Gość: Mimi IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.03, 17:58 Lekarka powiedziała, że mam jakieś szmery w sercu i zapisała mnie na badania diagnostyczne. Czy wiecie może co to oznacza i skąd się mogą brać szmery? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Doki Re: szmery w sercu IP: *.196-201-80.adsl.skynet.be 04.11.03, 20:40 Najprosciej mowiac: normalne, zdrowe serce jest tak uksztaltowane, ze krew plynie w nim "gladko"- technicznie mowiac, dominuja przeplywy laminarne. To dobrze, bo opor dla przeplywu laminarnego jest nieduzy, wiec serce pracuje wydajnie. Tak jest przynajmniej w spoczynku. Jesli krew napotyka na swojej drodze przeszkody, albo nieprawidlowe drogi przeplywu, pojawiaja sie zaburzenia przeplywu, czyli przeplyw turbulentny. Te zaburzenia powoduja powstawanie dzwiekow- tak jak np szum lekko uchylonego kranu. Stad szmery w sercu sa bardzo zgrubnym objawem nieprawidlowosci przeplywu w sercu. Zgrubnym, bo nie mowia jakie konkretnie sa te nieprawidlowosci i co je powoduje. To znaczy, kazdemu studentowi na 3 roku wklada sie do glowy rozne szumy, ale znakomita wiekszosc zapomina o tym jeszcze przed koncem studiow, wiec na dzisiaj to juz dobrze, ze potrafimy wysluchac "jakies szmery". Szmery moga pochodzic od uszkodzonych zastawek, nieprawidlowych polaczen miedzy jamami serca, nieprawidlowych wielkosci przeplywow krwi, np w nadczynnosci tarczycy czy nadcisnieniu, moga tez byc absolutnie niewinne- tzn "ten typ tak ma". Do dokladnej diagnostyki sluzy echokardiografia plus badanie dopplerowskie. Ta metoda mozna obejrzec sobie anatomie serca, a takze zobaczyc kiedy, jak i nawet z jaka predkoscia plynie sobie krew w roznych jego czesciach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mimi Re: szmery w sercu IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 05.11.03, 18:27 Dzieki za obszerną odpowiedź. Ja mam chorobę Graves-Basedowa, ale czynność tarczycy została wyrównana (TSH jest w normie) i lekarka mówi, że nie może tych szumów łączyć z chorobą GB. Mi się wydaje, że to jednak stąd te szmery, ale to w końcu ona jest po medycynie, nie ja. Pod koniec listopada idę na badania do szpitala, więc może się wyjaśni, kto ma rację. A TY, co o tym sądzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: szmery w sercu IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 05.11.03, 18:48 Nic nie sadze. Nie osluchiwalem Cie, zreszta nie uwazam sie za az takiego mistrza stetoskopu, ktory na ucho odrozni niewinny szmer czynnosciowy od patologicznego. Zrobisz echo, to bedziesz wiedziec co i jak. Jesli poza tym nie masz zastrzezen do swojego serca i jego pracy, to do konca miesiaca jakos wytrzymasz, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś