balcer_slash 12.03.09, 13:39 Niedawno lekarz przepisał mi stilnox. Czy ktoś brał może ten lek. Jest bezpieczny? Jak z alkoholem i innymi lekami nasennymi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piotr_86 Re: Stilnox 12.03.09, 15:54 Stilnox jest lekiem którego nie można używać razem z alkoholem, ponieważ będzie wzmagał działanie. To samo z innymi lekami nasennymi. Po prostu trzeba uważać. Palenie tytoniu może w tym przypadku osłabiać działanie leku. W stosowaniu tej grupy leków istotne jest żeby go brać chwilę przed spoczynkiem lub nawet w łóżku. Czasami po prostu działanie jest bardzo intensywne :) Odpowiedz Link Zgłoś
mogra1 Re: Stilnox 15.03.09, 20:12 Spróbuj najpierw z połówką ,bo na mnie działał bardzo silnie. Błyskawiczny sen :) Raczej nie mieszaj z alkoholem i innymi nasennymi. Ach, i jeszcze jedno, ja po nim mam jakieś omamy i urojenia i rzadko go stosuję - zanim zasnę mam wrażenie, że niektóre rzeczy się ruszają :) Odpowiedz Link Zgłoś
gogol-3 Re: Stilnox 15.03.09, 22:09 Zgadzam się do momentu, kiedy stilnox nie zaczął być produkowany na Słowacji. Nigdy nie nadużywałem tego leku, ale w pewnym momencie ja i moi znajomi zauważyliśmy, że stilnox nie działa jak dawniej. Zaczęliśmy wertować ulotki i jedyną zmianą był bezpośredni producent (nie mylić z podmiotem odpowiedzialnym). Ja stilnoxu używałem tylko przed "przymusową pobudką" po ok. 4 godz. snu, przed bardzo wczesnym lotem. Niespodzianka przyszła, gdy nie zadziałało (przedtem brałem już w łóżku ze wzgłędu na szybkość działania) mimo, iż nie nadużywałem (1 tab. na miesiąc). Jedyne wytłumaczenie?.. zmiana producenta. Od tej pory nie stosuję, bo nawet jak zażyję 3 szt. to jest mi niedobrze, a sen nie nadchodzi Odpowiedz Link Zgłoś
bzzzzzzzzz Najlepszy na długie loty... 20.03.09, 23:15 To bardzo silny i uzależniający lek, aczkolwiek swoją funkcję wypełnia pierwszorzędnie. Najlepiej go wziąść tuż przed pójściem spać. W ciagu ok. 30 minut po zażyciu zaśniesz i nie ma od tego odwrotu. Jeżeli będziesz akurat coś w tym czasie wykonywać to po prostu się osuniesz... Dlatego zalecane jest branie go w łóżku. Weź tylko połówkę (ok. 5 mg), mnie wystarcza a ważę ok. 95 kg. Ja Stilnox głownie stosuję kiedy nie mogę spać, lub podczas długich lotów samolotem (pow. 5 h), kiedy po prostu lepiej się przespać by się nie nudzić. Nie raz mieszałem Stilnox z alkoholem. Nie zauważyłem jakiś problemów, aczkolwiek działanie leku może być wzmożone. Ogólnie lek jest dość uzeleżniający. Więcej info znajdziesz w wikipedii: pl.wikipedia.org/wiki/Zolpidem Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Stilnox 21.03.09, 13:44 Bardzo sobie chwalę stolnox. Mam takie problemy z bezsennością, że bez niego nie mogłąbym normalnie funkcjonować. Biorę co prawda zolsanę ( o wiele tańszy zamiennik), ale to ta sama substancja czynna. nie uzależniłam sie, choć bardzo się tego bałam. Gdy mam chore dzieci (co niestety zdarza się bardzo często0, nie mogę brać nic nasennego. Natomiast sama sobie robiłam przerwy - np brałam od poniedziałku do piątku, a w weekend nie. I było dobrze. Czasem robię dłuższe przerwy (np 3 tygodnie). Z reguły wystarcza mi połówka, cały biorę bardzo sporadycznie. Natomiast miewam różne ciekawe wizje po tych tabletkach;) Odpowiedz Link Zgłoś
balcer_slash Re: Stilnox 23.03.09, 14:19 Ja wziąłem ostatnio pierwszy raz całą tabletkę. Chyba godzinę musiałem czekać aby zadziałała. Położyłem się i gdy zamknąłem oczy w jednym jakby zaczęło migać małe światełko. Nie specjalnie chciało mi się spać. Czułem się trochę jak pijany ale nie usnąłem. Dopiero po jakiś 2-3 godzinach. Położyłem się z nudów i przysnąłem. obudziłem się po ok. 3-4 godzinach. Poszedłem do kolegi na browara. wypiłem kilka i wróciłem następnego dnia o 10 rano. Wtedy już usnąłem bo byłem zmęczony imprezowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
balcer_slash Re: Stilnox 23.03.09, 14:22 Na mnie ten lek działa bardziej jak alkohol niż środek nasenny. zamiast spać mam ochotę zaszaleć. Dziwne trochę. Odpowiedz Link Zgłoś
mmujer Re: Stilnox i Zolpic 23.03.09, 19:00 To są dwie nazwy ale te same leki. Oba uzależniają. Ja biorę: Trittico CR 150mg. Na noc biorę 2/3 tabletki. Lek nie uzaleznia i mnie pomaga. Tylko na recepte. Odpowiedz Link Zgłoś