Dodaj do ulubionych

nerwiak co mam robić?

15.03.08, 11:13
Od dłuższego czasu gorzej słyszę na lewe ucho. W wyniku badania rezonansu magnetycznego stwierdzono w obrębie lewego przewodu słuchowego w przebiegu nerwu przedsionkowo-ślimakowego 6 mm zmianę ogniskową ulegającą niewielkiemu wzmocnieniu kontrastowemu-obecność niewielkiego nerwiaka. Zaproponowano mi operację. Jak się dowiedziałam operacja może przynieść w skutkach całkowitą utratę słuchu na lwew ucho oraz porażenie nerwu twarzowego. Nadmieniam, że narazie rzadnych innych dokegliwości z tym zwiazanych nie mam, może czasami szum w uchu. Co w tym przypadku mam zrobić, czy zgodzić się na operację, a może mogę dalej z tym żyć?. Czy powinnam udać się do jakiegoś dobrego specjalisty. Bardzo proszę o poradę, spędza mi to sen z oczu.
Obserwuj wątek
    • nastolatka919 Re: nerwiak co mam robić? 15.03.08, 23:07
      Witaj.Co do tej operacji,w wyniku której możesz doznać porażenia nerwu
      twarzowego to nie jest to na 100% pewne.Uwierz mi ja w listopadzie miałam
      operację na perlaka i polipy w uchu środkowym,okazało się,że perlak umiejscowił
      się właśnie blisko tego nerwu i lekarze mieli podczas mojej operacji
      szczęście,że mi tam tego nerwu nie naruszyli.W efekcie nic mi nie jest,tylko
      tyle,że już od ładnych kilku lat leczę się na uszy bez większych skutków
      operacyjnych.Ale wiesz ten nerwiak wcale nie musiał umiejscowić się gdzieś
      blisko nerwu twarzowego.Jeżeli ta operacja ma ci pomóc to idź na nią,a jeśli
      jest jakaś inna metoda,którą można w twoim przypadku zrobić to wstrzymałabym się
      z operacją i spróbowała czegoś lepszego.Ale decyzja należy do ciebie!Pozdrawiam
      i czekam na wiadomość jaką decyzję podjęłaś.
      • ggrajewski Re: nerwiak co mam robić? 31.03.08, 08:43
        specjaliści zajmujący się USZAMI - podkreślam zawężenie specjalizacji - zrobią operacje w sposób prawidłowy.

Jeśli nerwiak jest na nerwie słuchowym, który trzeba będzie przeciąć - efektem może być utrata słuchu z jednej strony. Problemy z tym związane można rozwiązać na dwa sposoby - aparatem słuchowym lub implantem Baha.

Zalecam kontakt z różnymi specjalistami w dziedzinie otochirurgii
        • hanna_pl Re: ggrajewski-nerwiak co mam robić? 14.04.08, 18:45
          Dopiero dzisiaj przeczytałam twój post. Mam ogromną prośbę. Czy mogłabym dostać namiary na jakiegoś dobrego specjalistę w dziedzinie otochirurgii. Chciałabym skonsultować mój przypadek. Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
          • ggrajewski Re: ggrajewski-nerwiak co mam robić? 15.04.08, 08:29
            Proszę wyślij mi email na ggrajewski@medicus.wroc.pl z namiarami - muszę wiedzieć skąd jesteś, i gdzie były robione badania.
            • papudron Re: ggrajewski-nerwiak co mam robić? 18.04.08, 19:08
              Witam.
              Jestem po operacji usunięcia nerwiaka.Byłam operowana 3 lata temu.W wyniku
              operacji wycięto mi nerw słuchowy więc nie słyszę na jedno ucho wogóle.Porażenie
              twarzy również jest-chociaż troszkę się już zmniejszyło ale przypuszczam że już
              więcej nie ustąpi.A jak duży jest ten nerwiak?Nie myślałaś o bezinwazyjnej
              metodzie aby sie go pozbyć? Chodzi mi o gamma knife.Niestety żaden z lekarzy w
              Polsce Ci o tym nie powie bo są przeciwni tej metodzie...Jest ona kosztowna ale
              przynosi mniej skutków ubocznych-przede wszystkim nie traci się słuchu i nie
              uszkadza nerwu.Jestem administratorem forum dotyczącego właśnie nerwiaka.Jeśli
              chcesz się dowiedzieć więcej to podaję adres mojego maila-edka13@vp.pl
              Co do baha i crossa to jest jakieś wyjście aby słyszeć ale ja jakoś nie mam do
              tego przekonania...
              • ggrajewski Re: ggrajewski-nerwiak co mam robić? 21.04.08, 07:31
                Gamma knife - elkty ?

z tego co się orientuję w polsce nie osiągalne urządzenie i efekty są bardzo skorelowane z śródoperacyjnym badaniem obrazowym - w polsce chyba nieosiągalne połączenie - chyba że się mylę.

odnośnie "
                > Co do baha i crossa to jest jakieś wyjście aby słyszeć ale ja jakoś nie mam do
                > tego przekonania..."
                Pewnie Pani nie próbowała obu urządzeń, polecam.
                • papudron Re: ggrajewski-nerwiak co mam robić? 21.04.08, 09:22
                  Gamma w Polsce nie osiągalne-najbliżej i najtaniej w Pradze.Ja mimo wszystko
                  zamiast na operację zdecydowałabym sie na GK-mniej skutków ubocznych.Nawet gdyby
                  po jakimś czasie okazało sie że nerwiak nadal rośnie-co równie dobrze może
                  nastąpić po zabiegu operacyjnym-zoperować można sie zawsze.
                  Odnośnie baha...nie próbowałam i nie chcę.Jestem wystarczająco oszpecona po
                  operacji i nie wyobrażam sobie aby z głowy wystawało mi jeszcze jakieś dziwne
                  urządzenie na które z tego co sie orientowałam trzeba bardzo uważać i
                  ubezpieczyć je.
                  Przyzwyczaiłam się już do tego że nie słyszę na jedno ucho i jakoś da się z tym
                  żyć...
                  • ggrajewski Re: ggrajewski-nerwiak co mam robić? 21.04.08, 11:21
                    odnosnie Baha... w kwstii ubezpieczenia...
                    ubezpieczyć warto - nie trzeba - jako jedną z nieliczych rzeczy można ubezpieczyć na wypadek zniszczenia z winy uzytkownika lub zagubienia

a z uważaniem .. to nie jest krucha bąbka więc spokojnie.

Tak nawiasem mówiąc, często spotykam się z takimi argumentami (dziwne, odstaje, przepuszcza wodę...) i mam takie wrażenie że rozpowszechniają je osoby które nie miały kontaktu z Baha. Te same opinie powinny dotyczyć aparatów słuchowych, okularów czy aparatów korekcyjnych (zęby).

Zgadzam się że każdy podejmuje decyzję samodzielnie a moim zadaniem jest wyłącznie pokazanie jednej z alternatywnych możliwości
                    • papudron Re: ggrajewski-nerwiak co mam robić? 22.04.08, 19:22
                      Wiadomo,ze każdy podejmuje decyzje sam.Ja jednak gdy sie dowiedziałam ze być
                      moze bede zmuszona nosić aparat słuchowy byłam przerażona gdy go
                      zobaczyłam.Potem okazało sie,że aparat w moim przypadku nie zda egzaminu bo nie
                      mam nerwu słuchowego."Odetchnęłam" wtedy z ulga bo nie wyobrażałam sobie abym
                      musiała nosić coś takiego w uchu.Tak samo przeraża mnie baha tym bardziej że
                      chyba jest bardziej widoczny niż aparat?
                      • ggrajewski Re: ggrajewski-nerwiak co mam robić? 28.04.08, 15:02
                        Przepraszam że tak późno odpowiadam - zbyt wiele na głowie miałem.z

tą widocznością to jednak kwestia indywidualna. i jednak nie zgodzę się że jest bardzo widoczne.

a jesli chodzi o stosowanie przy całkowitej jednostronnej głuchocie - to oficjalne wskazanie do Baha i honorowane przez kliniki będące w programie. W takich przypadkach stosuje się Baha - aby przywrócić wrażenie obuusznego słyszenia. Sygnała akustyczny przewodzony jest po kości
                        • papudron Re: ggrajewski-nerwiak co mam robić? 11.05.08, 18:42
                          A czy tak wszczepiony aparat nie bedzie przeszkodą przy ewentualnej kolejnej
                          operacji?-Chodzi mi o nerwiaka.Ja mam zostawiony spory kawałek tego syfa w
                          głowie i jest bardzo prawdopodobne że bede zmuszona poddać sie np. kolejnej
                          operacji? Więc czy to wtedy trzeba bedzie usuwać?
                          • ggrajewski Re: ggrajewski-nerwiak co mam robić? 12.05.08, 08:10
                            umiejscowienie implantu nie przeszkadza w innych zabiegach. nie ma konieczności usuwania wszczepu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka