ralpho 24.07.08, 22:53 Witam Chciałem was zapytać co oznacza anty HBC dodatnie-HBS mam ujemny HBV też ujemny HCV ujemny.Alat i Aspat mam dużo podwyższone .Jak to interpretować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
camelianic Re: Anty HBC 25.07.08, 12:15 Nie jestem lekarzem a to znalazłam w necie: Anty-HBc IgG - przeciwciała przeciw antygenowi rdzeniowemu świadczące o przebytym zakażeniu HBV, mogą utrzymywac się w surowicy przez wiele lat po przebytym zakażeniu HBV (WZW B). Pojawiają się kilka tygodni od zakażenia, wykrywane w testach komercyjnych w oznaczeniu "AntyHBc - Total". Wyglada na to, ze przeszedłeś żółtaczkę typu B ale organizm ją zwalczył dlatego masz ujemny HBS. Jeśli mam rację to przciwciała antyHBC utrzymuja się całe zycie i wiadomo z tego badania, ze miało się styczność z żółtaczką. Próby wątrobowe wysokie p- trzeba się udać do lekarza i porobić dodatkowe badania. Odpowiedz Link Zgłoś
ciociaklociazosia Re: Anty HBC 04.08.08, 13:12 camelianic dobrze wytlumaczyla. Jak nie wystepuje Ci dodatdni anty gen hbsag to znaczy po prostu ze nie jestes nosicielem i tylko sie cieszyc i chyba zaszcepic. Z reszta lekarz pewnie wszytsko lepiej powie ;) Odpowiedz Link Zgłoś