znalazlem zadnych danych dlaczego akurat osob z choroba Hashimoto nie powinno sie szczepic przeciwko grypie, ale mysle, ze ZWLASZCZA osoby, ktore przyjmuja immunosupresje (np w przebiegu Hashimoto), powinny sie zaszczepic. Jesli tak jest z Toba, a nie masz alergii na ktorys ze skladnikow szczepionki, to mysle, ze szczepionka jest jak najbardzij wskazana. Czy mozesz napisac czego konkretnie dotyczyly te "rozne opinie", ktore zebralas? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiolka Re: Do DOKIEGO - szczepionka a Hashimoto IP: *.stacje.agora.pl 28.08.03, 12:17 Gość portalu: Doki napisał(a): > Po pierwsze: dlaczego chcesz sie zaszczepic? Czy nalezysz > do grupy ryzyka, wymienionej np w ktoryms z tych dokumentow? > > www.who.int/wer/pdf/2000/wer7535.pdf > www.who.int/wer/pdf/2002/wer7728.pdf > www.immunize.org/catg.d/2013flu.htm > > Z drugiej strony: > Nie znalazlem zadnych danych dlaczego akurat osob z > choroba Hashimoto nie powinno sie szczepic przeciwko > grypie, ale mysle, ze ZWLASZCZA osoby, ktore przyjmuja > immunosupresje (np w przebiegu Hashimoto), powinny sie > zaszczepic. Jesli tak jest z Toba, a nie masz alergii na > ktorys ze skladnikow szczepionki, to mysle, ze > szczepionka jest jak najbardzij wskazana. > Czy mozesz napisac czego konkretnie dotyczyly te "rozne > opinie", ktore zebralas? Drogi Doki, - mam 48 lat, przyjmuję Euthyrox 75, magnez i BIO MARINE, ten ostatni od czasu do czasu. Często się przeziębiam, a własciwie mam infekcje gardla, często tzn. kilka razy w roku. mam tez slabe białe ciałka, zzdarza się ze ok. 3.500- 3.800. lekarz endykronolog to bagatelizuje, twierdząc, ze to nic poważnego. Twierdzi, ze jak chcę to mogę się zaszczepić. Natomiast lekarz pierwszego kontaktu, uważa, ze niekoniecznie, bo w przypadku chorób z autoagresji do konca nie jest pewne czy mozna czy nie. Tak samo znajome osoby chorujace na Hashimoto. jedna ze znajomych się szczepi, inna nie. Ja zanim dowiedziałam się o chorobie, szczepiłam się przeciw grypie. Raz po szczepionce bardzo zachorowałam, pamietam to do dzis. Pracuję w firmie, która szczepi swoich pracowników. Ci, co z tego nie korzystają, są w mniejszosci. To tyle. Pozdrawiam Cię serdecznie. F. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anma Re: Do DOKIEGO - szczepionka a Hashimoto IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.08.03, 14:20 Powiem tylko z rodzinnego doświadczenia...Moja mama choruje od 4 lat na Hashimoto i co roku szczepi się na grypę. Lekarz pierwszego kontaktu wymaga tylko co roku zaświadczenia od endokrynologa u ktorego mama się leczy, ze nie ma przeciwskazań z jego strony. I mama zawsze takie zaswiadczenie uzyskuje, wręcz pani endokrynolog zaleca szczepienie. Ale pewnie każdy przypadek jest inny... Odpowiedz Link Zgłoś