Dodaj do ulubionych

Brak apetytu podczas choroby

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.03, 23:46
Moja Mama ma zapalenie płuc, jest w szpitalu. Rok temu wykryto w lewym
płucu nowotwór. W ciągu roku obraz płuc się nie zmieniał .Obecnie po
tygodniowej terapii antybiotykiem i ściągnięciu litra wody z lewego płuca
czuje się nieco lepiej / oddycha z mniejszym wysiłkiem/ .Niepokoi mnie
bardzo utrata apetytu- od kilku dni nie chce jeść niczego - dużo pije .
Zmuszam do wypicia rosołu ze zmiksowanym mięsem ale tylko raz dziennie to
mi się udaje i to mniej niż szklankę. Potem wypija kefir,czasami troszkę
owoców. Tak jest od tygodnia- lekarz mówi aby zmusić ją do jedzenia -ale to
nie jest możliwe -robi się niedobrze, ma mdłości .Kupiłam trilac,
citropepsin , actimel - nie widać poprawy. Jak mam ją odżywiać aby
odzyskała siły ? A może organizm mobilizuje się do walki z chorobą i nie
chce tracić energii na trawienie - tylko jak długo może to trwać bez
uszczerbku na zdrowiu ? Dodam tylko ,że ma jeszcze wodę w drugim płucu ,
problemy z krążeniem /obrzęk nóg/ oraz cukrzycę ./wiek 76 lat/
Bardzo proszę o odpowiedzi. Hanka.
Obserwuj wątek
    • Gość: Teresa Re: Brak apetytu podczas choroby IP: *.devs.ac-net.pl 07.11.03, 00:08
      Wiesz, nie jestem lekarzem, ale ja bym nie zmuszala nikogo do jedzenia w czasie
      choroby, a juz miesa -nigdy! Starszym ludziom mieso wcale nie jest potrzebne,
      jest wrecz obciazeniem. Tak, na trawienie i wchlaniane organizm zuzywa calkiem
      duzo energii, zauwaz, ze zwierzeta NIGDY nie jedza kiedy im cos dolega.
      Bez jedzenia mozna sie obejsc calkiem dlugo, nie wiem tylko jak to pogodzic z
      cukrzyca.
      Chyba niewiele pomoglam.
      Trzymaj sie.
    • Gość: Kinga Re: Brak apetytu podczas choroby IP: 5.2.1R1D* / *.wlfdle.rnc.net.cable.rogers.com 07.11.03, 05:15
      Jesli mozesz kup ksiazke Tombaka. Podaje w niej rozne przepisy przy
      nowotworach, aby sie ich pozbyc. Absolutnie nie zmuszaj mamy to tych wywarow
      miesnych. To absolutny blad. Rob jej soki warzywne(sama, ze swiezych warzyw).
      Dobra jest marchew i czerwony burak. Sa tam rowniez cwiczenia fizyczne
      pomagajace walczyc z rakiem oraz metody prawidlowego oddychania itp.
      Pozdrawiam i zycze tobie i mamie duzo zdrowia.
      • Gość: Venus Re: Brak apetytu podczas choroby IP: *.vs.shawcable.net 07.11.03, 08:16
        W ogole nie zmuszaj jej do jedzenia, jesli nie moze .
        Tak samo daj jej spokoj jak juz nie bedzie mogla pic.
        Wiem z doswiadzcenia ze to nic nie daje.
        venus
        • ayme Re: Brak apetytu podczas choroby 08.11.03, 00:01
          mialam niedawno zap .pluc tyle ze lekkie.w ogole nie mialam apetytu ,jest
          to jeden z objawow tej choroby,teraz powoli zaczynam jesc w miare jak
          zdrowieje.poczekaj jeszcze pare dni a mamie wroci apetyt daj jej napoje
          energetyczne i proteinowe, na pewno sa w aptece .zycze zdrowia
    • Gość: Teresa Re: Brak apetytu podczas choroby IP: *.devs.ac-net.pl 08.11.03, 17:30
      Haniu, znam doskonala odzywke dla Twojej mamy, ale ew.szczegoly bezposrednio
    • asia.su Re: Brak apetytu podczas choroby 08.11.03, 22:09
      W aptekach mozna kupić specjalne odżywki- może mama da sie namówić.
      Są to preparaty, którymi mozna właściwie zastąpić normalne jedzenie -
      przeznaczone są m.in do żywienia sondą.
      Są w butelkach i w kartonikach 0,2 z rureczką. Maja trochę dziwny smak - kredy,
      ale zaspokajają potrzeby pokarmowe.
      Koleżanka podaje to np. swojej ciężko chorej matce.
      • Gość: Hanna Re: Brak apetytu podczas choroby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.03, 23:42
        Dziękuję Wam za odpowiedzi - moja Mama jeśli już chce coś zjeść to tylko coś
        o dobrym, zdecydowanym smaku - np cytrusy, jabłko duszone , zupę pomidorową -
        nie jest w stanie przełknąć mdłej szpitalnej zupy chociaż wg mnie te krupniki
        są do zjedzenia . Tylko to co zjada to jest bardzo mało , trzeba ją pilnować i
        namawiać . Spróbuję kupić w aptece ale nie wiem czy to przełknie. Stan mojej
        Mamy jest bardzo ciężki.
    • Gość: Benedykt Re: Brak apetytu podczas choroby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.03, 01:21
      Rosolek to chyba niedobry pomysl. CHyba najtrudniejsza zupa do strawienia
      (podaje z pamieci za Tombakiem). Jest taka odzywka/lekarstwo MACA. Podaje sie
      ja miedzy innymi w stanach wyniszczenia, nowotworach a takze przy osteoporozie.
      Uzywaja jej rowniez sportowcy. To sproszkowane ziele rosliny
      poludniowoamerykanskiej o tej samej nazwie. Niektore apteki ja maja. Wiecej:
      www.vilcacora.com Polecam kontakt ze specjalistami z Andean Medicine Centre
      tel.0 800 31 69 51
    • Gość: justy Re: Brak apetytu podczas choroby IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.03, 10:54
      nutridrink
      a aptece
      ok.5zł
      odżywczy napój zastępujący/uzupełniający posiłkiwanilia, czekolada, truskawka,
      owoce tropikalne
      • asia.su Re: nutridrink 09.11.03, 12:55
        właśnie tak nazywa sie ta odżywka o której pisałam
    • Gość: andrzej glowacki Re: Brak apetytu podczas choroby IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 09.11.03, 19:17
      Nic na siłę. Najważniejsze, że pije. Jeśli je owoce, jogurty i inne zdrowe
      rzeczy, które wymieniłaś, to nie ma powodu do niepokoju. Staraj się masować jej
      ciało. Najlepiej gdyby sama mogła się ruszać. Porozmawiaj o tym z lekarzem
      prowadzącym. Ruch (masaż) zapewnia odpowiedni przepływ krwi i limfy, co jest
      podstawą zdrowia.

Pozdrawiam, andrzej

www.glowacki.art.pl
      • Gość: rehabilitant Re: Brak apetytu podczas choroby IP: *.star.ceti.pl / 192.168.1.* 09.11.03, 20:58
        Ostrożnie z masażami. Są przeciwskazane w ciężkich stanach, a tymbardziej jeśli
        chodzi o procesy nowotworowe.

<Może przynieść całkowicie odwrotny skutek>Wcale nie pobudzi zchratanego ukladu
        krwionośnego i limfatycznego, a jedynie osłabi cały organizm.

Jedynie co to można wykonac delikatną" wcierke" w stópy i dłonie.
        Polecam ,aby ta pani wychodziła z łożka na miare swoich możliwości. Leżenie
        dodtkowo ją będzie osłabiać.
    • uve Re: Brak apetytu podczas choroby 11.11.03, 01:06
      Niech ona sie wezmie lepiej za leczenie tego nowotworu i to jak najszybciej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka