Dodaj do ulubionych

Biały ser

23.01.09, 00:45
Przeczytałam że wypłukuje wapń z kości. To prawda? Myślałam wręcz, że to
bardzo dobre źródło wapnia!

Co oprócz żółtego sera zawiera wapń?
Obserwuj wątek
    • green-aria Re: Biały ser 23.01.09, 09:16
      A gdzie wyczytałaś takie bzdury?
    • misiu-1 Re: Biały ser 23.01.09, 09:19
      0lunia napisała:

> Przeczytałam że wypłukuje wapń z kości. To prawda? Myślałam wręcz,
      > że to bardzo dobre źródło wapnia!

Bo dobre, a w bajeczki o wypłukiwaniu wapnia z kości nie wierz. Opowiadają je
      dwie grupy. Pierwsza to obrońcy zwierząt, których boli, że ludzie jedzą mięso i
      mleko. Ponieważ jednak ich etyczne koncepcje nie znajdują u ludzi zrozumienia,
      usiłują straszyć rzekomymi zagrożeniami zdrowotnymi, jak małe dzieci babą jagą.
      Druga grupa to mlekofoby, w których w dzieciństwie mleko wmuszano i teraz pragną
      wziąć na nim odwet.
      Bajeczka ta osnuta jest na oddziaływaniu składników zawartych w serze na
      równowagę kwasowo-zasadową organizmu - są lekko zakwaszające. Jeśli wypadkowe
      działanie wszystkich składników pożywienia będzie zakwaszające, to organizm
      będzie to neutralizował wapniem pobranym z kości. Nie oznacza to jednak, że
      należy unikać produktów zakwaszających. Każde białko ma działanie zakwaszające,
      a przecież jest ono niezbędnym składnikiem diety. Znacznie bardziej zakwaszający
      od białego sera jest np. chleb, a jednak z tej samej strony nie słychać jakoś
      straszenia wypłukiwaniem wapnia z kości przez chleb. Co więc należy robić? Nie
      bać się głupich straszydeł, tylko uzupełniać pożywienie składnikami mającymi
      działanie alkalizujące - głównie warzywami i owocami. Do kwasowego chlebka z
      białym serem zjeść zasadowego pomidora, banana, albo wypić szklankę soku z warzyw.
      • jotde2 Re: Biały ser 23.01.09, 11:48
        ciekawy i wyczerpujący post :)
    • paulinaa Re: Biały ser 23.01.09, 16:07
      nie, nieprawda, ze wyłukuje wapń ale rewelacyjnym źrodłem wapnia nie jest, bo
      większość wapnia znajduje sie w serwatce a nie w samym serze
    • andip Re: Biały ser 18.02.09, 18:03
      Nabiał jest niewskazany dla osób z grupą krwi O, choć nie wiem
      dlaczego.
      • paulinaa Re: Biały ser 18.02.09, 18:17
        to cale jedzenie zgodne z gr krwi to jakieś pseudonaukowe bzdury
        osby z gr 0 nie potrzebuję niby białka i wapnia???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka