Dodaj do ulubionych

aspiryna - pilne!

16.09.03, 14:34
Jestem przeziębiona, byłam w aptece (wiem powinnam iść do lekarza:) opisałam
objawy, farmaceutka doradzała mi co kupić i między innymi zakupiłam aspirynę.
Po przyniesieniu do domu i przeczytaniu ulotki zupełnie zgłupiałam :)
Farmaceutka sprzedała mi Aspirynę protect 100. W/g ulotki wskazania to
choroba wieńcowa, zawał serca, jakieś zakrzepice itd.
Jak to się ma do mojego przeziębienia? Czy teraz już nie ma normalnej
aspiryny? Czy mogę brać tę którą kupiłam? A może farmaceutka się pomyliła?

Proszę o pilną odpowiedź, naprawdę źle się czuję i nie mam ochoty jeździć
ponownie do apteki.

Obserwuj wątek
    • Gość: starlette Re: aspiryna - pilne! IP: *.acn.pl / *.acn.pl 16.09.03, 15:14
      Każda aspiryna tak działa, ta ma może jeszcze jakiś dodatek. Pewnie była
      droższa niz normalna :)
      • Gość: reszka Re: aspiryna - pilne! IP: *.zabiniec.sdi.tpnet.pl 16.09.03, 15:28
        szymanko, aspiryna którą sprzedała ci w aptece farmaceutka, różni sie od
        normalnej aspiryny tylko dawką. "Normalna" apiryna ma tabletki po 500 mg, czyli
        musiałabys zażyc 5 tabletek tej kardiologicznej. Takich dawek można wziąć
        dziennie do 3. czyli musiałabyś zażyć 3x5 tabletek. A jako że dawka jednorazowa
        aspiryny może wynosić nawet do 1000 mg, więc możesz brać nawet 3x10 tabletek.
        Serio. Strasznie drogo cię to wyjdzie. czyżbyś wyglądała na zawałowca? Hi, hi,
        żartuję. Możesz skoczyć do sklepu, powinien tam być Ibuprofen, taki po 200 mg.
        Weż sobie 3x2 tabletki i tez będzie dobrze. Zdrówka życzę.
    • Gość: justy Re: aspiryna - pilne! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.03, 15:26
      to poprostu aspiryna w niższej dawce i w ochronnej powłoczce (nieco mniej
      drażni żołądek). taka dawka działa przeciwzakrzepowo, ale równiez
      przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, przeciwbólowo , tylko słabiej niż zwykła
      ("zwykła" aspiryna ma 500mg, aspiryna rozpuszczalna z wit C ma 300mg)
    • Gość: Mariusz Re: aspiryna - pilne! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.03, 15:29
      Choroby, które wymieniłaś to podstawowe wskazania do Aspiryny.
      Co do przeziębienia to aspiryna zmniejsza nasilenie części objawów: "łamanie w
      kościach", podwyższona temperatura ciała. Dawka 100mg/d jest oczywiście zbyt
      mała. Proponuję 3xdziennie 150-300mg (z pewnościa taniej wyjdzie Polopiryna S)-
      w razie bólów brzucha odstawić, a jeszcze lepiej Paractamol 3-4x500mg.
      Co do "jakości" porad farmaceutów postaram się nie wypowiadać, choć moje własne
      obserwacje są niepokojące. Farmaceuci nie są przygotowani do leczenia ludzi.
      Tak na marginesie, żeby ludzi z wyższym wykształceniem po tak trudnych i
      drogich studiach zamieniać w sprzedawców w okienku? Pozdrawiam.
      • Gość: tangerines Re: aspiryna - pilne! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 16.09.03, 15:37
        A nie mówiłaś farmaceutce nic o żołądku??? Ja zawsze biorę tą w większych
        dawkach bo jako jedyna jest powlekana i mniej drażniąca.
    • szymanka Re: dziękuję i proszę o jeszcze...:) 16.09.03, 19:35
      Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi (przepraszam że tak późno ale mnie zmogło,
      zasnęłam i dopiero teraz zajrzałam do netu) Uspokoiliście mnie łyknę sobie tej
      aspirynki w/g Waszych zaleceń. Co do samego zakupu wyjaśniam że o żadnym
      żołądku nie było mowy a na zawałowca mam nadzieję że nie wyglądam :)

Mam jeszcze jedno pytanie a właściwie znów prośbę o radę.
      Mam kaszel a niestety MUSZĘ chodzić do pracy. Moja praca opiera się na
      praktycznie nieustannym kilkugodzinnym mówieniu i tu niestety pojawia się
      problem: w dość krótkim czasie dostaję silnych atatków kaszlu, które połączone
      są z drapaniem w gardle uniemożliwiającym mówienie. Głos mi zanika, to że
      staram się mówić powoduje dalsze drażnienie gardła, co z kolei nasila kaszel i
      wkoło macieju...

Czy istnieje środek który mogłabym zażyć przeczuwając zbliżający się atak,
      który znieczuliłby i załagodził podrażnienie gardła, krtani i który najlepiej
      działałby natychmiastowo wstrzymując lub łagodząc kaszel?
      Będę naprawdę wdzięczna za porady, niestety muszę jakoś przetrwać do końca
      tygodnia.
      Pozdrawiam życząc wszystkim zdrowia
      • olasawa Re: dziękuję i proszę o jeszcze...:) 16.09.03, 20:05
        spróbuj zaparzyć sobie i popijać taką miksturę 1 łyżeczka majeranku plus łyżka
        miodu, mi pomaga, pozdr Ola
      • Gość: Mariusz Re: dziękuję i proszę o jeszcze...:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.03, 20:10
        Zaczynam udzielać porad, których nie powinienem ale siła wyższa. Złagodzić
        kaszel najłatwiej preparatami kodeiny np. Thiocodin ale chyba nie sprzedadzą
        bez recepty, ew. kodeina jest w ogólnodostępnych preparatach złożonych z
        paracetamolem- np. Etoran forte (zapytaj w aptece). Słaba strona tego
        rozwiązania to: może wystąpić senność, nudności, zab. równowagi choć dawka jest
        mała (lepiej spróbować w domu pomiętjąc, że działa kilka godzin). Oczywiście
        nie zadziała od razu bo lek musi wchłonąć się.
        "Moja praca opiera się na praktycznie nieustannym kilkugodzinnym mówieniu"-
        nauczycielka?
        Powodzenia. Pzdr.
        • Gość: justy Re: dziękuję i proszę o jeszcze...:) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.03, 21:15
          thiocodin ma teraz status OTC- jest bez recepty innymi słowy.
          suchy kaszel hamuje również Tussal antitussicum (dekstrometrofan) i syrop
          Sinecod. wszystko bez recepty, ale są to raczej mocne środki i nie dla każdego
          odpowiednie.
    • szymanka Re: aspiryna - pilne! 16.09.03, 21:06
      Olu to musi być ochydne majeranek z miodem brr... ale czego się nie robi żeby
      sobie pomóc:) dzięki, zaraz spróbuję, jak nie będzie mnie wykręcać to jutro w
      pracy tez sobie zrobię taką mieszankę.

Mariusz, jako ta siła wyższa:) dziękuję. Jadę znów do apteki, takich środków w
      domu nie mam (z lekarstwami raczej jestem na bakier)
      Nauczycielka? Trafiłeś w dziewiątkę:) Szkolę, ale dorosłych.
      • rezurekcja Re: aspiryna - pilne! 17.09.03, 15:05
        Dwa razy w zyciu dopadl mnie kaszel uniemozliwajacy mowienie. Raz dostalam szklanke woduy, drugi raz cukierka. Pomoglo. Zasuegruje jeszcze gume do zucia,
        ale w szkole moze miec niepedagogiczny skutek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka