Gość: zaza IP: 140.101.51.* 28.10.03, 16:05 Chciałabym poprosic Cie o przetlumaczenie na jezyk bardziej zrozumialy wyniku badan EEG. Jest on dla mnie kompletnie nie zrozumialy i nie jest poprawny co jeszcze bardziej zmaga moj niepokoj. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Doki Re: do Dokiego IP: *.50-136-217.adsl.skynet.be 28.10.03, 17:51 Nie wiem czy zdolam, ale moge sprobowac. Zreszta jest tu tez medka, ona interpretacje eeg ma w malym palcu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Venus Re: do Dokiego IP: *.vs.shawcable.net 28.10.03, 18:00 Doki, a co to jest po polsku hypothalamus, please?? Venus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: do Dokiego IP: *.50-136-217.adsl.skynet.be 28.10.03, 18:13 Venus... wesze podstep. hypothalamus (=podwzgorze) DEFINITION: The ventral part of the diencephalon (=srodmozgowie) that forms the floor and part of the lateral wall of the third ventricle. Anatomically, it includes the preoptic area (=pole przedwzrokowe), optic tract (=trakt wzrokowy), optic chiasm (=skrzyzowanie wzrokowe), mamillary bodies (=ciala suteczkowate), tuber cinereum (=guz popielaty), infundibulum (=lejek), and neurohypophysis (=neuropodwzgorze), but for physiological purposes the neurohypophysis is considered a distinct structure. The hypothalamus may be divided into four regions (anterior, dorsalis, intermedia, and posterior) or into three longitudinal zones (periventricular zone, medial zone, and lateral zone). The hypothalamic nuclei constitute that part of the corticodiencephalic mechanism that activates, controls and integrates the peripheral autonomic mechanisms, endocrine activity, and many somatic functions, e.g., a general regulation of water balance, body temperature, sleep, and food intake, and the development of secondary sex characteristics. The hypothalamus secretes vasopressin and oxytocin, which are stored in the pituitary, as well as many releasing factors (hypophysiotropic hormones), by means of which it exerts control over functions of the adenohypophysis portion of the pituitary gland. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Venus Re: do Dokiego IP: *.vs.shawcable.net 28.10.03, 18:17 nie nie Doki - nie podstep - potrzebuje dla naszego forum MIGRENA - jedno slowko tkorego nie potrafie przetlumaczyc - chyba to jest przysadka mozgowa? tu poczytaj.. www.medindia.net/news/view_news_main.asp?t=gn&x=727 mam nadziej ze link bedzie pracowal.. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: do Dokiego IP: *.50-136-217.adsl.skynet.be 28.10.03, 19:09 nie, przysadka mozgowa to hypophysis. Podwzgorze zas to wlasnie hypothalamus. Brzmi podobnie, a w czaszcze sa od siebie oddalone o jakis 1 cm, ale to nie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaza Re: do Dokiego IP: 140.101.51.* 29.10.03, 12:02 jeszcze tak abstrachujac co moze oznaczac niepoprwny wynik badania EEG, bo nie wiem czego moge sie spodziewac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: do Dokiego IP: *.50-136-217.adsl.skynet.be 29.10.03, 12:56 W badaniu eeg rejestruje sie czynnosc elektryczna kory mozgowej. Ta czynnosc to podstawowa funkcja kory, ktora sprawia, ze jestesmy swiadomi, myslimy, czujemy, ruszamy sie, reagujemy na bodzce ze srodowiska. Samo badanie jest w sumie malo dokladne. Komorek kory mozgowej sa miliardy, eeg rejestruje sie z gora 20-30 elektrod rozmieszczonych na glowie (uprzedzajac: medka, nie czepiaj sie, chodzi o rutynowe eeg, nie jakies cudactwa. W anestezji uzywamy zwykle tylko 2-8 odprowadzen). Niepoprawny wynik eeg oznacza wiec, ze czynnosc elektryczna kory mozgowej odbiega od normy. Dlaczego? Na to badanie juz nie odpowiada. Przyczyn moze byc wiele, poczawszy od zmian struktury mozgu (wady rozwojowe, stany po zabiegach chirurgicznych, ale takze np stany po urazach, udarach i nowotwory) przez zmiany w metabolizmie mozgu (niedokrwienie, zatrucia), wplyw lekow, wplyw zmeczenia- naprawde mnostwo rzeczy. Ja tez nie wiem czego mozesz sie spodziewac. Nie wiem nawet dlaczego wykonano u Ciebie eeg. PZDR Odpowiedz Link Zgłoś