agusia1812 01.02.09, 13:42 witam jestem w pierwszym trymestrze ciazy i martwi mnie fakt ze 5lat temu gdy lezalam w szpitalu wynalezli mi toksoplazmoze czy jest szansa ze ja nadal mam to swinstwo?a jesli tak to czy jest to niebezpieczne dla dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarnulka1982-26 Re: toksoplazmoza 02.02.09, 09:56 Witaj Agusia. Ja byłam w tej samej sytuacji tyle tylko ze ja te pare lat temu poroniłam przez toxoplazmoze. W chwili obecnej równiez jestemw 1 trymestrze w ciąży ale u mnie jak na razie ok. Agusia jesli nie leczyłaś tej toxoplazmozy to radze idz jak najszybciej zrób badanie na toxo i z wynikami pedz do ginekologa jesli sie okaze ze ją masz to przepisze ci antybiotyk. Zycze ci powodzenia i oby wszystko dobrze sie skończyło trzymam za ciebie kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
agusia1812 Re: toksoplazmoza 02.02.09, 16:48 tzn ze jak zaczne ja leczyc antybiotykiem to mojemu dziecku juz nic nie grozi? Odpowiedz Link Zgłoś
julimama79 Re: toksoplazmoza 02.02.09, 10:13 Wszystko zależy od tego, czy ta toksoplazmoza 5 lat temu była leczona. Musisz zabadac przeciwciała w klasie IgG, IgM przeciw toksoplazmozie i udać sie do lekarza. Na pocieszenie przy włączeniu leków uzyskuje sie bardzo dobre wyniki. Odpowiedz Link Zgłoś