Dodaj do ulubionych

nerwiak mortona

04.10.08, 18:58
Witam serdecznie !
Proszę o radę i z góry dziękuję za wszelkie komenty.
W zeszłym miesiącu u mojej mamy (ma 54 lata) zdiagnozowano (po długim czasie)
nerwiak Mortona w obu stopach o wymiarach w prawej 16x6mm a w lewej 18x8mm.
Oczywiście dolegliwości tej towarzyszy opuchlizna stóp i niesamowity ból przy
chodzeniu i nie tylko(ze względu na trudności w chodzeniu u mojej mamy również
zwyrodnienie kręgosłupa). W tej chwili od kilku dni moja mama nosi specjalnie
wyprofilowane wkładki. Moje pytanie jest następujące.. w ramach terapii
lekarza zasugerował bądź leczenie operacyjne bądź "ostrzykiwanie" roztworem
alkoholu. Chciałabym dowiedzieć się na ile metoda ta jest skuteczna i czy
rzeczywiście lepiej poddać się zastrzykom czy operacji?
Obserwuj wątek
    • paulina2708 Re: nerwiak mortona 23.09.13, 21:16
      Witam.. Ponad rok bolała mnie podeszwowa część stopy.Zaczęło się od spuchnięcia łydki i bólu stopy..przepisywano mi różne lekarstwa przeciwbólowe i przeciwzapalne (np.nimesil) ale działanie było chwilowe,ból powracał a ja systemem "spychologii" latałam od reumatologa,onkologa i z 10 ortopedów i NIC..po rocznym "odwiedzaniu " lekarzy w Opolu i braku rozpoznania dolegliwości trafiłam -dzięki Bogu- do Poznania do prof.Napiontka który następnie skierował mnie do doktora Tomasza Jaszczaka..Doktor Tomasz z sposób konkretny zbadał moją stope -diagnoza guz stopy i zaproponował mi zabieg chirurgiczny i po 3 tyg byłam na stole operacyjnym..z badania histopatologicznego wynika że miałam Nerwiaka Martona (był naprawdę duży)..doktor Jaszczak jest bardzo kompetentnym ,szczerym i opiekuńczym lekarzem i wiem gdzie pojade w razie nowych dolegliwości..pozdrawiam..
      • enoive Re: nerwiak mortona 26.09.13, 08:42
        U mnie jest podejrzenie ze mam Syndrom/Nerwiak Mortona, niestety nie mozna go zlokalizowac, nie jest wyczuwalny przy badaniu manualnym ani widoczny przy rezonansie magnetycznym. Jedyne co to kiedy lekarz wykonuje test Muldera i sciska poprzecznie stope czuje przeszywajacy bol. W zeszlym miesiacu dostalam blokade chemiczna w nerw z prawej strony pod kolanem ( mowili ze nie daja blokady bezposrednio w bolace miejsce, nie wiem czemu) ale niestety nie przynioslo mi to ulgi. I tu moje pytanie - jak duzy byl Twoj nerwiak i jak lekarz go wykryl, manualnie ? Bo ponoc na rezonansie magnetycznym czesto jest niewidoczny. Czy jak mialas operacje mialas ciecie z dolu od podeszwy czy z gory ? Slyszalam ze jak jest ciecie z gory to pozniej mniej boli przy chodzeniu, wiadomo ale ze z kolei od podeszwy lepiej dobrac sie do nerwiaka. Czasem kroja "na slepo" kiedy nerwiak jest niewyczuwalny i nie widoczny tak jak u mnie. Mecze sie juz kilka lat, nosze wkladki ale to tez nie rozwiazuje mojego problemu.
        Czy sa moze jeszcze jakies osoby z ta przypadloscia?
        • paulina2708 Re: nerwiak mortona 07.10.13, 18:45
          Witam...u mnie przez rok nie wiedzieli co jest grane-pomomi usg,rezonansu i biopsji...szczerze- to mysle ze trzeba trafic na dobrego radiologa ,który oceni jaka to zmiana..u mnie jedyny dobry radiolog stwierdził ze mam guza w stopie..dopiero w poznaniu dr jaszczak podjal się operacji..Wkładki chyba nic nie pomogą -to ściema-jezeli masz nerwiaka to tylkon trzeba go usunąć i taka prawda.Tylko ze jest mało specjalistów w Polsce ,którzy podejmą się zabiegu na stopie(duze ryzyko uszkodzenia nerwu)...cięcie dr jaszczak wykonał od grzbietowej czesci stopy.bardzo male-4 szwy.teraz mam małą,elegancka blizne.brak bólu i wielkie szczęscie :) pozdrawiam..paulina
          • beawd Re: nerwiak mortona 27.03.14, 12:06
            Witaj Paulina! U mnie wczoraj zdiagnozowano nerwiaka i bardzo zależałoby mi na kontakcie z Tobą: ciekawi mnie, ile kosztuje taki zabieg, jak wygląda, co po nim ze stopą się dzieje, jak szybko można chodzić, jakie znieczulenie itp. Byłabym bardzo wdzięczna za informacje!!
            • 16har.nasie Re: nerwiak mortona 05.04.14, 17:39
              Ten sam problem mam "nerwiak Mortona" chętnie porozmawiam z kimś po operacji tej dolegliwości.
            • paulina2708 Re: nerwiak mortona 07.04.14, 09:59
              Jeżeli moge troszke pomóc to prosze złapać mnie na fejsie-Paulina Brocka Opole lub tel.602179160..Ogólnie po operacji lewej stopy bólu ni ema ale czasami odczuwam mały ucisk..nie wiem co to jest :) natomiast u mnie NIESTETY pojawił się sympton "odbicia lustrzanego" i czeka mnie zabieg na prawą stope.przez to że rok czasu bolała mnie lewa stopa i cały ciężar ciała "spoczywał" na prawej to teraz druga ma to samo..no i znów musze jechac może w czerwcu do poznania..pozdrawiam
              • 16har.nasie Re: nerwiak mortona 21.04.14, 13:54
                Witaj dość długo nie zaglądałam do tego forum ale już nie wiem czego się chwytać aby sobie pomóc. U mnie ortopeda stwierdził że jest to prawdopodobnie właśnie Nerwiak Mortona. Ból i pieczenie że nie mogę spać po nocach biorąc tabletkę prześpię trzy lub cztery godz. Mnie ortopeda (Lublin) proponuje zabieg w Szpitalu na NFZ ale słyszałam dużo pozytywnych zdań o klinice w Poznaniu lub Warszawie halluxmed, a gdzie ty byłaś operowana. Piszesz że czeka cię operacja na drugą stopę, mnie dokuczają obie nogi ale bardziej lewa gdzie mam też haluksa, lecz myślę że wszystkiego nie da się pozbyć za jednym zachodem tak więc to dłuższe leczenie. Ja już od trzech lat chodziłam po różnych lekarzach najpierw twierdzili że to z nadwagi płaskostopie (92kg) później że to reumatologiczne i rok czasu leczono mi puchnące nogi, dopiero jak sama doczytałam o podobnych bólach i poszłam prywatnie do ortopedy upewniłam się że to ta dolegliwość. Niestety muszę jeszcze czekać na USG do 25 maja takie tu kolejki i to prywatnie. Możesz pisać do mnie bezpośredni na < halinagromek@wp.pl >
                Pozdrawiam Halina

paulina2708 napisał(a):

> Jeżeli moge troszke pomóc to prosze złapać mnie na fejsie-Paulina Brocka Opole
                > lub tel.602179160..Ogólnie po operacji lewej stopy bólu ni ema ale czasami odcz
                > uwam mały ucisk..nie wiem co to jest :) natomiast u mnie NIESTETY pojawił się s
                > ympton "odbicia lustrzanego" i czeka mnie zabieg na prawą stope.przez to że rok
                > czasu bolała mnie lewa stopa i cały ciężar ciała "spoczywał" na prawej to tera
                > z druga ma to samo..no i znów musze jechac może w czerwcu do poznania..pozdrawi
                > am
                • jszuba1981 Re: nerwiak mortona 13.05.14, 20:47
                  Witam,
                  Ja jestem po operacji nerwiaka mortona 8 dni. noga się goi wycięli kawał mięcha i mam nadzieje że koniec z moimi dolegliwościami. Jeżeli ktoś ma jakieś pytania to proszę pisać na jszuba@interia.pl
                  • elukasik204 Re: nerwiak mortona 16.07.15, 19:49
                    Witam i ja jestem świeżo po operacji Nerwiaka (10 dni ). bez problemu wykonuje ją Pani doktor Alina Bogacz- Blacha. Z Lublina klinika na Onyksowej 12. polecam w 1,5 h po zabiegu byłam już w domu. zabieg jest przeprowadzany pod narkozą :) rewelacja.
          • malamikaa [...] 19.12.18, 10:42
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • vaniliiia Re: nerwiak mortona 19.10.13, 07:41
          Witam.Też miałam nerwiaka w stopie. Badania nic nie pokazywały. Wykryto go dopiero po 10 latach ( usg). Przeszłam już dwie operacje ponieważ robią się zrosty, które strasznie bolą. Teraz czeka mnie trzecia.Teraz wiedząc ile przeszłam dałabym się zoperować 10 lat temu w ciemno. Wiem, że takie operacje dobrze robić pod mikroskopem jest większa szansa,że zostanie on usunięty cały.
    • paulina2708 Re: nerwiak mortona 07.10.13, 18:38
      Hej..wiem ,ze lekarze proponuja ostrzykiwanie alkoholem miejsca zmiany ale mi wytłumaczono ,ze jest to tylko chwilowe "znieczulenie" nerwiaka i nie spowalnia i nie hamuje rozwoju choroby...liczę się z tym że nerwiak może powrócić albo w operowanej juz stopie ,albo w drugiej..niestety taki mój urok..pozdrawiam..paulina
      • bejka.52 Re: nerwiak mortona 23.05.17, 00:32
        Mam te dolegliwości od lat . Pojawiają się to w jednej lub drugiej nodze. Ale ostatnio ich częstotliwość wzrosła. Ortopeda potwierdził, że jest to Nerwiak Mortona i zalecił PRP, wstrzykiwanie osocza bogatopłytkowego w górne części stopy. Jest to kuracja, którą należy powtórzyć 3-krotnie. Dzisiaj miałam pierwszy zabieg. Czy ktoś może miał już taki zabieg. Ciekawa jestem czy pomaga i na jak długo. Nie jest to refundowane na NFZ.
        • julia-1980 Re: nerwiak mortona 08.11.17, 22:02
          Mam pytanie, bo jestem o krok od operacji. Waham się, ponieważ lekarz uprzedził mnie , że po operacji nie bede miała czucia w palcach. Jak się w tym żyje? (czy Wasze operacje to usunięcie guza wraz z nerwem, bo mi to zaproponowano, żeby guz nie odrastał)
    • julia-1980 Re: nerwiak mortona 08.11.17, 22:23
      Mam pytanie, bo jestem o krok od operacji. Waham się, ponieważ lekarz uprzedził mnie , że po operacji nie bede miała czucia w palcach. Jak się w tym żyje? (czy Wasze operacje to usunięcie guza wraz z nerwem, bo mi to zaproponowano, żeby guz nie odrastał). Zdiagnozował mnie rowniez po 3 latach biegania po lekarzach ortopeda w Warszawie i tam zaproponował zabieg. Jednak w moim miescie, gdzie nikt sie nie poznał wczesniej udało mi sie znaleźć ortopede, ktory zrobi mi to na NFZ ,(jednak wymaga ode mnie zrobienia usg w Warszawie). Ten ortopeda na codzien operuje kolana, zastanawiam się, czy warto mu zaufać. Moze ten zabieg nie jest az tak trudny jak go przedstawiają.
    • aniteka7 Re: nerwiak mortona 27.02.18, 22:05
      Nerwiakiem Mortona zajmuje się doktor Pisarski z Warszawy- przyjmuje w poradni chorej stopy na Migdałowej. U mnie akurat obeszło się bez zabiegu. Pan doktor przepisał mi leki przeciwzapalne, rehabilitację oraz zaproponował zmianę obuwia na miękkie i obszerne. Dodatkowo mam specjalne wkładki do butó, które dobierane miałem indywidualnie. Problem minął a ja mogę się cieszyć komfortem chodzenia bez bólu. Może u Ciebie również nie będzie konieczny zabieg- zawsze warto skonsultować sprawę z różnymi lekarzami. Ja trafiłęm na odpowiedniego właśnie dzięki temu.
      • piotrowy8 Re: nerwiak mortona 15.08.18, 10:08
        Poproszę o nazwy leków i jakie zabiegi doktor zalecił?
      • murphy2 Re: nerwiak mortona 13.12.18, 09:43
        No właśnie, ja też poproszę o nazwy leków i zabiegów, które Ci pomogły.
      • murphy2 Re: nerwiak mortona 16.01.19, 14:33
        To chyba tylko reklama samego pana doktora ...
    • iwona256 Re: nerwiak mortona 19.05.25, 18:38
      Witam wszystkich, szykuję się na zabieg "wysuszenia" nerwiaka alkoholem. Czy ktoś z Was ma doświadczenie z takim zabiegiem? Czy miał 1 zabieg lub więcej? Jakie efekty. Pozdraiwam iwona
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka