Dodaj do ulubionych

Czy ktoś zna we Wrocławiu dobrego reumatologa?

IP: 80.51.250.* 03.10.03, 11:44
Czy ktoś zna we Wrocławiu dobrego reumatologa i może mi doradzić do jakiego
szpitala na oddz.Reumatologiczny iść w celu wykonania dokładnych
badań/resonans magnetyczny,tomografia czy inne/Może ktoś ma jakieś
doświadczenia i mógłby mi coś doradzić? Mam bardzo nietypowa chorobę,która
trudno zdiagnozować,opinie różnych lekarzy są rozbieżne/gościec,fibromialgia
a ostatnio bóle psychogenne/Od długiego czasu cierpię na okropne bóle stawów
i mięśni,co trudno zlokalizować bo boli mnie poprostu wszystko.Bardzo
cierpię i nikt jak dotąd nie może mi pomóc.Jestem wtedy słaba,ciężko i
szybko oddycham,jestem rozdrażniona,roztrzęsiona,nie mogę chodzić tylko leże
i płaczę z bólu nie do wytrzymania.Występuje to bardzo często.Wyniki
podstawowe mam raczej dobre,trochę podwyższone OB i płytki krwi.Sama już nie
wiem gdzie się udać,kto mógłby mi pomóc,kto postawiłby właściwą
diagnozę.Nawet nie wiem czy powinnam się leczyć u reumatologa,neurologa czy
psychiatry skoro każdy mówi co innego.Prosze o radę.
Obserwuj wątek
    • Gość: Marta Re: Czy ktoś zna we Wrocławiu dobrego reumatologa IP: 80.51.250.* 04.10.03, 16:23
      Proszę o odpowiedż-pilne
      • Gość: Mariusz Re: Czy ktoś zna we Wrocławiu dobrego reumatologa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.03, 17:03
        Jeżeli rozpoznano u Ciebie fibromialgię to metodą leczenia jest podawanie
        leków p/depresyjnych, z tego względu pomysł z wizytą u psychiatry jest dobry.
        Na efekt leczenia trzeba czekać min. kilka tyg.
        Jeżeli objawy utrzymują się od pewnego czasu to różnicowanie pomiędzy
        fibromialgią (psychogennymi bólami) a gośćcem czyli reumatoidalnym zapaleniem
        stawów (rzs) jest zwykle łatwe (w rzs wystepuja utrzymujące się przez wiele
        tyg. obrzęki stawów, wysokie OB, często stany podgorączkowe). Z tego wzglęedu
        wykonywanie badań, o których wspominałaś nie jest potrzebne. Pozdrowienia.
        • Gość: Marta Re: Czy ktoś zna we Wrocławiu dobrego reumatologa IP: 80.51.250.* 04.10.03, 23:07
          Ja właśnie mam utrzymujące sie przez wiele lat obrzęki stawów w
          kolanach,kostkach stóp,ale nikt jednoznacznie nie powiedział czy taka duża
          opuchlizna jest od stawów czy to złe krążenie a może to jest jedno i drugie i
          dokładniejsze badania byłyby potrzebne przepisuja mi tylko Tialorid na
          odwodnienie i zmniejszenie cisnienia.Dlatego właśnieże sytuacja jest
          niejasna,diagnozy różne więc chciałabym poddać się już dokładnym badanim tylko
          nie wiem gdzie?
          • Gość: Mariusz Re: Czy ktoś zna we Wrocławiu dobrego reumatologa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.10.03, 10:24
            Napisz czy były wykonywane badania rtg rąk, stóp i jaki był wynik oraz czy
            oznaczano odczyn Waalera-rosego. Czy obrzeki są symetryczne, czy występuje
            sztywność poranna i jak długo trwa. W poniedziałek postaram sie odpisać.
            Pozdrawiam.
            • Gość: Marta Re: Czy ktoś zna we Wrocławiu dobrego reumatologa IP: 80.51.250.* 08.10.03, 11:48
              Odczyn ten miałam badany ale mam w normie.Zdjecia stawów miałam robione dawno
              temu chyba z 5 lat.Opuchnięte stawy mam w obu nogach ale w prawej kostce stopy
              dużo wieksze nawet po tialoridzie mi nie schodzi.Dość podwyższone mam tylko
              płytki krwi z tych badań podstawowych,OB25.Przy stawach mam takie zgrubienia
              jakby poduszki-nie wiem jak to sie fachowo nazywa,które sa coraz wieksze i
              nigdy nie schodzą.Lekarz też mówił że to jest choroba tkanki łacznej i stąd te
              bóle.Proszę mnie zrozumieć,że skoro całe życie mówiono mi że to gościec,teraz
              fibromialgia,to znów bóle psychogenne to nawet lekarz tego nie
              zrozumie.Psychogenne-to zrozumiała bym gdyby po 1,5 rocznym leczeniu u
              psychiatry były one mniejsze a tak nie jest.Poza tym bóli tych nie mam od roku
              tylko od bardzo dawna,odkad siegam pamiecią tylko z coraz większym nasileniem
              juz teraz nie do wytrzymania.Bóli tych na szczęście nie mam cały czas na
              okrągło ale bardzo często.Jak złapie ten ból to trwa tydzień lub dłużej potem
              trochę lepiej przeważnie po diprophosie z miesiąc a im ta odległość większa to
              bóle się nasilaja.Lecze sie u reumatologa ale i on chyba ma wątpliwości bo
              chce skierować mnie do szpitala na odpowiednie zdiagnozowanie po ewentualnych
              badaniach.Ja sama nie umię tego okreslić z czym mogą te bóle mieć
              związek,trudno powiedzieć że od pogody bo raczej nie widzę zwiazku,także nerwy
              nie wiem czy moga mieć coś wspólnego skoro to trwa długo.Chciałabym gdzieś sie
              udać żeby ktoś odpowiednio to zdiagnozował i mi pomógł w cierpieniu.Niby mówi
              sie że obecnie nikt chory nawet na najgorsze choroby/raka/ nie powinien
              cierpieć.Ale mój lekarz powiedział,że musze się nauczyć żyć z bólem,tylko że
              nikt nie zna czyjegoś bólu.W skali 1-10 określiłabym na 10.Jeśli chodzi o
              sztywność ranna, to występuje od dawna i to bardzo.Trwa to trudno powiedzieć-
              z godzinę.Jest ona dużo mniejsza po zastrzyku dprophosie a potem gdy działanie
              się zmniejsza to sztywność wraca.Jeśli jest sztywność i ból to w ogóle nie
              mogę wstać z łóżka,zupełnie trace siły,bóle te obezwładniają- to bardzo
              dziwne,niespotykane uczucie które trudno nawet opisać.Proszę o radę,jeśli
              czegoś jeszcze nie napisałam to proszę napisać.Pozdrawiam serdecznie.
            • Gość: Marta Re:do Mariusza-prosze o odpowiedż IP: 80.51.250.* 11.10.03, 18:59
              Proszę bardzo o szybka odpowiedż
              • Gość: Mariusz Re:do Mariusza-prosze o odpowiedż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.03, 19:11
                Jak często przyjmujesz Diprofos? Stosowanie tego leku doskonale zamazuje obraz
                choroby. Wykluczenie u Ciebie reumatoidalnego zapalenia stawów (gośćca) jest
                bardzo proste. Jeżeli chorujesz tyle lat, to w badaniu rtg rąk i stóp będą
                zmiany typowe dla tej choroby.
                Wydaje się, że hospitalizacja powinna pozwolić na ustalenie rozpoznania.
                Pozdrawiam.
      • Gość: Marta Re: Do Mariusza IP: 80.51.250.* 11.10.03, 19:48
        Diprophos biorę niestety ale juz z 5 lat,z tym że brałam co pól roku jeden
        zastrzyk.Ostatnio musze brac cześciej nawet co 2 miesiace,bo nie wytrzymuje z
        bólu a to jest jedyny zastrzyk który przynosi dużą ulgę.Wiem o szkodliwości
        tego leku ale nikt nie wymyślił nic bardziej skutecznego,a gdy sie tak cierpi
        to sie nie mysli o ubocznym działaniu /wysokie ciśnienie,cholesterol,tycie
        itd./Czy można prześwietlić na raz tyle stawów kolan,kostek stóp,bioder,rąk w
        tym:nadgarstki,i wyżej w łokciach i ramionach czy trzeba
        tyle razy sie przeswietlac choć to jest szkodliwe.A ze skierowaniem tez mam
        kłopot bo lekarz nie chce dać/ostatnie 5 lat temu/Prosze o rade co moge zrobić
        żeby sobie pomóc i dojsc z czego takie mam bóle?Pozdrawiam serdecznie
    • monaa1 Re: Czy ktoś zna we Wrocławiu dobrego reumatologa 12.10.03, 02:55
      Nie jestem fachowcem, ale może powinnaś skontrolować swoją tarczycę.
      Fibrobamialgia może (nie musi) być objawem złej pracy tarczycy, wymieniana
      jest jako jeden z objawów niedoczynności. Pozdrwiam
    • Gość: Marta Re: Czy ktoś zna we Wrocławiu dobrego reumatologa IP: 80.51.250.* 15.10.03, 12:08
      Proszę bardzo o radę i szybką odpowiedż,bo już muszę się zdecydować a nie wiem
      co mam robić?Może jakiś lekarz się orientuje i mógłby mi coś doradzić gdzie
      sie najlepiej udać w celu właściwego zdiagnozowania.Pozdrawiam
      • Gość: beata Re: Czy ktoś zna we Wrocławiu dobrego reumatologa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.10.03, 00:10
        witaj.
        choruje na rzs.. czytajac twoje objawy czulam sie jakbys pisala o mnie..
        byc mzoie to jest wlasnie to..
        chcialas namiar na dobrego reu,matologa
        PROFESOR SZECHLINSKI przyjmuje prywatnie w szpitalu kolejowym.
        to on wlansie po wielu nieudanych probach/innych lekazry/ zdiagnozowal mnie.i
        leczyl..pozniej u mnie nastapila remisja choroby. teraz mam jej silny nawrot
        tez musze sie do noego wybrac..
        pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka