Dodaj do ulubionych

ból nadgarstka, ból szyi, ból całych rąk

19.09.12, 20:23
Witam serdecznie, wskrucie opisze moj problem i prosze o porade. Pracuje jako fryzjerka od 10 lat. co jakiś czas (raz w miesiacu przez pare dni) miałam bóle w nadgarstkach raz w prawej a raz w lewej rece. od jakis 3 miesiecy ból jest codziennien w lewym nadgarstku (nie jest to cieśń nadgarstka, palce nie drętwieją). Pojawił się również ból z lewej strony szyi ktory sie nasila jak podnosze reke do góry, od tygodnia również bola mnie mesnie lewej ręki, ramie, czasami ból jest w barku, a od dwoch dni ból zaczyna przechodzic na prawą ręke w okolicy dłoni i powyżej, na zdjeciu rtg nadgarstka lewego wyszlo wszystko ok. dostalam skierowanie do ortopedy i neurologa oraz skierowanie na rtg kregoslupa szyjnego. 4 dzien jestem na zwolnieniu, bo lekarz powiedzial ze to z nadwyrezenia i reka musi odpocząc 2 miesiace i ze bol sam przejdzie. zazywam Sirdalud jedna tabletke na noc i dicloduo 1 tab. rano. rece sa coraz slabsze a kazdy ruch w gore, nawet utrzymanie telefonu przy uchu sprawia mi ból. prosze o pomoc, jakies wskazowki
Obserwuj wątek
    • wiem-1 Re: ból nadgarstka, ból szyi, ból całych rąk 24.09.12, 09:40
      Rtg szyi również czynnościowe.
      Przy braku wyjaśnienia i utrzymujących się dolegliwościach MRI zwłaszcza że wspominasz o osłabieniu rąk.
      Zależnie od wyniku rehabilitacja albo konsultacja neurochirurgiczna jeżeli wyjdą zaawansowane zmiany dyskopatyczne.
      To tylko jedna z koncepcji.
      Inna to może problemy w samych stawach barkowych po latach pracy w wmuszonej pozycji.
      Jeżeli rehabiliatcja szukaj dobrego fizjoterapeuty/chiropraktyka osteopaty z wykształceniem medycznym.
      • marzena1761 Re: ból nadgarstka, ból szyi, ból całych rąk 24.09.12, 22:56
        na rtg wyszło ze mam lordozę wyprostowana, kifotyzacje osi i objawy dyskopati na C4/C5. mam odrzucic leki bo nic nie pomagaja a jeszcze nabawilam sie bolow brzucha od 3 dni, masakra jakas. do neurologa ide w czwartek, mam nadzieje ze cos poradzi/ dziekuje za odpowiedz
        • wiem-1 Re: ból nadgarstka, ból szyi, ból całych rąk 25.09.12, 11:08
          Odcinek szyjny fizjologicznie jest uwypuklony ku przodowi-lordoza.
          U Ciebie jest kifotyzacja-zaburzenie krzywizny w obrazie-garbienie odcinka szyjnego.
          Już samo zaburzenie osi może dawać dolegliwości. Jeżeli w rtg wyszły cechy dyskopatii razem z towarzyszącymi objawami wskazana diagnostyka MRI.
          To da odpowiedź czy i jakie struktury nerwowe są uciśnięte.Zależnie od zaawansowania wskazania jak moim poprzednim poście.
          • wiem-1 Re: ból nadgarstka, ból szyi, ból całych rąk 25.09.12, 11:10
            Dikloduo to lek z grupy NLPZ (niesterydowe p.zapalne) ma działanie drażniące na śluzówkę.
            Jego przyjmowanie wyymaga leków osłonowych na żołądek.
            • marzena1761 Re: ból nadgarstka, ból szyi, ból całych rąk 25.09.12, 12:22
              jezeli neurolog nie wspomni mi o tym badaniu to sama o to zapytam i napisze co sie dowiedzialam w czwartek.
              • marzena1761 Re: ból nadgarstka, ból szyi, ból całych rąk 28.09.12, 09:45
                neurolog powiedziala ze reka boli mnie od kregoslupa szyjnego i zalecila rehabiltacje, na ktora pewnie bede czekac pare miesiecy
                • wiem-1 Re: ból nadgarstka, ból szyi, ból całych rąk 28.09.12, 10:03
                  Tak też przypuszczałam. A co z MRI ?
                  Ze względu na koszty badania lekarze niezbyt chętnie na nie kierują zwłaszcza w początkowym etapie leczenia ale przy istniejących objawach neurologicznych takich jak zaburzenia czucia, osłabienie siły, drętwienie jest to jedyne wiarygodne badanie pozwalające okreslić zakres zmian w kręgosłupie i możliwe/bezpieczne metody leczenia.
                  Rehabilitacja oparta na fizykoterapii (prądy,pole magnetyczne itp) przy dyskopatii zwykle nie przynosi wyraźniej poprawy, niekiedy na krótko może lekko złagodzić ból.
                  Jeżeli rehabilitacja ma być skuteczna to tylko ta oparta na terapii manualnej, właściwym doborze ćwiczeń ale tylko pod kierunkiem doświadczonego w schorzeniach kręgosłupa terapeuty. O to niestety trudno w ramach NFZ.
                  Jeżeli odczuwasz objawy neurologiczne o których wspomniałam wcześniej to nadal optuję za MRI.
                  Dla własnego bezpieczeństwa i odpowiedniego ustawienia leczenia może warto zrobić to badanie prywatnie ale to koszt rzędu 350-500 pln zależnie od pracowni.
                  Jeżeli przebywasz na zwolnieniu to lekarz może wypisać skierowanie na rehabilitację w ramach prewencji rentowej ZUS. Taka forma rehabilitacji jest poprzedzona komisją w ZUS i jest przyznawana szybko.
                  www.zus.pl/default.asp?p=4&id=420
                  link z informacją
                  • marzena1761 Re: ból nadgarstka, ból szyi, ból całych rąk 28.09.12, 13:26
                    o badaniu mri nawet nie wspomniała, właśnie czucia już nie tracę, a ręka już nie jest słaba tak jak na początku, normalnie moge wszystko robic, tylko boli mnie przy wysilku i chyba zaczyna bolec jak zakladam obcasy i nie dretwieje, myślałam nawet zeby sie udać do kregarza, może lozko na ktorym spie tez jest zle... a o tym skierowaniu bede pamietac
                    • marzena1761 Re: ból nadgarstka, ból szyi, ból całych rąk 28.09.12, 15:38
                      a jeszcze dodatkowo boli mnie dzis bark z lewej strony i zauwazylam ze jak pochylam glowe w dol to bol sie bardzo nasila
    • ania.816 Re: ból nadgarstka, ból szyi, ból całych rąk 03.10.12, 15:01
      a próbowałaś jakichś opasek uciskowych/magnetycznych?
      Tutaj znajdziesz coś takiego: www.swiatbezvat.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka