Dodaj do ulubionych

gardło? medycy, co wy na to?

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.11.03, 22:25
Witam. Zaczęło sie od języka - moja stomatolog powiedziała, że mam język
włochaty - byłam u periodontologa, zrobiłam test na hiv, wymaz na grzyby -
nic. Przestałam palić papierosy - nic. Potem zaczęło się z gardłem i trwa do
dziś. Do tego język jest obłożony. Gardło boli, ale nie cały czas. Na ścianie
tylnej i po bokach widzę popękane naczynka (jest czerwone) i jakąś wydzielinę
(mam też cały czas katar - pewnie trochę ścieka po scianie. Powiększony węzeł
za uchem, migdały b/z. Cały czas mam wrażenie, że gardło mam zawalone i to mi
przeszkadza do tego stopnia, że mam wrażenie jakiejś przeszkody albo
opuchlizny. Byłam u laryngologa (ów)- nic nie widzą. Dostałam esberitox, vit.
b complex na błony śluzowe i juz. I nic mi nie pomogło.Drugi laryngolog
powiedział, że to refluks przełykowy i kazał isc do gastrologa. Zrobiłam
wyniki krwi. Podobno za słabe wyniki jak na mój wiek (mam 28 lat - rbc 3,93,
wbc 5,98, hgb 12,2, - reszta w normie, ale eozynofile 5,2 %, bazofile - 1,3%;
za niskie alt - 6 (norma 10-60), za niski cukier 68 (norma 70-105), żelzo 50
(norma 40-150), uibc 233 (norma 180-280). No i mam slaby apetyt,słabo się
chyba odżywiam(na szczęście nie chudnę). Jeszcze nie byłam u gastrologa.
Jakos nie czuję, żeby to były dolegliwości gastryczne, nie mam żadnych
objawów - nawet zgagi. Moim zdaniem to alergia (mam ją od 10 lat). Albo może
jeszcze zrobie wymaz z gardła na posiew. Co o tym sadzicie? To strasznie
męczące i trwa już od czerwca. Napiszcie, może ktoś miał podobny problem. Z
góry dziekuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jan Re: gardło? medycy, co wy na to? IP: 62.181.178.* 16.11.03, 22:36
      Podejrzewam że to grąkowiec złocisty albo sztywne drętwienie języka.
      • Gość: moni Re: gardło? medycy, co wy na to? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.11.03, 22:41
        Ostrzegają przed Tobą - IP 62.181.178.zastanowię się nad twoją diagnozą, ale
        życzę miłej zabawy, może na innym forum?
        • Gość: ja bo ja Re: gardło? medycy, co wy na to? IP: 62.181.178.* 16.11.03, 22:53
          sprawdzałem tylko poziom twojej inteligencji i jest całkiem nieźle ale jak
          chcesz to mogę zostać Twoim lekarzem prowadzącym.
          • Gość: moni Re: gardło? medycy, co wy na to? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.11.03, 23:02
            Chyba Ci podziękuję, IP 62.181.178. To gardło mnie jednak martwi.
            • Gość: doki Re: gardło? medycy, co wy na to? IP: 62.181.178.* 16.11.03, 23:08
              Jeżeli podejżewasz że to alergia to poczytaj moją dysputę na ten temat:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=9118892
              P.S. też mam 28 lat.
              • Gość: moni Re: gardło? medycy, co wy na to? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.11.03, 23:14
                Prawdziwy Doki ma inny IP. Nie podszywaj się pod niego, IP 62.181.178, to
                bardzo nieładnie.
    • Gość: Doki Re: gardło? na moj prosty rozumek IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 17.11.03, 11:45
      Jezyk wlochaty to jedno, i to chyba nie jest w tej chwili najwiekszy problem.
      Patrz ten w miare kompletny artykul na ten temat:

www.emedicine.com/derm/topic639.htm

Przewlekle zapalenie gardla to inna para kaloszy i troche sie dziwie, ze
      "laryngolog nic nie widzi", a Ty tak. Podloze alergiczne jak najbardziej mozliwe.
      Sam mialem podobne klopoty z gardlem, ale jesli napisze jak sie ich pozbylem, to
      znowu bedzie afera, ze zalecam terapie przez internet. Dlatego mysle, ze warto
      poradzic sie laryngologa, ktory Cie powaznie potraktuje. Wizyta u gastrologa tez
      nie jest od rzeczy- moze np masz uchylek przelyku?

Wyniki rzeczywiscie niezbyt rewelacyjne. Piszesz, ze nie chudniesz- moze juz nie
      ma z czego? Jaki masz BMI?
      • Gość: Moni Re: Do Dokiego - na mój prosty rozumek IP: *.supermedia.pl / *.supermedia.pl 17.11.03, 14:20
        Nie chudne, ale nie ważę za mało(mam 170 i wazę 60 kg).obliczyłam BMI - 20,76.
        Laryngolog w przychodni NFZ zapisał wynik konsultacji i odesłał z powrotem do
        internisty (żeby dalej isć do gastrologa). do Drugiego laryngologa poszłam wiec
        prywatnie - dr Komorowska z Banacha. Powiedziała mi to samo, tylko własnie
        zwróciła uwagę na słabe wyniki. powiedziała, że niema dymu bez ognia. Ale
        stwierdziła, że nie jestem pacjentem laryngologicznym i że nie będzie ze mnie
        zdierała za wizyty, bo nie czuje się tu kompetentna. I co ja mam o tym
        wszystkom sądzić? Upieram się chyba przy alergii. Może to mleko? Chociaż
        odstawiłam - już 3 dzień - nie wiem, czy jest lepiej. Może trochę. Tak czy
        inaczej etap myslenia o nowotworze gardła już za mna. Pozdrawiam, dzieki za
        odpowiedź i czekam na jeszcze. Podam ew.mail. Moni
        • Gość: Doki na mój prosty rozumek IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 17.11.03, 15:51
          A na co jestes uczulona i jak to leczysz?
          Istnieja krzyzowe alergie, np uczuleni na pylki brzozy reaguja takze na wiele
          owocow, dlatego mysle, ze to mozliwe. Najprostsza droga, by sie tego dowiedziec
          jest dieta eliminacyjna, ale te trzeba utrzymywac znacznie dluzej niz 3 dni.
          Powiedzmy, pare tygodni. No i trzeba wiedziec co eliminowac- nie wszystkie
          mozliwe alergeny od razu, tylko po kolei. Przydalby sie ktos, kto doradzi co
          jesc, a czego unikac, zeby mie wpedzic sie w niedobory pokarmowe.
          Inna hipoteza: choroby tkanki lacznej. Badania w tym kierunku powinien jednak
          zlecac immunolog. To tak rozlegly teren, ze zlecanie badan bez wstepnego
          rozeznania to strzelanie na oslep.
          • Gość: Moni Re: na mój prosty rozumek IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.11.03, 21:19
            Co prawda testy robiłam 10 at temu, ale wyszły głównie pyłki traw (bardzo
            silne - na 4 możliwe plusy miałam 4 z wykrzyknikiem)kurz zbozowy, siersć swinki
            morskiej, mieszane pyłki chwastów. Inne alergeny w teście nie wyszły, ale nie
            moge jeśś np. truskawek, pomarańczy (ale np. mandarynki i grapefriuty - mogę),
            pomidora ze skórką. Mam też chyba uczulenie na kurz domowy - ale to sama
            stwierdziłam (jak sprzątam, to bardzo kicham), drażnią mnie poduszki z pierzem.
            nie wiem jakie sa w tych przypadkach alergie krzyżowe. Biorę loratadynę - 1
            tabl. wieczorem.
            A może to gardło to podrażnienie od papierosów - co prawda nie palę, ale
            dopiero od trzech tygodni :)), wiec może ta wydzielina powstaje przez
            oczyszczanie sie dróg oddechowych, a ogólnie spowodowane jest własnie
            papierosami? Tylko czemu czasem boli, a czasem nie? Mam dojście do dra
            Samolińskiego z Banacha, może rzeczywiście powinien to zobaczyć alergolog.
            Wspomniałeś o innej hipotezie - o chorobach tkanki łącznej - co masz na myśli i
            jakie to ew. badania? Czy to coś groźnego?
            Acha, przeczytałam artykuł o języku - rzeczywiscie, bardzo fajny. Może powinam
            też zrezygnowac z kawy :((
            Pozdrawiam i czekam na jeszcze :))
            Moni
            PS. A może jednak zdradzisz, jak wyleczyłeś swoje gardło?
          • Gość: Moni Re: na mój prosty rozumek IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.11.03, 21:22
            P.S. Moja mama jest po żywieniu człowieka na SGGW, wiec myślę że może mnie
            wesprzeć co do diety. Powiedziała np., że zamiast mleka moge jeść jego
            przetwory - jogurty, kefiry i sery - mają przetworzone białka. Pozdr. Moni
          • Gość: moni Re: na mój prosty rozumek IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.11.03, 22:04
            Doki, czy myslisz np. o chorobie zwanej toczniem? Wystraszyłam sie. O co
            powinnam zapytać mojego internistę?
            • Gość: Doki Re: na mój prosty rozumek IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 17.11.03, 22:11
              Pomyslalem raczej o twardzinie ukladowej, ale powtarzam: to kompletny strzal w
              ciemno.

Patrz: www.sclero.org/lang/polish/a-to-z.html

PS: krotka kuracja kortykosterydami doustnie. Ale nie rob tego bez porozumienia
              z lekarzem. Kortykosterydy maja sporo dzialan ubocznych, dlatego nie polecam
              tego nikomu "ot tak sobie" ani bez scislej kontroli.

• Gość: moni Re: na mój prosty rozumek IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.11.03, 22:23
                wystraszyłam się porządnie. Mam nadzieje, że się mylisz, ale nocy juz nie
                prześpię. rano pójdę do lekarza. A miałam dziś taki dobry humor...
              • Gość: moni Re: na mój prosty rozumek IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.11.03, 22:26
                a może lepiej juz nic nie będe robiła.Póki co żyję, a na coś trzeba umrzeć.
                Tylko chciałabym jeszcze trochę pożyć. A może to gardło mi przejdzie?
              • Gość: moni Re: na mój prosty rozumek IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.11.03, 22:53
                Doki, mam prośbę w takim razie, spróbujmy ustalić jakiś plan postępowania, żeby
                wykluczyć to, co można. Co proponujesz na początek. Od czego mam zacząć? Czekam
                pilnie na odpowiedź. Moni
        • flora1 Re: a na mój prosty rozumek..... 18.11.03, 11:00
          Może jeszcze ja dorzucę swoje trzy grosze ;-)))
          W moim przypadku alergia wziewna objawia się podrażnieniem przez pyłki
          alergenu, błon śluzowych: nosa, oczu i śluzówki gardła. Dolegliwości te
          przechodzą po zastosowaniu odpowiednich leków antyhistaminowych i
          przeciwastmatycnych, typowe tabletki do ssania typu Neoangin - na gardło nie
          pomagają ;-( więc może warto skonsultować się z dobrym alergologiem, być może
          leki które przyjmujesz (przeciwalergiczne) są za słabe?

P.S. Wszelkie pytania dotyczące alergii można zadawać specjalistom z serwisu
          www.astma.edu.pl, adres: specjalista1@astma.edu.pl, zawsze odpowiadają
          chętnie i obszernie na wszystkie pytania.
          Pozdrawiam.
          • Gość: moni do flory 1 IP: *.supermedia.pl / *.supermedia.pl 18.11.03, 11:17
            Bardzo dziekuję za twoje trzy grosze. Mam własnie takie wrażenie, że to
            alergia, bo odczuwam jakby była ostatnio u mnie ekspansywna np. nadwrażliwość
            na kurz.Rzeczywiście, tabletki "na gardło" nie pomagają. Teraz już nic nie
            biorę: ani chlorchinaldinu, ani tantum verde, ani nawet podbiału. Tylko
            Loratadynę,ale katar mam i tak, może mniej wodnisty.
            Chyba jednak zgłoszę sie do alergologa. Dzięki za link. Zajrzę.
            Poszukam też w sieci i zmieszczę link dot. ciekawego schorzenia związanego z
            alergią i gardłem - o ile pamietam rodzaj globusa. opisuje to jako nowa
            jednostke któryś z prof. AM w Łodzi. Bardzo ciekawe.
            pozdrawiam, Moni
            • Gość: moni Re: do flory 1 - obiecany link IP: *.supermedia.pl / *.supermedia.pl 18.11.03, 11:25
              www.centrum-alergologii.lodz.pl/ga_iso.html - bardzo ciekawy artykuł dotyczący
              nowego zespołu chorobowego - hypopharyngitis chronica allergica.
              Pozdrawiam, moni
            • flora1 Re: Dzięki za link :-) n/t 18.11.03, 12:19
          • Gość: moni ciekawy link IP: *.supermedia.pl / *.supermedia.pl 18.11.03, 11:22
            www.centrum-alergologii.lodz.pl/ga_iso.html - bardzo ciekawy artykuł dotyczący
            nowego zespołu chorobowego - hypopharyngitis chronica allergica.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka