rura001 16.01.09, 22:58 Poszukuję kilku kapsułek EDTA. Wie ktoś gdzie to mozna dostac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
snajper55 Re: skąd wziąśc EDTA 16.01.09, 23:29 rura001 napisał: > Poszukuję kilku kapsułek EDTA. Wie ktoś gdzie to mozna dostac? Ja wiem. W aptece. S. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_jarka Re: skąd wziąśc EDTA 17.01.09, 08:34 EDTA to inaczej kwas wersenowy można go kupić w sklepach oferujacych odczynniki chemiczne (jako proszek w słoiczku). Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: skąd wziąśc EDTA 17.01.09, 09:52 Nie tylko, tyle, że to nie witamina, którą sobie można łykać, ot tak. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: skąd wziąśc EDTA 17.01.09, 12:43 wadera3 napisała: > Nie tylko, tyle, że to nie witamina, którą sobie można łykać, ot tak. Tego się chyba nie łyka. S. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: skąd wziąśc EDTA 17.01.09, 12:51 Łyka się, ale pod ścisłą kontrolą lekarza. www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=764 Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: skąd wziąśc EDTA 17.01.09, 17:01 wadera3 napisała: > Łyka się, ale pod ścisłą kontrolą lekarza. > > www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=764 Będę się upierał, że się nie łyka. Na stronie, którą podałaś jest napisane jaka jest forma leku. S. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: skąd wziąśc EDTA 18.01.09, 10:32 Masz rację, odniosłam się do pewnego trendu, na ten temat, owszem w aptekach tylko w iniekcjach. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_jarka Re: skąd wziąśc EDTA 18.01.09, 07:46 EDTA jak i jego sól sodowa jest ogólnie stosowanym konserwatem żywności. Odpowiedz Link Zgłoś
szaser Re: skąd wziąśc EDTA 19.01.09, 07:47 Po pierwsze, nigdy nie pisz i nie mów "wziąść!", bo to straszny błąd. Po drugie: EDTA, calgon wg klasyfikacji unijnej oznaczany jest jako Xi - drażniący . EDTA = CALGON (kwas etylenodwuaminoczterooctowy, kwas wersenowy, komplekson II) organiczny związek chemiczny z grupy amin. Jest szeroko stosowanym czynnikiem kompleksującym wiele kationów metali, takich jak Ca2+, Mg2+ czy Fe3+. Zazwyczaj stosowany w postaci soli dwusodowej ze względu na jej większą rozpuszczalność w wodzie. Został wynaleziony jeszcze przed II wojną, przez amerykańską firmę KODAK do celów fotochemicznych, jako środek zmiękczający wodę w wywoływaczach i innych roztworach do obróbki fotochemicznej. Jego wzór chemiczny był bardzo pilnie strzeżony. Jego skrót pochodzi od nazwy angielskiej: EthyleneDiamineTetraacetic Acid. Należy do związków chylatowych (kleszczowych), jak np. hemoglobina i chlorofil. Ważnym zastosowaniem EDTA jest maskowanie jonów metali, takich jak bizmut, chrom(III), cynk, cyrkon, glin, kadm, kobalt, magnez, miedź, nikiel, ołów, tor, wanad i żelazo(III), które jest możliwe na skutek tworzenia kompleksów chelatowych z jonami metali. Własności chelatujące EDTA są na tyle silne, że tworzy ona kompleksy nawet z berylowcami. Kompleks chelatowy EDTA z jonem metalu Meodczynnik kompleksujący w chemii analitycznej środek zmiękczający wodę środek konserwujący żywność (wiązanie kationów metali ciężkich - kofaktorów niepożądanych enzymów) składnik roztworów buforowych zapobieganie pozaustrojowemu krzepnięciu krwi (wiązanie jonów wapnia) stosowany jako odtrutka w zatruciach metalami ciężkimi stosowany w nawozach mikroelementowych Inne nazwy kwas etylenodiaminotetraoctowy kwas wersenowy komplekson II Wzór sumaryczny C10H16N2O8 SMILES C(CN(CC(=O)O)CC(=O)O)N(CC(=O)O)CC (=O)O Masa molowa 292,243 g/mol Wygląd białe ciało stałe Gęstość i stan skupienia 1,68 g/cm3 ; ciało stałe Rozpuszczalność w wodzie słaba Temperatura topnienia 250°C (523,15 K; połączona z rozkładem) Odpowiedz Link Zgłoś
fotel_bujany Re: skąd wziąśc EDTA 19.01.09, 13:23 A po co Ci ta EDTA? I to w kapsułkach? Dla teściowej? :) Tego związku do niedawna używało się w stomatologii, do rozpuszczania martwiczych resztek w kanałach zębów. Ale występowała w postaci płynu. Spożycie może mieć opłakane skutki. Odpowiedz Link Zgłoś
elasob825508 Re: skąd wziąśc EDTA 07.11.16, 13:20 Ja tez poszukuję tego specyfiku i nie wiem czy w aptece mozna go kupic bez recety Odpowiedz Link Zgłoś
koziorozka Re: skąd wziąśc EDTA 08.11.16, 09:20 elasob825508 napisał(a): > Ja tez poszukuję tego specyfiku i nie wiem czy w aptece mozna go kupic bez recety W aptece? Nie. EDTA to odczynnik chemiczny, kwas wersenowy. Odpowiedz Link Zgłoś