0lunia 23.01.09, 00:45 Przeczytałam że wypłukuje wapń z kości. To prawda? Myślałam wręcz, że to bardzo dobre źródło wapnia! Co oprócz żółtego sera zawiera wapń? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misiu-1 Re: Biały ser 23.01.09, 09:19 0lunia napisała: > Przeczytałam że wypłukuje wapń z kości. To prawda? Myślałam wręcz, > że to bardzo dobre źródło wapnia! Bo dobre, a w bajeczki o wypłukiwaniu wapnia z kości nie wierz. Opowiadają je dwie grupy. Pierwsza to obrońcy zwierząt, których boli, że ludzie jedzą mięso i mleko. Ponieważ jednak ich etyczne koncepcje nie znajdują u ludzi zrozumienia, usiłują straszyć rzekomymi zagrożeniami zdrowotnymi, jak małe dzieci babą jagą. Druga grupa to mlekofoby, w których w dzieciństwie mleko wmuszano i teraz pragną wziąć na nim odwet. Bajeczka ta osnuta jest na oddziaływaniu składników zawartych w serze na równowagę kwasowo-zasadową organizmu - są lekko zakwaszające. Jeśli wypadkowe działanie wszystkich składników pożywienia będzie zakwaszające, to organizm będzie to neutralizował wapniem pobranym z kości. Nie oznacza to jednak, że należy unikać produktów zakwaszających. Każde białko ma działanie zakwaszające, a przecież jest ono niezbędnym składnikiem diety. Znacznie bardziej zakwaszający od białego sera jest np. chleb, a jednak z tej samej strony nie słychać jakoś straszenia wypłukiwaniem wapnia z kości przez chleb. Co więc należy robić? Nie bać się głupich straszydeł, tylko uzupełniać pożywienie składnikami mającymi działanie alkalizujące - głównie warzywami i owocami. Do kwasowego chlebka z białym serem zjeść zasadowego pomidora, banana, albo wypić szklankę soku z warzyw. Odpowiedz Link Zgłoś
paulinaa Re: Biały ser 23.01.09, 16:07 nie, nieprawda, ze wyłukuje wapń ale rewelacyjnym źrodłem wapnia nie jest, bo większość wapnia znajduje sie w serwatce a nie w samym serze Odpowiedz Link Zgłoś
andip Re: Biały ser 18.02.09, 18:03 Nabiał jest niewskazany dla osób z grupą krwi O, choć nie wiem dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
paulinaa Re: Biały ser 18.02.09, 18:17 to cale jedzenie zgodne z gr krwi to jakieś pseudonaukowe bzdury osby z gr 0 nie potrzebuję niby białka i wapnia??? Odpowiedz Link Zgłoś